Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 00:20

Ο Σάκης Θεοδωρόπουλος στην “Ε”: "Η εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι για εμάς στρατηγική επιλογή"

Ο Σάκης Θεοδωρόπουλος στην “Ε”: "Η εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  είναι για εμάς στρατηγική επιλογή"

 

"Η εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι για εμάς στρατηγική επιλογή" λέει μιλώντας στην "Ε" ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μεσσήνιος στην καταγωγή, Σάκης Θεοδωρόπουλος. Μας μιλάει επίσης για τα πρωτοπόρα προγράμματα που στοχεύουν στην προσέγγιση ευρύτερου κοινού, αλλά και για την πρόσφατη ...κάθοδο της Λυρικής στην κρεαταγορά!

 

 

- Η ενασχόλησή σας με τη Λυρική πώς προέκυψε και πόσα χρόνια κρατάει;

"Το 2009 διορίστηκα αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και σήμερα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας με τοποθέτησε πρόεδρο του Δ.Σ. του οργανισμού. Με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη και όλο το προσωπικό της Λυρικής έχουμε εργαστεί σκληρά όλα αυτά τα χρόνια για την εξυγίανση και την πρόοδο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και θεωρώ ότι έχουμε επιτύχει σοβαρά αποτελέσματα. Ενόψει μάλιστα της μεταστέγασής μας στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος", στο Φαληρικό Δέλτα, ο ρόλος της διοίκησης του οργανισμού είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, μιας και θα βρεθούμε σε ένα κομβικό σημείο της ιστορίας της ΕΛΣ".

 

- Εχει διαφοροποιηθεί σε ρεπερτόριο, πρόγραμμα και δραστηριότητα την τελευταία πενταετία η Λυρική;

"Τις τελευταίες δύο καλλιτεχνικές περιόδους, με το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη, το καλλιτεχνικό προφίλ του οργανισμού έχει αλλάξει θεαματικά. Εχουν επιλεγεί έργα όπερας που δεν παρουσιάζονται συχνά στην Ελλάδα, έχουν κληθεί σημαντικοί σκηνοθέτες του θεάτρου και της όπερας, ενώ συνεργάζεται μαζί μας και η αφρόκρεμα των Ελλήνων μαέστρων. Παράλληλα έχουμε αναβαθμίσει το μπαλέτο μας με την τοποθέτηση του Ρενάτο Τζανέλλα στην διεύθυνσή του, ο οποίος έχει ήδη παρουσιάσει εξαιρετικές παραστάσεις, ενώ και τη φετινή περίοδο έχει ετοιμάσει παραγωγές που θα συζητηθούν".

 

-  Σε ποια κατεύθυνση κινείται αυτή η διαφοροποίηση; Αφορά και την προσέγγιση στο ευρύτερο κοινό;

"Η εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι για εμάς στρατηγική επιλογή. Εχουμε αποφασίσει να βγούμε από τα «τείχη» μας και να συναντήσουμε ένα νέο κοινό στους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας σιγά-σιγά. Θεωρούμε ότι η υψηλή τέχνη όπως είναι η όπερα, ο χορός και η κλασική μουσική είναι για όλους. Με το "Λυρικό λεωφορείο", την "Οπερα της βαλίτσας", πρόσφατη είναι η επιτυχημένη παρουσίαση της όπερας "Μποέμ" του Πουτσίνι στην Αρχαία Μεσσήνη, τις "Λυρικές βραδιές" και τις "Βραδιές χορού", στοχεύουμε να βγούμε στην κοινωνία και να την κερδίσουμε. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα ΕΣΠΑ "  όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία", πηγαίνουμε σε 70 σχολεία σε όλη την Ελλάδα -στις 26 και 27 Νοεμβρίου θα είμαστε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μεσσήνη, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο- για να φέρουμε τους μαθητές σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της όπερας, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο χτίζουμε το μελλοντικό κοινό της όπερας".

 

- Μία από τις πρωτοποριακές δράσεις της ΕΛΣ είναι ότι "ανοίγεται" στον κόσμο και μάλιστα κατεβαίνει στην κρεαταγορά. Πώς δρομολογήθηκε αυτό το πρόγραμμα;

"Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου σε συνεργασία με την ομάδα "atenistas" η Λυρική παρουσίασε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο μουσικό δρώμενο μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Η, πέραν των προβλέψεων, θεαματική συμμετοχή του κόσμου -υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν το δρώμενο πάνω από 3.000 άτομα- μας γέμισε αισιοδοξία, αλλά και την ίδια στιγμή μας δικαίωσε ως προς τους στόχους των δράσεών μας. Πιστεύουμε εδώ στη Λυρική ότι η υψηλή τέχνη δεν έχει περιορισμούς και αποκλεισμούς και ότι πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικών, οικονομικών, γεωγραφικών περιορισμών. Επιπλέον θέλουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην αλλαγή του κλίματος στο κέντρο της Αθήνας και να βοηθήσουμε την πόλη να σταθεί στα πόδια της. Η τέχνη είναι πάντα ένα καλό όπλο για κάτι τέτοιο".

 

-  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λυρική αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο, ποια είναι;

"Το οικονομικό ζήτημα είναι βεβαίως το πιο σοβαρό. Το θέμα είναι η έγκαιρη καταβολή της επιχορήγησης του οργανισμού από το υπουργείο Πολιτισμού. Η Λυρική έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για την μείωση του χρέους της και ήδη βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την οριστική αποπληρωμή του χρέους. Εν τούτοις για να επιτευχθούν οι στόχοι μας χρειαζόμαστε την στήριξη της Πολιτείας. Από την άλλη είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε ένα πολύ σταθερό κοινό που στηρίζει τον οργανισμό -τα τελευταία χρόνια οι πληρότητες στις παραγωγές μας αγγίζουν το 100%".

 

- Τα επόμενα σχέδια για το πρόγραμμα της χειμερινής σεζόν;

"Φέτος έχουμε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει διάσημες όπερες και μπαλέτο, συναυλίες, καλλιτεχνικές δράσεις, μικρά μουσικά γεγονότα και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ταξιδεύει σε 70 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η σεζόν ξεκίνησε με την υπέροχη όπερα του Πουτσίνι "Μανόν Λεσκώ", συνεχίζουμε με την παιδική όπερα "Κοκκινοσκουφίτσα", ενώ το πρώτο μας φετινό μπαλέτο είναι ο "Καρυοθραύστης" του Τσαϊκόφσκι. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τον "Μαγικό αυλό" του Μότσαρτ, τον "Σικελικό Εσπερινό" του Βέρντι, τον "Βέρθερο" του Μασνέ, την "Καβαλλερία Ρουστικάνα" του Μασκάνι, τον "Ιπτάμενο Ολλανδό" του Βάγκνερ και τη "Μαντάμα Μπατερφλάι" του Πουτσίνι. Από οπερέτα έχουμε την "Χαλιμά" του Σακελλαρίδη και την "Εύθυμη χήρα" του Λέχαρ. Το μπαλέτο μας θα παρουσιάσει εκτός από τον "Καρυοθραύστη", το "Ταξίδι στην αιωνιότητα" με μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου και του Εϊτορ Βίλλα Λόμπος και την "Σταχτοπούτα" του Γιόχαν Στράους. Πρόκειται για πρόγραμμα για απαιτητικούς θεατές με υψηλές προσδοκίες".