Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 08:44

Ο ηθοποιός Μιχάλης Μαρίνος στην “Ε”: «Είμαι ευγνώμων για τον τρόπο που μου φέρθηκε η δουλειά μου»

“Σαν χαρακτήρας είμαι εξωστρεφής αλλά υπάρχουν και στιγμές που κλείνομαι στον εαυτό μου, είναι κάτι που με ευχαριστεί”

“Σαν χαρακτήρας είμαι εξωστρεφής αλλά υπάρχουν και στιγμές που κλείνομαι στον εαυτό μου, είναι κάτι που με ευχαριστεί”

Ο Μιχάλης Μαρίνος είναι ένας καλλιτέχνης που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πολυτάλαντος και πάντα με ωραίες δουλειές έχει καταφέρει επάξια να είναι ένας από τους πιο περιζήτητους ηθοποιούς της γενιάς του.

Εχοντας την ιδιότητα να συνδυάζει το αυστηρό του ύφος με το χιούμορ του ο Ελληνοκύπριος ηθοποιός μέσα από πολλές συμμετοχές του σε αγαπημένες σειρές όπως το "Παρά Πέντε", τα "40 Κύματα", οι "Συμμαθητές", το "Ελα στη θέση μου", αλλά και ταινίες στον κινηματογράφο όπως και παραστάσεις στο θέατρο με ξεχωριστούς ρόλους, έχει διαγράψει τη δική του πορεία στο χώρο του θεάματος, ξεχωρίζοντας παράλληλα για τον ευγενικό του χαρακτήρα.

- Μετά από τέσσερα χρόνια έκλεισε για εσάς το κεφάλαιο «Ελα στη Θέση μου». Πού οφείλεται η επιτυχία της σειράς και πώς αισθανθήκατε μετά την αποχώρησή σας;

Η επιτυχία συνδέεται κυρίως με τον άνθρωπο που έχει στήσει αυτή την ιδέα, τον Γιάννη Βασιλειάδη, ο οποίος είναι σκηνοθέτης της σειράς. Εβαλε πολύ καλά συστατικά, έκανε μια προσεγμένη επιλογή από ηθοποιούς οι οποίοι είναι αγαπητοί στο κοινό αλλά και αγαπημένοι μεταξύ τους. Ημασταν μια ομάδα που μέσα από τις όποιες δυσκολίες κάναμε το κέφι μας και τη δουλειά μας ταυτόχρονα, περνώντας ωραία. Προφανώς αυτό το κλίμα πέρασε στον κόσμο δίνοντας στη σειρά ψήφο εμπιστοσύνης όλα αυτά τα χρόνια. Προσωπικά αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω καινούργια πράγματα στη ζωή μου γι’ αυτό και αποχώρησα, αφήνοντας πίσω μου ένα ταξίδι γεμάτο αγάπη, συναισθήματα, δημιουργία και χαμόγελα.

- Ενας από τους πρωταγωνιστικούς σας ρόλους που ξεχωρίσατε στο παρελθόν ήταν τα «40 κύματα». Γιατί οι σειρές τέτοιου τύπου (παραμύθια) παρότι είχαν απήχηση «ξεθύμαναν» στην πορεία;

Τα «40 κύματα» είναι μια από τις πολύ αγαπημένες μου δουλειές, έχοντάς τη πολύ ψηλά στη λίστα της καρδιάς μου. Αμέσως μετά τη σειρά αυτή ακολούθησε η οικονομική κρίση του 2010 και κατ' επέκταση μειώθηκαν αρκετά οι παραγωγές. Δύσκολα έτσι οι καλές δουλειές μπορούσαν να εγκριθούν από ένα σταθμό μιας και η τηλεόραση είχε μπει στο τούνελ της δύσκολης περιόδου. Δεν νομίζω λοιπόν πως πέρασε η μόδα τους, αντιθέτως όταν προβάλλονται σε επαναλήψεις έχουν υψηλά νούμερα τηλεθέασης, κάτι που σημαίνει πως αρέσει αυτός ο κωμικός ρομαντισμός.
Μερικές φορές κάτι συμβαίνει με τους ρόλους που ενσαρκώνουμε νιώθοντας μια ψυχική οικειότητα. Αυτό, σε συνδυασμό με όλες τις ωραίες συνθήκες, είναι που κάνει ένα χαρακτήρα ξεχωριστό όταν τον ενσαρκώνεις. Κάτι τέτοιο συνέβη με τα «40 κύματα». Γενικότερα, αισθάνομαι πραγματικά τυχερός για τις τηλεοπτικές μου δουλειές καθώς έχω χαρεί κάθε ρόλο ξεχωριστά.

- Η εκπομπή «Στα τραγούδια λέμε ναι» έχει κερδίσει το δικό της κοινό. Πώς την βιώνετε ως παρουσιαστής;

Δεν νιώθουμε ούτε εγώ ούτε η Ναταλία Δραγούμη παρουσιαστές. Νιώθω πως είμαι απλά ένας οικοδεσπότης που κάθε Σάββατο βράδυ φωνάζω κάποιους φίλους στο σπίτι, κάποιους ανθρώπους της μουσικής, της τέχνης, γνωρίζοντας κάποιους και άλλους όχι, για να περάσουμε όμορφα, απλά και παρεΐστικα, να γνωριστούμε μεταξύ μας και πάνω απ’ όλα να περάσουν όμορφα οι τηλεθεατές. Αυτή η χαλαρή, ευχάριστη και μουσική διάθεση είναι κάτι που μου αρέσει. Οταν μου έγινε η πρόταση ξαφνιάστηκα, αλλά στη συνέχεια τη χάρηκα, σκεπτόμενος τις προοπτικές που θα είχε. Πίσω από τις κάμερες βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύει με πολλή αγάπη για το καλό ελληνικό τραγούδι που μας εκφράζει.

- Ο φετινός θεατρικός χειμώνας σάς βρήκε στο θέατρο «Αλμα» με το έργο «Εντα Γκάμπλερ». Πόσο σύγχρονο είναι το κείμενο του Ιψεν;

Ηταν πολύ ευτυχής συγκυρία η φετινή θεατρική δουλειά μου με ένα έργο του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου, μια από τις συνεργασίες που χαίρεσαι όταν προκύπτουν γιατί είναι από τα πράγματα που σε εξελίσσουν και σου ανοίγουν νέους ορίζοντες καλλιτεχνικά. Την Εντα Γκάμπλερ την ενσάρκωσε η Ιωάννα Παππά. Ο δικός μου ρόλος ήταν του δικαστή Μπρακ, ενός ανθρώπου που παγιδεύει την Εντα και κατά κάποιο τρόπο αντιπροσωπεύει το ανδροκρατούμενο πρότυπο που στέκει απέναντι της, ενώ εκείνη προσπαθεί να βρει τη διαφυγή της. Νομίζω πως τα κλασικά έργα είναι τόσο σπουδαία επειδή δεν έχουν συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Εχουν την δυνατότητα να εκφράζουν οποιαδήποτε κατάσταση και κοινωνία, οπότε κατά τη γνώμη μου είναι ένα έργο σύγχρονο και σίγουρα το συναντάμε και στη δική μας εποχή.

- Τι πρέπει να περιέχει ένα θεατρικό έργο για να πείτε άμεσα το «ναι» και να παίξετε σε αυτό;

Προσωπικά δεν με απασχολούσε ποτέ το τι θα παίξω, αλλά με ποιους θα το παίξω. Η δουλειά μας είναι ομαδική, δεν έχει καμία σημασία να παίξεις έναν σημαντικό ρόλο με μια ομάδα η οποία μπορεί να νιώθεις πως δεν σου ταιριάζει, δεν μπορείς να συνεννοηθείς και δεν αντιλαμβάνεται αισθητικά το έργο μαζί σου. Αυτό κρίνει περισσότερο την απόφασή μου παρά το έργο αυτό καθαυτό. Οταν καταφέρνει να συνδυαστεί η σωστή ομάδα με σπουδαίες παραγωγές, τότε αυτό είναι το ιδανικό αποτέλεσμα.

- Θεωρείτε ότι η τύχη σάς έχει χαμογελάσει στο επάγγελμά σας ή είναι όλα θέμα προσπάθειας;

Είμαι ευγνώμων για τον τρόπο με τον οποίο μου φέρθηκε η δουλειά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν δυσκολίες ή πως δεν υπήρχε πάντα σκληρή δουλειά πριν μπω στο χώρο αλλά και έπειτα. Η σκληρή δουλειά αλλά και η αγάπη σου γι’ αυτό που κάνεις είναι αυτό που μπορεί να κάνει την τύχη να σου χαμογελάσει.

- Λένε πως ο ρόλος είναι σαν το κοστούμι, που χρειάζεται μόνο να το προσαρμόσεις στα μέτρα σου. Συμφωνείτε;

Υπάρχουν ρόλοι που χρειάζεται να κάνεις λίγο μαντάρισμα και στένεμα, αλλά υπάρχουν και ρόλοι που πραγματικά πρέπει να το τσαλακώσεις όλο, να το σκίσεις και να το φτιάξεις απ’ την αρχή καινούργιο. Στο θέατρο κυρίως συμβαίνει το δεύτερο. Νομίζω πως δεν υπάρχει κανόνας. Μερικές φορές στην Ελλάδα ίσως δεν τολμούν οι άνθρωποι που αποφασίζουν για ένα ρόλο να σου αναθέσουν πράγματα που είναι πολύ μακριά ή πολύ κόντρα σε αυτό που φαίνεται ότι σου ταιριάζει. Αντίθετα, αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Αμερική. Εδώ νομίζω ότι είμαστε πιο συντηρητικοί στον τρόπο που επιλέγουμε το ποιος θα κάνει τι.

- Στις κινηματογραφίες ταινίες που σας έχουμε δει κυριαρχεί το χιούμορ. Είναι αυτό το κυρίαρχο συστατικό στις ελληνικές ταινίες για να κόψουν εισιτήρια ή μπορούν να ξεχωρίσουν και άλλα είδη;

Σίγουρα οι αισθηματικές ή οι κωμικές ταινίες ενδεχομένως να έχουν καλύτερη τύχη και ανταπόκριση στο ευρύ κοινό, και κυρίως στο νεαρό, που είναι και αυτό που πηγαίνει περισσότερο στον κινηματογράφο. Το χιούμορ και η κωμωδία όταν γίνεται σωστά πιστεύω πως έχει μεγαλύτερη τύχη να πετύχει. Παρ’ όλα αυτά οι πιο σημαντικές ταινίες που έχουν κάτι να πουν και να θίξουν θέματα είναι οι δραματικές, οι οποίες μας συγκινούν και μας αγγίζουν.

- Μια από αυτές ήταν η “Νήσος”. Συμφωνείτε πως πρόκειται για μια απ’ τις καλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές;

Η “Νήσος” έχει καταφέρει να αγγίξει τη μαγεία των παλιών καλών ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του ‘60. Εκεί που υπήρχε το χιούμορ, τα ωραία σενάρια, οι καλοί ηθοποιοί και μια αισθητική που τις έκανε διαχρονικές με αποτέλεσμα να παίζονται ακόμα και σήμερα, νιώθοντας πως θέλεις να μπεις στην οθόνη και να παίξεις και εσύ μαζί με τους πρωταγωνιστές της. Σε αυτό το κλίμα κινείται η “Νήσος” και αυτό ήταν που την έκανε τόσο αγαπητή.

- Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον τη συνέχειά της;

Ποτέ δεν ξέρεις... Πριν από δύο χρόνια έγινε μια κρούση για το πώς μας φαίνεται η πιθανότητα να γυριστεί το τρίτο μέρος της ταινίας. Τώρα από εκεί και πέρα χρειάζεται ένα σενάριο, τα χρήματα, οι παραγωγοί να έρθουν σε συνεννόηση κ.ά. Ωστόσο μια νύξη έγινε, οπότε δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα.

- Στο φακό δείχνετε χαρούμενος και ευγενικός. Τι γίνεται όμως όταν η αυλαία πέφτει κι αρχίζουν τα προβλήματα; Πώς διαχειρίζεστε τις δύσκολες καταστάσεις;

Σαν χαρακτήρας είμαι εξωστρεφής αλλά υπάρχουν και στιγμές που θέλω να κλείνομαι στον εαυτό μου, όχι με μια αρνητική διάθεση. Είναι κάτι που το έχω ανάγκη, να ποτίσω λίγο τη σχέση μου με τον εαυτό μου. Είναι κάτι που με ευχαριστεί. Σαφέστατα όμως τα προβλήματα τα αντιμετωπίζω με αισιοδοξία. Προσπαθώ ουσιαστικά να ξορκίζω το κακό όσο μπορώ με τον τρόπο μου.

- Εχοντας καταγωγή από την Κύπρο πώς κρίνετε την έκρυθμη κατάσταση που εξελίσσεται στη Μεσόγειο;

Η γειτονιά μας είναι λίγο ιδιόμορφη και εύφλεκτη, όπως είναι και τα συμφέροντα που αφορούν αυτή την περιοχή. Οχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά σε όλο τον κόσμο νομίζω πως αυτά που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πολύ δύσκολα μπορούμε πολλές φορές να αντιληφθούμε τι μπορεί να συμβαίνει κάτω από το τραπέζι και πώς μπορεί ακριβώς να παίζεται το παιχνίδι. Είμαστε πολύ μικροί για να το συλλάβουμε αυτό. Σε γενικές γραμμές θα ήθελα να μπορούσαμε να συνεννοηθούμε και στην πολιτική και στα καθημερινά πράγματα με τις χώρες που μας περιτριγυρίζουν. Υπάρχει ένα πρόβλημα συνεννόησης στην εποχή μας και εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. Καλό θα ήταν να γεφυρώσουμε τις αποστάσεις και των ιδεών και τις πραγματικές.

- Για τη Μεσσηνία τι άποψη έχετε; Ξεχωρίζετε κάποια μέρη;

Εχω ταξιδέψει στην Καρδαμύλη και στη Στούπα. Κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτά τα υπέροχα μέρη και αντικρίζω αυτόν τον λαμπερό κόλπο με τα καθαρά και ήρεμα νερά, πραγματικά χαίρομαι. Η Μεσσηνία είναι από τα αγαπημένα μου σημεία της Ελλάδας, ξεχωρίζοντας για την ομορφιά της.