Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 18:02

Γλυκιά… στροφή έκανε ο μουσικός Τάσος Καρακούσης

Γράφτηκε από την

 

Την πιο γλυκιά… στροφή έκανε στην καριέρα του ο Τάσος Καρακούσης και από μουσικός αποφάσισε να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και το μέλι.

Ετσι αντί για τις στροφές των τραγουδιών, πλέον τον απασχολούν οι κηρήθρες και τα αεικίνητα μελίσσια του! Τα κτήματά του είναι ως επί το πλείστον στην περιοχή των Χιλιοχωρίων.

 

- Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις το αντικείμενο σου πάνω στη μουσική;

“Η απόφαση να σπουδάσω μουσική ήρθε ως επακόλουθο της καθημερινής μου ενασχόλησης με το αντικείμενο, από μικρό παιδί”.

- Ηταν απόρροια της φοίτησής σου στο Μουσικό Σχολείο;

“Το Μουσικό Σχολείο ενίσχυσε αυτή την αγάπη στη μουσική και έβαλε τις βάσεις”.

- Πότε είδες ότι ίσως πρέπει να αλλάξεις επαγγελματική κατεύθυνση;   

“Επαγγελματική κατεύθυνση άλλαξα όταν κατάλαβα ότι ως καθηγητής μουσικής και μουσικός δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω οικονομικά”.

- Τι είναι αυτό που σε δένει με τον τόπο σου και πώς συνδέεσαι συναισθηματικά μαζί του;

“Με τον τόπο μου με συνδέουν οι όμορφες αναμνήσεις, η θάλασσα και οι δικοί μου άνθρωποι. Είμαι τοπικιστής. Πιστεύω ότι πουθενά δεν είναι σαν την Καλαμάτα”.

- Με τι είδους καλλιέργειες ασχολείσαι τώρα και ποιες είναι οι νέες προκλήσεις;

“Οι καλλιέργειες που ασχολούμαι είναι οι ελιές, οι καρυδιές Καλιφόρνιας και οι ξηροί καρποί πεκάν. Επίσης έχω και μελίσσια. Τα καρύδια είναι η αμερικανική ποικιλία Τσάντλερ (αφροκάρυδα), είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα    ντόπια και με περισσότερη καρυδόψιχα και τα πεκάν είναι σούπερ φουντ. Εγώ προσωπικά τα είδα πρώτη φορά σε οργανωμένη εκμετάλλευση στο Ισραήλ. Μόνο οι ελιές υπήρχαν από παλιότερες γενιές της οικογένειάς μου… Οι νέες προκλήσεις είναι αφενός η εξωστρέφεια μέσα από ομάδες παραγωγών (αν και είναι δύσκολες οι συνεργασίες στην Καλαμάτα) και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.

- Η μουσική είναι κάτι που πλέον άφησες πίσω, ή σκεφτεσαι να τα συνδυάσεις;

“Τη μουσική πλέον τη χρησιμοποιώ για σκέψη και προσωπική μου ευχαρίστηση. Με ενοχλεί που πιάνουν όλοι ένα μικρόφωνο και γίνονται τραγουδιστές. Αν δούμε πίσω στην ιστορία, είμαστε ακριβώς όπως στο Μεσοπόλεμο. Γίνονται όλοι τραγουδιστές (καφέ “Αμάν”, καφέ “Σαντάν”), μασίστες τότε - φουσκωτοί τώρα, χωρισμένοι αριστεροί - δεξιοί τότε και τώρα; το ίδιο δεν ισχύει”;

- Πού βρίσκει κανείς τα καλούδια σου;

“Είμαι στο στάδιο της γραφειοκρατίας για να φτιάξω σάιτ και να μπορώ να διαθέσω τα είδη μου σε μαγαζιά. Προς το παρόν, από την προσωπική μου σελίδα στο facebook.

 

Ο Τάσος Καρακούσης το 2004 αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Από το 2005 ως το 2009 παρακολούθησε τα μαθήματα του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, από όπου και αποφοίτησε. Η πτυχιακή του ήταν πάνω στη Μουσική Κίνηση της Καλαμάτας την εποχή του Μεσοπολέμου. Από το 2009 ως το 2012 έκανε περιστασιακές δουλειές στην Αθήνα και έπαιζε μουσική σε διάφορα νυχτερινά κέντρα. Το 2012 επέστρεψε στην Καλαμάτα και εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Το 2013 δούλεψε ως καθηγητής στο Μουσικό της Καλαμάτας.

Από το 2014 έως σήμερα ασχολείται ενεργά με τον αγροτικό τομέα και τον τομέα του τουρισμού.

Γ.Σαρ.