Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020 08:54

Η Λυδία Μαύρου στην “Ε”: “Η Πυλία αποτελεί για μένα πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και αναψυχής”

Γράφτηκε από την
Η Λυδία Μαύρου στην “Ε”: “Η Πυλία αποτελεί για μένα πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και αναψυχής”

Καλλιτεχνικό πλάσμα από τα γεννοφάσκια της φαίνεται πως είναι η νεαρή ταλαντούχα τραγουδίστρια Λυδία Μαύρου, που πλέον μας συστήνεται με τον πρώτο της δίσκο “Σερενάτα”.

Με καταγωγή από την Πύλο και με σημαντική μουσική κληρονομιά, χαράσσει μια ενδιαφέρουσα πορεία στο χώρο του τραγουδιού, βαδίζοντας με εφόδια τον ποιητικό στίχο, την αυθεντική μουσική και τους αξιόλογους συνεργάτες.

- Πότε ξεκινάει η σχέση σου με τη μουσική και ποια ήταν η αφορμή για να την αγαπήσεις;                       
Η σχέση μου με τη μουσική ξεκινάει από πολύ νωρίς. Ουσιαστικά από μικρό παιδάκι, αφού μεγάλωσα σε μουσικό περιβάλλον. Ο πατέρας μου Αλκιβιάδης Μαύρος υπήρξε ενεργός τραγουδιστής και μουσικός για τουλάχιστον 40 χρόνια στις ρεμπέτικες μουσικές σκηνές της Αθήνας. Θυμάμαι τον πατέρα μου συχνά να μελετάει    κομμάτια. Ακουγε δίσκους από την προσωπική του συλλογή βινυλίων. Απο την άλλη πλευρά και η μητέρα μου ως λάτρης του καλού ελληνικού και ξένου τραγουδιού, συνέβαλε αρκετά.

- Ποιο θα έλεγες ότι είναι το αγαπημένο σου μουσικό είδος και γιατί;   
Γενικά δεν περιορίζομαι αισθητικά. Ακούω πολλά είδη μουσικής ξένης και ελληνικής. Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης είναι εκείνος που εξυψώνει το κάθε έργο και όχι το είδος στο οποίο ανήκει. Ετσι μπορώ να διακρίνω το "ωραίο" σε διαφορετικά είδη.

- Μίλησέ μας λίγο για τον τόπο καταγωγής σου, την Πυλία, και τη σχέση σου με τους ανθρώπους που μένουν εκεί.             
Εχω συναισθηματικό δέσιμο με την Πύλο και την ευρύτερη περιοχή της Πυλίας, αφού την επισκέπτομαι κάθε χρόνο και εξ απαλών ονύχων. Σ' αυτό το δέσιμο έπαιξε σημαντικό ρόλο η ιδιαίτερη σχέση με τη γιαγιά και τον παππού μου, γονείς της μητέρας μου Βασιλικής Πουλή, καθώς και με ανθρώπους του ευρύτερου οικογενειακού μου περιβάλλοντος που διαμένουν εκεί. Είναι ο τόπος μου. Ο τόπος που μου έχει χαρίσει τα καλύτερα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας. Καλοκαίρια γεμάτα χρώματα, παιχνίδια στην πλατεία και στις παραλίες με το απέραντο γαλάζιο, το ηλιοβασίλεμα στη Σφακτηρία, τα βουνά. Η φύση και η επιβλητική ομορφιά των κάστρων είναι ό,τι μου έρχεται στο μυαλό... Οι άνθρωποι ζεστοί και φιλόξενοι... Ο τόπος αυτός συνεχίζει να αποτελεί για μένα πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και αναψυχής...

- Πώς βλέπεις τη σχέση των εφήβων με τη μουσική σήμερα;
Σίγουρα οι περισσότεροι έφηβοι και τα μουσικά τους πρότυπα επηρεάζονται από τις τάσεις και τα ρεύματα της παγκοσμιοποίησης. Εκτός από την τραπ που αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας και την οποία προσωπικά δεν ακούω, παρατηρώ μετά χαράς ένα μεγάλο κύμα εφήβων που ακούει ελληνικό hip hop και πειραματίζεται πάνω στην παραγωγή των beats. Μέσα από τη hip hop έχουν αναδειχθεί ταλαντούχοι καλλιτέχνες με δυναμική και καλά στοιχεία στο στίχο όπως ο ΔΠΘ, ο Εισβολέας και άλλοι... Από την άλλη, ολοένα και περισσότεροι νέοι μουσικοί στρέφονται προς την παράδοση, και σε αυτό έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τα μουσικά σχολεία. Ακόμη, στον έντεχνο χώρο που έχει κι αυτός ένα μεγάλο κοινό φοιτητών και εφήβων, η παράδοση και το ρεμπέτικο αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς σημαντικούς δημιουργούς της εποχής μας (Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας κ.ά.). Καθώς και το λαϊκό μας τραγούδι.

- Εχεις ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ρεμπέτικο, το πρώτο σου τραγούδι τη “Σερενάτα” σε ποιο είδος θα το κατέτασσες;
Πράγματι έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη ρεμπέτικη, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Ομως μεγάλωσα σ' ένα σπίτι με ποικίλα μουσικά ερεθίσματα. Πιστεύω ότι ένα μέρος των ακουσμάτων μου "παντρεύτηκε" στην ενορχηστρωτική προσέγγιση της “Σερενάτας”. Γενικά το έντεχνο στοιχείο κυριαρχεί στο κομμάτι, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, λόγω της μελοποιημένης ποίησης. Ενορχηστρωτικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η "Σερενάτα" συνδυάζει στοιχεία από διάφορα είδη μουσικής (έντεχνη, pop, folk κ.λπ.) και αποτελεί μια μουσική πρόταση.

- Είναι ένα ιδιαίτερο τραγούδι η Σερενάτα, πώς το επέλεξες για να κάνεις το δισκογραφικό ντεμπούτο σου;                                               
Τη "Σερενάτα" για πρώτη φορά την άκουσα στο σπίτι του Νίκου Κυριαζή (συνθέτης) σ' ένα γλέντι φίλων και μουσικών. Από την πρώτη στιγμή "μίλησε στην ψυχή μου" τόσο η μουσική του Νίκου όσο και η ποίηση του Ιωάννη Πολέμη. Και πραγματικά θεωρώ πως ήταν τύχη για μένα να "συναντηθώ" μ’ ένα αμελοποίητο ποίημα ενός διακεκριμένου Ελληνα ποιητή. Με το Νίκο είχαμε άριστες σχέσεις συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης και έτσι τον εμπιστεύτηκα στο πρώτο μου βήμα.

- Τι επόμενα σχέδια υπάρχουν στο πλαίσιο προώθησης του τραγουδιού ειδικά στο τωρινό δύσκολο περιβάλλον λόγω της πανδημίας;
Με όλα τα περιοριστικά μέτρα εν μέσω πανδημίας, τα οποία πλήττουν βαρύτατα τις μουσικές σκηνές και τους χώρους παρουσίασης ενός καινούργιου τραγουδιού, υπάρχει μεγάλη ρευστότητα. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις-προτάσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν προς το παρόν μέχρι την τελική απόφαση. Ευελπιστούμε στην άρση των μέτρων, για την υλοποίηση των παρουσιάσεων μας. Τα ραδιόφωνα μέχρι και σήμερα στηρίζουν το τραγούδι μας, καθώς και τα έντυπα μέσα. Οι φίλοι που θέλουν να μάθουν τα νέα μας και τις κινήσεις μας, μπορούν μέσα από τα social media που διαθέτω, Instagram, σελίδα στο FB και το κανάλι στο YouΤube.

 


Η Λυδία Μαύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τραγουδάει επαγγελματικά σε μαγαζιά τουλάχιστον 5 χρόνια. Προέρχεται από μουσική οικογένεια αφού ο πατέρας της ήταν χρόνια τραγουδιστής του ρεμπέτικου με συνεργασίες όπως με τους Τάκη Μπίνη, Πόλυ Πάνου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Μπάμπη Γκολέ και άλλους. Πήρε μαθήματα αρμονίας και κλασικού πιάνου έως τη Μέση τάξη. Αργότερα σπούδασε στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα και παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονου και κλασικού τραγουδιού. Εχει συνεργαστεί με μουσικούς και τραγουδιστές του λαϊκού χώρου: Αρίστο Μαραγκό, Βαγγέλη Λιόλιο, Νίκο Κυριαζή, Ελεάνα Τσεσμελή, Αντώνη και Θοδωρή Ξηντάρη, Γιώργο Τσώνη, Σεμέλη Παπαβασιλείου, Λάμπρο Καρκανόπουλο, Μάνο Καλπάκη, Μανώλη Νερατζάκη. Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020 από την “Celestial Keys Records” με τίτλο "Σερενάτα", σε στίχους Ιωάννη Πολέμη και μουσική Νίκου Κυριαζή.


NEWSLETTER