Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 19:30

Γιάννης Τσαχουρίδης: "Η οικονομική κρίση μετέτρεψε το βιβλίο σε είδος πολυτελείας για τον μέσο Ελληνα"

Γράφτηκε από την

Το βιβλίο αποτελούσε πάντα εξαιρετική συντροφιά για μικρούς και μεγάλους, και σε καιρό καραντίνας και σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης έδειξε πως είναι ζωντανό και επιτρέπει να μετακινεί τον άνθρωπο χωρίς να κουνά καν τα πόδια του.

Ο εκδότης Γιάννης Τσαχουρίδης επισημαίνει πως η αγάπη για το βιβλίο θέλει άμεση επαφή μαζί του και φυσικά μια βοήθεια από το ηλεκτρονικό περιβάλλον όταν αναζητούμε τίτλους, κριτικές και άλλα στοιχεία.

Πολλοί αναγνώστες έχουν συνηθίσει να διαβάζουν «ξεκούραστα» βιβλία, καθαρά για ψυχαγωγικούς λόγους, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το κοινό, όπως λέει, έχει αγκαλιάσει γνωστούς αλλά και άγνωστους συγγραφείς με πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το αδύναμο σημείο μας, προσθέτει, είναι ότι η φιλαναγνωσία θέλει ακόμη μεγάλη προσπάθεια για ν’ αναπτυχθεί περισσότερο στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν υποστηρίζεται σθεναρά από την πολιτεία και τους επίσημους φορείς.

Ειδικά στα σχολικά προγράμματα, μπορούν να γίνονται επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, σε βιβλιοπωλεία και σε αναγνωστήρια. Δεν φτάνει να καθηλωθούμε στις οθόνες των Η/Υ αλλά να κάνουμε πολλά πράγματα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.


Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Πολλοί βιβλιοπώλες, εκδότες και συγγραφείς συμφωνούν ότι στην Ελλάδα δεν πουλάνε κάποιοι γνωστοί συγγραφείς γιατί το αναγνωστικό κοινό συνήθισε να διαβάζει εύκολη, ροζ λογοτεχνία, που κάποτε πουλιόταν μόνο στα περίπτερα. Εσείς, τι λέτε; Είναι έτσι;

Γ.Τ.: H άποψη αυτή είναι εν μέρει αλήθεια. Σίγουρα πολλοί αναγνώστες έχουν συνηθίσει να διαβάζουν «ξεκούραστα» βιβλία, καθαρά για ψυχαγωγικούς λόγους, σε περιόδους διακοπών κτλ. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το κοινό έχει αγκαλιάσει γνωστούς αλλά και άγνωστους συγγραφείς με πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά.

- Τι τραβά τους αναγνώστες-καταναλωτές ώστε να αγοράσουν ένα βιβλίο, ο θόρυβος που θα προκληθεί γύρω από αυτό ή η λογοτεχνική του αξία;

Γ.Τ.: Tα εμπορικά βιβλία, όπως τα best sellers, τραβούν πάντα την προσοχή όλων μας. Η λογοτεχνική αξία επηρεάζει ένα κομμάτι του αναγνωστικού κοινού, δεν είναι πολλές φορές όμως το βασικό κριτήριο επιλογής. Το εμπορικά επιτυχημένο βιβλίο θεωρείται, δικαίως ή αδίκως, ότι είναι ανάγνωσμα υψηλής λογοτεχνικής αξίας.

- Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους τίτλους που θα εκδώσετε; 

Γ.Τ.: Να μας ενδιαφέρει η θεματολογία τους, να πληρούν κάποια δικά μας χαρακτηριστικά και να υπάρχει καλή επικοινωνία και συνεργασία με τους/τις συγγραφείς. Η εμπορικότητα είναι σίγουρα βασικό κριτήριο, αλλά όχι το μοναδικό.

- Ο Έλληνας αναγνώστης έχει παιδεία ή επηρεάζεται από τα μπεστ σέλερ και οι καλοί αναγνώστες είναι τελικά λίγοι στη χώρα μας; 

Γ.Τ.: Ισχύουν και τα δύο, όμως αυτό πιστεύω ότι το συναντάμε και σε άλλες χώρες. Το αδύναμο σημείο μας είναι ότι η φιλαναγνωσία θέλει ακόμη μεγάλη προσπάθεια για ν’ αναπτυχθεί περισσότερο στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν υποστηρίζεται σθεναρά από την πολιτεία και τους επίσημους φορείς. Μας λείπουν όχι οι καλοί αναγνώστες, αλλά περισσότεροι και πιο σταθεροί.

- Η επιχείρηση “Γράφημα” ξεκίνησε με εκδόσεις πανεπιστημιακών βιβλίων. Πλέον εκδίδει, εκτός από λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία και βοηθήματα. Επίσης, εσείς είστε απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ και θα ήθελα την άποψη σας για το αν καλλιεργείται (και αν όχι, θα έπρεπε;) η αναγνωστική συμπεριφορά στα σχολεία.

Γ.Τ.: Σ’ αυτό το πεδίο έχουμε μείνει πολύ πίσω με ευθύνη όλων μας, ευρύτερα της κοινωνίας. Το σχολείο προετοιμάζει τους αυριανούς πολίτες και πρέπει να τους μάθει να διαβάζουν κι όχι μόνο ν’ αποστηθίζουν μαθήματα. Πρέπει να δοθούν πολλά κίνητρα και σωστά παραδείγματα στους μαθητές όλων των βαθμίδων.

- Ένας έφηβος γίνεται να αγαπήσει περισσότερο το βιβλίο από τις οθόνες και το ηλεκτρονικό παιχνίδι; 

Γ.Τ.: Γίνεται και πρέπει να είναι στόχος μας άμεσος. Δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως να καταφέρουμε ν’ αποσπάσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και των εφήβων από την τεχνολογία που έχει γίνει κομμάτι της ζωής. Γι’ αυτό, όπως είπα και πιο πριν, είναι πολύ σημαντικό να γίνει δουλειά συνδυαστική απ’ όλους μας σ’ αυτό το θέμα. Γονείς – σχολείο – πολιτεία πρέπει ν’ αγκαλιάσουν την υπόθεση βιβλίο και σχολείο.

- Βιβλιοπωλείο και διάβασμα μέσα σε café μπορεί να γίνει ή είναι μια μόδα που θα περάσει γρήγορα;

Γ.Τ.: Είναι μια μόδα που εμένα προσωπικά μ’ αρέσει και πιστεύω ότι θα μείνει. Γι’ αυτό έχουμε διάδοση στα Βιβλιοκαφέ, χωρίς όμως να θεωρώ ότι υποκαθιστούν το κλασικό βιβλιοπωλείο. Περισσότερο ίσως αλληλοσυμπληρώνονται.

- Η εποχή μας, αλήθεια, πόσο πρόσφορη είναι  για on line παρουσιάσεις βιβλίων και πωλήσεις μέσω e-shop; Θα αρκούσε ώστε το βιβλίο να γνωρίσει την αναγνωσιμότητα που του αξίζει;

Γ.Τ.: Σίγουρα η πρόσφατη παγκόσμια υγειονομική κρίση έφερε στη ζωή μας τις on line παρουσιάσεις και ανέβασε τις πωλήσεις μέσω του διαδικτύου. Είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν αρκεί. Δεν φτάνει να καθηλωθούμε στις οθόνες των Η/Υ αλλά να κάνουμε πολλά πράγματα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ειδικά στα σχολικά προγράμματα, μπορούν να γίνονται επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, σε βιβλιοπωλεία και σε αναγνωστήρια. Η αγάπη για το βιβλίο θέλει άμεση επαφή μαζί του και φυσικά μια βοήθεια από το ηλεκτρονικό περιβάλλον όταν αναζητούμε τίτλους, κριτικές και άλλα στοιχεία.

Με ένα βιβλίο μπορούμε να ταξιδέψουμε, να νιώσουμε, να προβληματιστούμε, να αφουγκραστούμε, να εμβαθύνουμε. Μια Λέσχη Ανάγνωσης μπορεί σήμερα να επεκταθεί ηλεκτρονικά και οι συναντήσεις - συζητήσεις να γίνονται διαδικτυακά προς αποφυγή διασποράς του ιού αποκτώντας παράλληλα περισσότερο κόσμο;

Γ.Τ.: Σαν μια λύση ανάγκης λόγω των συνθηκών θα μπορούσαν οι Λέσχες Ανάγνωσης να στραφούν στην ηλεκτρονική επικοινωνία των μελών τους. Θεωρώ όμως ότι τίποτε δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη επαφή κι έτσι πιστεύω ότι μόλις το επιστρέψουν οι συνθήκες πρέπει τα μέλη των λεσχών να ξαναέρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Μόνο όταν οι αποστάσεις δεν το επιτρέπουν, θεωρώ ότι είναι χρήσιμη η ηλεκτρονική επικοινωνία.

Τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή επηρεάζουν τις πωλήσεις; Ως εκδότης τι διαπιστώνεται; Πιστεύετε ότι το χαρτί θα πεθάνει κάποια στιγμή; 

Γ.Τ.: Θεωρώ ότι τις επηρεάζουν, αλλά πιστεύω ότι στην χώρα μας το καθοριστικό πρόβλημα ήταν η οικονομική κρίση, που στην ουσία μετέτρεψε το βιβλίο σε είδος πολυτελείας για τον μέσο Έλληνα. Το χαρτί κι αν πεθάνει κάποια στιγμή, που δεν το πιστεύω και το απεύχομαι, αυτό θα γίνει στο μακρινό μέλλον. Ίσως αλλάξει λίγο η μορφή του κλασικού βιβλίου, αλλά αυτό θα το ανακαλύψουμε στο μέλλον.

 

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε!
Γιάννης Τσαχουρίδης

 

 To «ΓΡΑΦΗΜΑ» ιδρύθηκε το 1993 ως εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον τομέα των εκτυπώσεων και εκδόσεων πανεπιστημιακών βιβλίων και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Τσαχουρίδη, απόφοιτου Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Το ΓΡΑΦΗΜΑ δραστηριοποιείται στον τομέα των εκδόσεων πανεπιστημιακών – επιστημονικών βιβλίων και λογοτεχνικών βιβλίων, στην υποστήριξη επιστημονικών συνεδρίων, στις αυτοεκδόσεις και στην παραγωγή έντυπου υλικού. Από το 2016 το ΓΡΑΦΗΜΑ επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη έκδοση και διακίνηση εκπαιδευτικών βιβλίων και βοηθημάτων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με διακεκριμένους συγγραφείς, εκπαιδευτικούς και εκδότες εκπαιδευτικών βιβλίων. Επίσης, εκδίδει εικονογραφημένα παραμύθια και εκπαιδευτικά βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από την πολύχρονη εμπειρία στον τομέα των εκδόσεων και τη δημιουργία ενός δικτύου διανομής 300 και πλέον βιβλιοπωλείων πανελλαδικά.