Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 07:41

Τσάντες “UYA” με στιλ από τον Καλαματιανό Κων. Γιαννακόπουλο

Γράφτηκε από την


Το πάθος για τη λαογραφία με μια σύγχρονη ματιά

Βόλτες με στιλ και ψώνια με άνεση, ακόμα και μέσα στην καραντίνα; Κι όμως αυτό ακριβώς υπόσχεται το νέο εγχείρημα του Καλαματιανού Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου “UYA”, ο οποίος προτείνει υφασμάτινες χειροποίητες τσάντες για γυναίκες και άντρες, εμπνευσμένες από την παράδοση. Οι τσάντες από την πρώτη στιγμή κατέκλυσαν τα σόσιαλ μίντια, αφού συνδυάζουν την πρακτικότητα και την κλασική ομορφιά, ιδωμένες με την αφαιρετική ματιά του Κωνσταντίνου.

 

Επιμέλεια Γιούλα Σαρδέλη

 

Η “ΓΕΝΝΗΣΗ” ΤΗΣ “UYA”
Η γνωριμία με την παράδοση ποτέ δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς όλοι μας χρειαζόμαστε έναν άξιο και ικανό… ξεναγό για να μας ταξιδέψει στα μαγικά μονοπάτια της. Η επαφή του Κωνσταντίνου με κεντήματα, σχέδια, παραδοσιακές εικόνες και αναμνήσεις μιας αλλοτινής εποχής, τον έκανε να θέλει να μας “επανασυστήσει” τη λαογραφία και να βρει τρόπο να τη μεταφέρει και στο σήμερα, στη νέα γενιά. Η “UYA” ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, μέσα δηλαδή στην πανδημία, γεγονός όμως που δε φαίνεται να επηρέασε καθόλου τη δυναμική της. Οπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος στο σάιτ του:
“Σκοπός της είναι να προβάλει την πολιτιστική ταυτότητα που καταφέρνει να διατηρείται μέσα από το ελληνικό ένδυμα από τα προεπαναστατικά έως τα νεότερα χρόνια και να τη συνδέσει με τις καθημερινές ανάγκες του σήμερα, με έναν πιο ποπ και σύγχρονο χαρακτήρα”.
Οι τσάντες μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν και μέσα στις συνθήκες των μέτρων της καραντίνας, αφού είναι ιδανικές για τα ψώνια, για τη βόλτα δίπλα στη θάλασσα, για την άθληση. Εχουν δικό τους όνομα η καθεμία, ενώ διατίθενται σε δύο μεγέθη και είναι φτιαγμένες από ανθεκτικό πανί. Εκτός των άλλων, είναι η πλέον οικολογική επιλογή, αφού έτσι λέμε “όχι” στο πλαστικό.
Τα διακοσμητικά μοτίβα έχουν το καθένα τη δική του ιστορία να αφηγηθεί, από τόπους και χρόνους μακρινούς. Τα χρώματα είναι unisex, λαμπερά και πολύ αισιόδοξα. Οι ονομασίες παίζουν το δικό τους παιχνίδι, μέσα από ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.

- Μιλήστε μας λίγο για τα υλικά και την αρχική σας έμπνευση… Πώς σας ήρθε η πρώτη ιδέα;
“Εψαχνα καιρό να εκφράσω και να αποτυπώσω κάπου δημιουργικά, με τρόπο σύγχρονο, το πάθος μου για την ελληνική λαογραφία και ενδυμασία. Ωστόσο, η ιδέα ξεκίνησε από μια πρακτική ανάγκη, χωρίς να κρύβεται κάποιο δομημένο επιχειρηματικό πλάνο πίσω από αυτή. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο μια tote bag (σ.σ. τσάντα ώμου, συνήθως για ψώνια, χαρτιά) για προσωπική μου χρήση, κατέληξα να τη φτιάχνω μόνος μου, ακριβώς όπως τη θέλω. Κι έτσι γεννήθηκε η “UYA | ΟẎΓΙΑ”.
Στις χειροποίητες “Shόldεr Hεrιtαgε Bαgs” (σ.σ. τσάντες για τον ώμο) χρησιμοποιώ 100% βαμβακερό καραβόπανο και τις διακοσμώ με διάφορα στοιχεία φτιαγμένα από μετάξι, βαμβάκι ή μαλλί.
Οι “Tόtεnεss Bαgs” (σ.σ. σε πιο μικρό μέγεθος, με τύπωμα), είναι φτιαγμένες από οργανικό βαμβάκι. Γενικά είμαι πρόθυμος να πειραματιστώ και με άλλα υλικά, όχι μόνο διατηρώντας, αλλά και αναβαθμίζοντας το ποιοτικό και αισθητικό αποτέλεσμα”.


- Πώς είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού στο νέο αυτό προϊόν;
Ξεκινώντας μια τέτοια προσπάθεια στην ιδιαίτερη εποχή που διανύουμε, γνώριζα πως η αβεβαιότητα των ημερών μας ίσως κάνει τους ανθρώπους πιο διστακτικούς στο να αναζητούν νέα προϊόντα και να κάνουν αγορές. Παρ’ όλα αυτά, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απροσδόκητα μεγάλη, τόσο σε εμπορικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μελλοντικών συνεργασιών.
Το γεγονός αυτό βέβαια είναι σαν νόμισμα με δυο όψεις: Από τη μια η απερίγραπτη χαρά να βλέπω το εγχείρημά μου να επιβραβεύεται, και από την άλλη το άγχος να μην δυσαρεστηθούν οι πελάτες με τυχόν καθυστερήσεις λόγω των πολλών παραγγελιών, μα και της γενικότερης κωλυσιεργίας της εποχής. Η χαρά και ο ενθουσιασμός είναι αυτά που τελικά υπερτερούν και μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω”.

 


Σχετικά με το δημιουργό: O Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, την κεραμική και τους παραδοσιακούς χορούς. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως υπεύθυνος στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», ενώ υπήρξε επί σειρά ετών δάσκαλος χορού στο Λύκειο των Ελληνίδων.
Περισσότερα: uyacrafts.com
Instagram και Facebook: @uyacrafts.