Κυριακή, 16 Μαϊος 2021 08:15

Ο Καλαματιανός σκηνοθέτης Γιώργος Λουριδάς στην «Ε»: «Η ζωή πάντα έχει μέσα της το δράμα, είτε μας αρέσει είτε όχι»

Ο Καλαματιανός σκηνοθέτης Γιώργος Λουριδάς στην «Ε»: «Η ζωή πάντα έχει μέσα της το δράμα, είτε μας αρέσει είτε όχι»

 

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

Στιγμές ανεμελιάς θέλει να προσφέρει στους θεατές της μέσω YouTube η σειρά "Τα κλειδωμένα Σ’ αγαπώ", σε σκηνοθεσία του Καλαματιανού Γιώργου Λουριδά και παραγωγή του Νότη Βολανάκη, η οποία γυρίζεται αυτό το διάστημα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Για τα γυρίσματα επιλέχθηκαν σημεία της πόλης που θυμίζουν παλιά εποχή (1970). Το τρέιλερ της πρώτης σεζόν και το πρώτο επεισόδιο αναμένεται να βγουν τέλος Ιουνίου. Ο Γιώργος Λουριδάς μιλάει στην “Ε” για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα.

 
- Πώς αισθάνεστε που ασχολείστε με αυτό το πρότζεκτ εδώ στη γενέτειρά σας;

Είναι ενδιαφέρον να δείχνω διάφορες γειτονιές από εδώ όπου έχω μεγαλώσει, εικόνες από όταν ήμουν μικρός, και να μεταφέρω πράγματα που έχω δει. Η ιστορία μας αφορά ένα φτωχό παιδί που μεγαλώνει στην Καλαμάτα της δεκαετίας του ‘60 με το όνειρο να γίνει τραγουδιστής. Η τύχη τον φέρνει, 10 χρόνια μετά, να δουλεύει ως σοφέρ σε επιφανή οικογένεια. Ερωτεύεται την κόρη τους, όμως οι δύο κόσμοι δεν είναι δυνατό να ενωθούν. Ετσι το ζευγάρι φεύγει για να ζήσει κρυφά στην Αθήνα... Επειδή συμβαίνει σε δυο φάσεις χρονικά η σειρά, γυρίζουμε το ένα μέρος στην Καλαμάτα και το άλλο θα γυριστεί στην Αθήνα. Στο πρώτο μέρος συμμετέχουν πάρα πολλά παιδιά από την Καλαμάτα, από θεατρικές ομάδες της πόλης. Πρωταγωνιστής μας είναι ο Γιάννης Οιχαλιώτης από την Αθήνα.

 

- Ποια θα είναι η δική σας ματιά; Πώς θα δούμε την ιστορία να ξετυλίγεται;

Είναι μια καθημερινή ιστορία. Εχει κάποια δραματικά στοιχεία, αλλά κυρίως αυτό που θέλω να βγάλω είναι το κωμικό στοιχείο. Θέλουμε να διασκεδάσουμε τον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να περάσει λίγο καλά, να γελάσει. Δεν θέλουμε να βγει κάτι έντονα δραματικό, να συγκινήσει μόνο. Θέλουμε να περάσει καλά ο κόσμος, με όμορφο, αβίαστο γέλιο, χωρίς χυδαιολογίες. Η ιστορία βέβαια, εν γένει, έχει και δραματικά στοιχεία. Η ζωή πάντα έχει μέσα της το δράμα, είτε μας αρέσει είτε όχι.

 

- Από προηγούμενες ταινίες σας, από φωτογραφίες, αφίσες, βλέπει κανείς πως είστε λίγο πιο… σκοτεινή φυσιογνωμία όμως.  

Όπως είπα και πριν, το δράμα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Ο,τι και να κάνεις, θα υπάρχει.

 

- Ποιοι είναι οι σκηνοθέτες που για εσάς λειτούργησαν ως αναφορές μεγαλώνοντας;

Ο Tim Burton σίγουρα και ο David Lynch. Ηταν η εποχή τους τότε το ‘90, είχαμε έντονες επιρροές ως γενιά. Επίσης ζωγράφοι -μου αρέσει πολύ η ζωγραφική- ο Edvard Munch, ο Goya.



- Εχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα; Σε τι φάση βρίσκεστε τώρα;

Η σειρά θα πάρει καιρό. Φαντάζομαι ότι θα τελειώσουμε με τα γυρίσματα της Καλαμάτας τέλος Ιουνίου, και από εκεί και πέρα συνεχίζουμε Αθήνα. Θα είναι on going η σειρά, δηλαδή το πρώτο επεισόδιο θα ανέβει μέσα στον Ιούνιο και ταυτόχρονα εμείς θα κάνουμε γυρίσματα.

 

- Υπάρχει κάποιο άλλο κομμάτι με το οποίο ασχολείστε αυτό τον καιρό;

Ασχολούμαι με πάρα πολλά πράγματα. Το βασικότερο είναι το Πρώτο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου που οργανώνω και που ξεκινάει τώρα, 28 (-30) Μαΐου, online. Εχω πολύ καλή επαφή με την πόλη. Εκεί, γύρισα και την πρόσφατη ταινία μου με τίτλο “Ο πηλός και η κοπέλα”. Μπορείτε να βρείτε στο YouTube το τρέιλερ της. Τη μουσική υπογράφει ο πιανίστας Χρήστος Ντανάκας, που είναι και αυτός Καλαματιανός και ζει στη Γερμανία.

 

- Αρα δεν υπήρξε καθόλου αδράνεια μέσα στην καραντίνα.

Αυτή την ταινία την κάναμε ακριβώς μέσα στην καραντίνα και το lockdown. Δηλαδή την ημέρα που ανακοινώθηκε πως “κλείνει” η Ελλάδα, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, εγώ έπαιρνα από το αεροδρόμιο την διευθύντρια φωτογραφίας μας Lizette Araceli Vargas, που είχε έρθει από το Μεξικό, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα στο υπουργείο Πολιτισμού να προβλεφθεί κάτι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τα γυρίσματα!

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους ηθοποιούς από τις θεατρικές ομάδες της Καλαμάτας;

Τους είχα δει και σε παραστάσεις τους περισσότερους, μπορεί να μην τους ήξερα προσωπικά, αλλά είχε τύχει να τους δω. Εχουν πάρα πολλή όρεξη. Είναι δουλεμένα παιδιά. Κόπηκαν λόγω των μέτρων και οι πρόβες τους, οπότε χάρηκαν πάρα πολύ που προέκυψε η σειρά και τους έδωσε την ευκαιρία να ξαναμελετήσουν έναν ρόλο, να μπουν σε αυτή την διαδικασία.

 


Αναλυτικά οι συντελεστές της σειράς «Τα κλειδωμένα “Σ’ αγαπώ”» είναι οι εξής:

Παραγωγή - μουσική: Νότης Βολανάκης. Σενάριο: Μαρία Ιωσηφίδη. Σκηνοθεσία - διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Λουριδάς. Μακιγιάζ: Ιωάννα Μανέα. Still photography: Αρετή Κατσούλα. Βοηθοί παραγωγής: Αντώνης Σταυριανέας, Γεωργία Κασκούτη.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Οιχαλιώτης, Παναγιώτα Αγιομαυρίτη, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Ευγενία Τσάκαλη, Γιάννης Αριστείδου, Νίκη Μουστρούχου, Παναγιώτης Πρεβενάς, Θεοδώρα Σπυροπούλου, Γιάννης Καλαντζής, Νίκος Θεωνάς, Λεωνίδας Βέλλης, Κατερίνα Χατζοπούλου.