Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 07:37

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 38ο)

Χορωδία και Μανδολινάτα τα νεότερα χρόνια

Χορωδία και Μανδολινάτα τα νεότερα χρόνια Αρχείο Ν. Ρούτση

ΤΟ 1983

Τον Οκτώβριο του 1982 διεξάγονται δημοτικές εκλογές στις οποίες εκλέγεται δήμαρχος ο Χρίστος Χριστόπουλος με 2.345 ψήφους, έναντι 2.234 ψήφων του Παύλου Πτωχού.



Το 1983 οι δηλώσεις συμμετοχής για την παρέλαση γίνονται στον Πολιτιστικό Σύλλογο (348): "Η Μεσσήνη καλεί όλο το Μεσσηνιακό Λαό να διασκεδάσει στο παραδοσιακό Καρναβάλι της την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα 20 και 21 Μάρτη.
Κυριακή βράδυ: Φωτιές και χοροί στις συνοικίες της πόλης.
Δευτέρα: Αρματα, μεταμφιεσμένοι, μπαλέτο ρυθμικής, χορωδία, εκφώνηση σατιρικού λόγου Καρναβάλου, Κρεμάλα, μουσική μπάντα Δήμου Πάτρας, λαϊκοί χοροί, μουσικό συγκρότημα και πυροτεχνήματα υπόσχονται διασκέδαση, ξεφάντωμα, χαρά.
Συμμετοχές για την παρέλαση γίνονται δεκτές μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσήνης".
Η αναγγελία περιλαμβάνει φωτιές, παρέλαση αρμάτων, καρνάβαλο και κρεμάλα (349): "Λαϊκό γλέντι θα γίνει απόψε το βράδυ στη Μεσσήνη γύρω από τις πατροπαράδοτες φωτιές σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Αλλά το κέφι στη Μεσσήνη κορυφώνεται αύριο. Νωρίς το απόγευμα θα κάνει τη θριαμβευτική του είσοδο στο κέντρο της πόλης ο Καρνάβαλος, που θα τον πλαισιώσουν όπως πάντα σατιρικά άρματα, ντομινοφόροι και ομάδες μεταμφιεσμένων νεαρών (και μη νεαρών). Στην πλατεία η χαρούμενη πομπή θα σταματήσει και ο Καρνάβαλος - κατά τα καθιερωμένα - θα εκφωνήσει τον... πανηγυρικό της ημέρας με τον οποίο θα ψάλει τα εξ αμάξης - στην κυριολεξία - σε όλους για όλα. Στη συνέχεια θ’ αρχίσει λαϊκό γλέντι στο οποίο θα δώσουν τον τόνο καλλιτεχνικά συγκροτήματα ντόπια και ξένα.
Εξ άλλου ολόκληρη σχεδόν την ημέρα θα λειτουργεί σε άλλο σημείο της πόλης η παραδοσιακή κρεμάλα. Τρία καδρόνια σε σχήμα "Π" στολισμένα με μυρτιές. Στη μέση του οριζόντιου δοκαριού μια τροχαλία από την οποία περνά ένα σχοινί, που η μια του άκρη καταλήγει σε θηλιά, ενώ την άλλη την κρατούν μερικοί εύθυμοι "δήμιοι".  Οσους περνούν από εκεί τους "συλλαμβάνουν" - γυρεύοντας βέβαια πάνε και τα υποψήφια θύματα - και δεν τους κατεβάζουν αν προηγουμένως οι "κρεμασμένοι" δεν τάξουν ένα γερό κέρασμα".
Αυτή τη χρονιά είναι έντονη η συμμετοχή γειτονικών περιοχών με άρματα (350): "Αλλοιώτικο από τις άλλες χρονιές το φετεινό Καρναβάλι στην Μεσσήνη, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και άφησε άριστες εντυπώσεις στους χιλιάδες θεατές που το παρακολούθησαν. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσήνης που ήταν ο διοργανωτής του Καρναβαλιού, στον Δήμο Μεσσήνης, στους πολιτιστικούς συλλόγους των γύρω χωριών και γενικά σε όλους που συνέβαλαν στην επιτυχία του καρναβαλιού.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 4 το απόγευμα με την είσοδο του Καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη συνέχεια ο καρνάβαλος "έβγαλε" τον καθιερωμένο λόγο του και ακολούθησε η παρέλαση σατιρικών αρμάτων.
Παρήλασαν τα παρακάτω άρματα:
1) Από την Αμερική με αγάπη, 2) Φαντάσματα του Γ' Παγκόσμιου Πόλεμου, 4) Μια γκαστρωμένη και παρθένα νύφη, 5) Ισότητα των δύο φύλων (άρμα του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης), 6) Αρμα που σατίριζε τις ταβέρνες του Νησιού, 7) Κινητό Χειρουργείο, 8) Αρμα Ειρήνης, 9) Αρμα που σατίριζε το Γυμνάσιο Μεσσήνης (από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυροματίου), 10) Παιδιά-σκατά, 11) Τα καμάκια της Μεσσήνης, 12) Αρμα που σατίριζε την Ενέργεια (από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τριόδου), 13) Τα χανουμάκια της Πρέβεζας (από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρτερολίου), 14) Ευρωπαίοι Ελληνες αγρότες, 15) Νάνος και Χιονάτη, 16) Τα απομεινάρια από τα Μαντολινάτα Μεσσήνης, 17) Αρμα που σατίριζε την χαρτοπαιξία στο Νησί.
Μετά από την θεαματική αυτή σατιρική παρέλαση των αρμάτων που απέσπασαν τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, η παιδική χορωδία παραδοσιακής μουσικής Αθήνας του Γιάννη Τσιαμούλη, παρουσίασε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια. Στη συνέχεια η σχολή Ρυθμικής Γυμναστικής Γυφτέα παρουσίασε διάφορες ασκήσεις με μικρές μαθήτριες.
Τέλος οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης.
Ακόμη τεράστια επιτυχία σημείωσε το έθιμο με τις "φωτιές" την Κυριακή το βράδυ. Γύρω στις δέκα φωτιές σε όλες τις γειτονιές της Μεσσήνης άναψαν μετά τις 9 το βράδυ και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των ντόπιων και ξένων επισκεπτών.
Σε κάθε γειτονιά που υπήρχε φωτιά, υπήρχε και ένα βαρέλι με κρασί και μεζέδες και προσφέρονταν στους επισκέπτες που χόρευαν γύρω από την φωτιά και μετά τα μεσάνυχτα, δημοτικά τραγούδια.
Θανάσης Αγγελακάκης".
Σύμφωνα με το "Θάρρος" (351): "Επίκεντρο των εκδηλώσεων όπως κάθε χρόνο ήταν η πόλη της Μεσσήνης που γιόρτασε το καρναβάλι της που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Χριστόπουλο σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς.
Οι φετεινές γιορτές του καρναβάλου άρχισαν στις 4.30 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και παρήλασε πλήθος αρμάτων ενώ ο Καρνάβαλος που προηγήθηκε τα έψαλλε προς πάσα κατεύθυνση.
Στη συνέχεια η Σχολή Ρυθμικής Γυφτέα παρουσίασε θεαματικές και επιτυχείς ασκήσεις. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το παραδοσιακό τμήμα χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης.
Θεαματική, όπως κάθε χρόνο, και η πατροπαράδοτη "κρεμάλα" που δεν χαρίστηκε σε κανέναν μέχρι που να τάξει! Ενώ φαντασμαγορικό ήταν το θέαμα των χορών με φωτιές σε όλες τις γειτονιές της Μεσσήνης".
Και οι αναφορές ολοκληρώνονται με το ρεπορτάζ στη "Σημαία" (352): "Ιδιαίτερη επιτυχία είχε φέτος το Καρναβάλι της Μεσσήνης σε τρόπο που να δικαιώνει τη φήμη του σαν του καλύτερου μετά την Πάτρα και αποζημιώθηκαν με το παραπάνω οι χιλιάδες επισκέπτες που πήγαν εκεί απ’ όλη τη Μεσσηνία.
Οι εκδηλώσεις γενικά της Κυριακής και της Καθαρής Δευτέρας ήταν τόσο επιτυχείς που πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους οργανωτές, δηλαδή στο Δήμο Μεσσήνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Σύλλογο Γυναικών και το Εργατικό Κέντρο.
Η Καθαροδευτεριάτικη παρέλαση στη Μεσσήνη άρχισε στις 4 μ.μ. με επικεφαλής το άρμα του Καρναβάλου που τα έψαλε - όπως κάθε χρόνο - έμμετρα και κάπως... αθυρόστομα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Καλοφτιαγμένα και έξυπνα ήταν και τα 20 περίπου άρματα που παρήλασαν.
Θαυμάσιοι ήταν οι τρεις κλόουν και ο ξυλοπόδαρος. Αναφέρουμε ακόμη την Μπάντα του Δήμου Πατρέων που απέδωσε με δεξιοτεχνία πολλά κομμάτια και το όμορφο μπαλέτο της Σχολής Ρυθμικής Γυφτέα.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί η φροντισμένη εμφάνιση του συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν εκτός του Δημάρχου κ. Χρ. Χριστόπουλου και των δημοτικών συμβούλων, ο βουλευτής κ. Φοίβος Κούτσικας, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεγαλόπολης κ. κ. Στ. Μπένος και Κ. Κακαβάς, ο Διοικητής Χωροφυλακής κ. Π. Αποστόλου και άλλοι εκπρόσωποι αρχών".


1984

Το 1984 το πρόγραμμα περιλαμβάνει ρουμάνικο συγκρότημα και μαζορέτες Κέρκυρας, ενώ τις εκδηλώσεις έχει αναλάβει Οργανωτική Επιτροπή και τις δηλώσεις συμμετοχής ο δήμος (353): "Τριήμερο εκδηλώσεων στη Μεσσήνη
4 Μάρτη Κυριακή βράδυ: Οι πατροπαράδοτες φωτιές στις Νησιώτικες ρούγες.
5 Μάρτη Καθαρά Δευτέρα:
- Η αναπαράσταση της γριάς Συκούς στην κρεμάλα ώρα 11 π.μ.
- Απόγευμα ώρα 3 μ.μ. σατιρικός λόγος καρνάβαλου, άρματα, πεζοπόρα τμήματα, χορευτικά συγκροτήματα. Επίσης συμμετέχουν το Ρουμάνικο συγκρότημα Μουγκουρέλου της Κραϊόβα και οι μαζορέτες της Κέρκυρας.
- Πυροτεχνήματα
- Γλέντι μέχρι πρωίας
Οσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση με άρματα ή με μεταμφίεση να το δηλώσουν μέχρι την Κυριακή μεσημέρι στο Δήμο Μεσσήνης
Η Οργανωτική Επιτροπή".
Υπό βροχή οι εκδηλώσεις και με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο καρνάβαλος… δεν τα έψαλε. Πολλές οι εκδοχές για την αιτία αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα καμία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (354): "Μούσκεψε κυριολεκτικά τον Καρνάβαλο ο Μάρτης, το αποκριάτικο τριήμερο στη Μεσσηνία. Στη Μεσσήνη οι γιορταστικές εκδηλώσεις του Καρναβαλιού άρχισαν το Σάββατο με γλέντι στα κέντρα της Μεσσήνης.
Την Κυριακή το βράδυ άναψαν οι πατροπαράδοτες φωτιές στις ρούγες της πόλης και την Δευτέρα στις 11 το πρωί έγινε η αναπαράσταση της γριάς Συκούς στην κρεμάλα. Στις 3 μετά το μεσημέρι άρχισε η παρέλαση των αρμάτων και των χορευτικών συγκροτημάτων.
Η παρέλαση άρχισε με τις μαζορέτες της Κέρκυρας και στη συνέχεια έκανε την εμφάνισή του ο Καρνάβαλος ο οποίος λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν έβγαλε τον καθιερωμένο λόγο του, και κατόπιν πέρασαν τα παρακάτω άρματα και συγκροτήματα:
- Το άρμα "Ηρθαμε από τον Αμαζόνιο γιατί μας το ζητήσατε".
- Το άρμα "Μουρλάδικο" (Δαφνί).
- Το άρμα της ΑΤΕ που σατίριζε την ακρίβεια των λιπασμάτων (Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφιθέας).
- Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης.
- Τμήματα της Σχολής Γυμναστικής Γκλεγκλέ.
- Σύλλογος Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων (παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων και άρμα της ειρήνης).
- Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου "Οι φίλοι της Μεσσήνης" και παρέλαση άρματος με την άνοιξη.
Στη συνέχεια εμφανίστηκαν "καλόγριες" που χόρευαν σε ρυθμούς "ντίσκο" του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης, τα Μαντολινάτα Μεσσήνης, οι Χούλιγκανς και τέλος το περίφημο ρουμάνικο συγκρότημα της Κραϊόβα "Μουγκουρέλου" που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Ρουμανίας.
Στις γιορταστικές εκδηλώσεις του Καρναβαλιού παραβρέθηκε ο Ρουμάνος πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Εκομπέσκου, οι βουλευτές Φοίβος Κούτσικας, Θανάσης Φιλιππόπουλος, Αρις Μπουλούκος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Χρήστος Χριστόπουλος και άλλοι επίσημοι".
Ανάλογη ήταν και η περιγραφή στο "Θάρρος" (355): "Οι εκδηλώσεις του Καρναβάλου συνοδεύτηκαν από βροχές στην περιοχή της Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η πραγματοποίηση ή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.
Επίκεντρο των αποκριάτικων εκδηλώσεων ήταν η Μεσσήνη, όπου το Σαββατόβραδο άρχισε το ξεφάντωμα στα κέντρα της. Το πρωί της Κυριακής ήταν έντονη η παρουσία των μασκαράδων που κυκλοφορούσαν τόσο στην πλατεία της Μεσσήνης, όσο και στις διάφορες γειτονιές της. Το βράδυ της Κυριακής κυριάρχησαν οι φωτιές στις γειτονιές της Μεσσήνης, ενώ στην πλατεία Τριών Ιεραρχών έγινε πλούσιο γλέντι που οργανώθηκε από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης".
Την Δευτέρα κορυφώθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με την παράσταση της γριάς Συκούς στην κρεμάλα που έγινε στις 11 το πρωί, ενώ στις 3 το απόγευμα άρχισε η παρέλαση αρμάτων και χορευτικών συγκροτημάτων.
Η παρέλαση άρχισε με τις μαζορέτες της Κέρκυρας και στη συνέχεια έκανε την εμφάνισή του, όπως πάντα πρώτος, ο καρνάβαλος, ο οποίος δεν έβγαλε τον καθιερωμένο λόγο του... "σπούρνωντάς τα" προς κάθε κατεύθυνση.
Τον καρνάβαλο ακολούθησαν τα εξής άρματα και συγκροτήματα:
- "Ηρθαμε από τον Αμαζόνιο γιατί μας το ζητήσατε".
- "Μουρλάδικο".
- Του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφείας που σατίριζε την ακρίβεια των λιπασμάτων.
- Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης.
- Τμήματα της Σχολής Γυμναστικής Γκλεγκλέ.
- Πεζοπόρα τμήματα και άρματα (Ειρήνη) του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης.
- Χορευτικό τμήμα και άρμα (Ανοιξη) του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης".
Ακόμα εμφανίστηκαν "Οι καλόγριες" του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης που χόρεψαν ρυθμούς "ντίσκο", οι "χούλιγκανς" και τέλος το ρουμάνικο συγκρότημα της Κραϊόβα "Μουγκουρέλου" που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Ρουμανίας (υπό συνεχή βροχή).
Παραβρέθηκαν ο πρεσβευτής της Ρουμανίας στην Αθήνα κ. Εκομπέσκου, οι βουλευτές Φ. Κούτσικας, Θ. Φιλιππόπουλος, Α. Μπουλούκος, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Χρ. Χριστόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μεσσήνης, της Καλαμάτας κ.ά.".
Το ρεπορτάζ στη "Σημαία" (356) κάνει πολιτική κριτική τόσο για τον μη εκφωνηθέντα λόγο του καρνάβαλου όσο και στα άρματα με αφορμή το ζήτημα της εγκατάστασης αμερικάνικων πυραύλων μέσου βεληνεκούς με πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη (Πέρσινγκ - 2 και Κρουζ) και την απάντηση των σοβιετικών με τους SS20 (357): "Για πρώτη φορά φέτος ο Καρνάβαλος της Μεσσήνης ήταν... βωβός. Δεν τα έψαλε "εξ αμάξης" σε όλους και σε όλα όπως κάθε χρόνο. Η "επίσημη" εξήγηση ήταν ότι το πρόγραμμα ήταν φορτωμένο και έτσι στένεψαν το χρονικό όριο τόσο που δεν μπορούσε να "χωρέσει" ο σατιρικός λόγος. Ακούστηκε όμως και η άποψη ότι ενδεχομένως η "σιγή" του Καρναβάλου να σημαίνει λογοκρισία ή έστω... αυτολογοκρισία αφού είναι γνωστό ότι η "αλλαγή" δεν ανέχεται το χιούμορ όταν έχει στόχο την ίδια. Και είναι γνωστό ότι κατ’ έθιμο ο λόγος του Καρναβάλου της Μεσσήνης έχει πάντοτε "αιχμές" έναντι των "κρατούντων".
Πρέπει πάντως να αναγνωρισθεί ότι φέτος οι εκδηλώσεις είχαν πολλές καλές στιγμές, σαφώς περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθούν το ρουμάνικο χορευτικό συγκρότημα "Μουγκουρέλου" της Κραϊόβα, οι "Μαζορέτες" του Κερκυραϊκού Εργαστηρίου, η "μπαντίνα" νέων της Φιλαρμονικής Πατρών κλπ. Ωραίο επίσης ήταν το άρμα "Ανοιξη". Για το... φιλειρηνικό άρμα όμως με τους πυραύλους Πέρσινγκ και Κρούζ τι να πει κανείς· Οτι ξέχασαν να φιλοξενήσουν στο ίδιο άρμα και τους σοβιετικούς SS20; 'Η ότι φιλοξενήθηκε σ’ αυτό μια εξωφρενικά εξοργιστική αντικληρική "τοποθέτηση" που σοκάρισε;
Πάντως παρ’ όλο ότι ο καιρός ήταν βροχερός, η Μεσσήνη συγκέντρωσε και φέτος πολύ κόσμο, που παρακολούθησε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και πήρε μέρος στο τοπικό γλέντι.
Προηγουμένως, το βράδυ της Κυριακής άναψαν όπως κάθε χρόνο πανηγυρικές φωτιές. Πολύ πετυχημένη ήταν η φωτιά στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Μια άλλη στην πλατεία Αγίου Ιωάννου μάλλον "ατύχησε" χωρίς να φταίνε γι’ αυτό οι οργανώσεις αλλά η βροχή που μετέτρεψε σε λασπότοπο το χώρο που προηγουμένως είχε ανασκαφεί για δενδροφυτεύσεις.
Επίσης πολύς κόσμος παρακολούθησε το έθιμο της κρεμάλας, των χαρωπών "δημίων" και των προσερχομένων εθελοντικώς "θυμάτων".
Την Καθαρά Δευτέρα το βράδυ ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Χριστόπουλος δεξιώθηκε τον πρέσβη της Ρουμανίας στην Αθήνα και την κ. Εκομπέσκου και τον Α' Γραμματέα της Πρεσβείας κ. Μπιτρεάνου που είχαν φθάσει στη Μεσσήνη μαζί με το ρουμάνικο καλλιτεχνικό συγκρότημα.
Τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στη Μεσσήνη παρακολούθησαν οι βουλευτές κ. κ. Κούτσικας, Μπουλούκος, Φιλιππόπουλος, ο τ. Δήμαρχος κ. Δ. Κούτσικας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και όπως προαναφέρθηκε πλήθος κόσμου".

(348) Θάρρος 19/3/83
(349) Σημαία 20/3/1983
(350) Ελευθερία 22/3/1983
(351) Θάρρος 23/3/83
(352) Σημαία 23/3/83
(353) Ελευθερία 3/3/1984, Θάρρος 4/3/84
(354) Ελευθερία 6/3/1984
(355) Θάρρος 7/3/84
(356) Σημαία 7/3/84
(357) Κατά τη δεκαετία του 1980 δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη, με τους αμερικανικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς Πέρσινγκ-2 και Κρουζ και τους σοβιετικούς SS-20 που έφεραν εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες στους δρόμους επί χρόνια ολόκληρα και είχαν διασπάσει το ΝΑΤΟ.
Οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τους Γερμανούς, ξεσηκώθηκαν εναντίον της εγκατάστασης των αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, οι οποίοι με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα μπορούσαν να πλήξουν όλα τα αστικά κέντρα της Σοβιετικής Ενωσης, η οποία με αντίστοιχους πυραύλους μπορούσε να καταστρέψει όλα τα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, αλλά κανένα κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών!
Για να πληγεί το αμερικανικό έδαφος έπρεπε να κλιμακωθεί ο υποτιθέμενος πυρηνικός πόλεμος σε ολοκληρωτικό, με τη χρήση διηπειρωτικών πυραύλων, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη μπορούσε να καταστραφεί ήδη από το προηγούμενο στάδιο, με τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς!