Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 13:45

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ μιλάει στην “Ε” “Επενδύστε στην άμυνα και την εκπαίδευση”

Γράφτηκε από τον
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ μιλάει στην “Ε” “Επενδύστε στην άμυνα και την εκπαίδευση”

«Επενδύστε στην εκπαίδευση. Επενδύστε στην οικονομία σας. Επενδύστε και στην άμυνά σας, ώστε κανείς να μην μπορεί να υποτιμήσει το μεγαλείο του ελληνικού λαού».

Το μήνυμα αυτό στέλνει από την Καλαμάτα στους Μεσσήνιους και όλους τους Ελληνες ο πρέσβης του Ισραήλ, Yossi Amrani, ο οποίος επισκέφθηκε το νομό με αφορμή τις προετοιμασίες για τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ. Ο κ. Amrani, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε", μίλησε για τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, τονίζοντας ότι η επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρόεδρου Ιsaac Herzog στην Ελλάδα «είναι σημαντική και αποτελεί σύμβολο του ισχυρού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών». Μιλώντας για την προσέλκυση Ισραηλινών επισκεπτών στη Μεσσηνία, ο κ. Amrani δηλώνει ότι «το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι οι απευθείας πτήσεις. Το δεύτερο είναι το μάρκετινγκ. Και το τρίτο είναι οι δημόσιες σχέσεις, για να εκθέσει η περιοχή την ομορφιά της και το τι προσφέρει».

Ο Ισραηλινός πρέσβης εκφράζει το θαυμασμό του για τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και δηλώνει πως δεν έχει γευτεί καλύτερες ντομάτες από τις μεσσηνιακές. Ανανεώνει το ραντεβού για το ερχόμενο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο στηρίζει το Ισραήλ, και προσθέτει ότι «ως Πρεσβεία κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και αναζητούμε τοπικούς εταίρους για την εισαγωγή της ισραηλινής κινηματογραφίας και τηλεοπτικής παραγωγής, η οποία είναι ιδιαιτέρως αναπτυσσόμενη».

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρέσβη του Ισραήλ Yossi Amrani στην “Ε”:

Συνέντευξη: Θανάσης Λαγός, Πέπη Αλευρά

– Τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και ενισχυθεί η σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα. Τι πιστεύετε ότι συνδέει τις χώρες μας;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τη σχέση μεταξύ των χωρών μας να βελτιώνεται σταθερά, και σήμερα είναι η καλύτερη που είχαμε ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε σε κάτι ακόμα περισσότερο. Πιστεύω ότι οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά: όσον αφορά την ιστορία, την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, αλλά και τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας. 

Τα δύο έθνη μας απολαμβάνουν μια πολύ πλούσια κουλτούρα. Γεννήθηκαν ελεύθερα και παλεύουν για να είναι ελεύθερα. Έχοντας αυτό κατά νου, πιστεύω ότι πρέπει να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο, καλύπτοντας όλες σχεδόν τις πτυχές της πολιτικής συνεργασίας – ώστε να διατηρήσουμε τις στρατηγικές μας σχέσεις όσο ισχυρές είναι αυτή στιγμή, και ακόμη περισσότερο.

Πιστεύουμε και οι δύο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Δεν επιδιώκουμε καμία επέκταση, ούτε το Ισραήλ ούτε η Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, δεν θέλουμε και να υποτασσόμαστε σε οποιαδήποτε άλλη εξουσία, είτε της περιφέρειάς μας είτε πιο απομακρυσμένη. Τούτων λεχθέντων, καταλαβαίνει κανείς τις κοινές αξίες μεταξύ των δύο λαών, καθώς και τη φιλία που μας συνδέει. Είμαστε μεσογειακοί λαοί, απολαμβάνουμε παρόμοιο κλίμα, οικεία τοπία... Επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλον, περισσότερο βέβαια οι Ισραηλινοί την Ελλάδα, πάντως όλο και περισσότερο γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να οικοδομήσουμε μια σχέση για το μέλλον, με συνεργασίες στον ακαδημαϊκό και τον επιστημονικό τομέα, συνεργασίες στο πεδίο της οικονομίας, συνεργασίες ανάμεσα στις κοινωνίες μας, καθώς και συνεργασίες στο πολιτικό επίπεδο. 

Έχουμε κάποιες διαφορές σε ορισμένες περιφερειακές εξελίξεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στοχεύουμε από κοινού στην ευημερία και την επιτυχία της περιοχής μας, καθώς και στο ρόλο της στην παγκόσμια αρένα. Άρα, το παν είναι η συνεργασία μας, οι μεταξύ μας ανταλλαγές, για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

– Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο ο Πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog θα επισκεφθεί την Ελλάδα αυτό τον μήνα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή την επίσκεψη;

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα επισκεφθεί πράγματι την Ελλάδα λίγο αργότερα αυτό το μήνα. Θα είναι μία από τις πρώτες επίσημες επισκέψεις του, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ – κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη του πόσο σημαντική θεωρούμε την Ελλάδα, του πόση σημασία δίνουμε στην ενδυνάμωση των σχέσεών μας, αλλά και του ενδιαφέροντός μας για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί και την Τουρκία τον επόμενο μήνα, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί πλήρως αλλά προετοιμάζεται και αυτή η επίσκεψη. Οι κινήσεις αυτές εκπέμπουν ένα μήνυμα εκ μέρους του Ισραήλ: ότι ανήκουμε στην περιοχή και φιλοδοξούμε, ελπίζουμε, να αναπτύξουμε ισχυρές συνεργασίες.

Αυτό καθαυτό πάντως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος έρχεται στην Ελλάδα τόσο νωρίς, στην έναρξη της θητείας του, είναι πολύ ενδεικτικό για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση των δύο χωρών μας. Ο Πρόεδρος θα έρθει εδώ και θα συναντήσει την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια και άλλα μέλη της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου – βρισκόμαστε τώρα στον τελικό σχεδιασμό της επίσκεψης. Θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε αναλύσεις, να διαμορφώσουμε μια κοινή αντίληψη για το πού πηγαίνει η περιοχή, καθώς και για το ρόλο μας ως εταίρων και συμμάχων σε αυτό.

Έτσι, πιστεύω ότι η επίσκεψή του είναι σημαντική και αποτελεί σύμβολο του ισχυρού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών.

– Η συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα για την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί την κορύφωση της διμερούς αυτής συνεργασίας ή υπάρχει προοπτική για περαιτέρω επέκτασή της;

Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα είναι ένα σημαντικό έργο. Σημαντικό για την ελληνική ασφάλεια, σημαντικό και για την περιοχή της Καλαμάτας, αλλά και για τις διεθνείς συνεργασίες της χώρας, καθώς η ακαδημία αυτή θα φιλοξενήσει εκπαιδευόμενους από διάφορες χώρες. Και νομίζω ότι αυτό θα καταξιώσει την Ελλάδα ως κέντρο εκπαίδευσης, με κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας.

Δεν νομίζω όμως ότι το έργο αυτό, όσο σημαντικό και αν είναι –που είναι–, αποτελεί την κορύφωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Ισραήλ, όσον αφορά τη σημασία της ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή. 

Υπάρχουν πολύ περισσότερα στα οποία μπορούμε να ελπίζουμε – και αφορούν για παράδειγμα την ενεργειακή σύνδεση των χωρών μας, αλλά και το διάλογο για την άμυνα και την ασφάλεια των δύο χωρών. Όπως είπα και προηγουμένως, η ανησυχία και ο στόχος τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Ελλάδα είναι η σταθερότητα, η ειρήνη, η ασφάλεια – και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε διάφορα αμυντικά προγράμματα που στηρίζουν και ενισχύουν την ασφάλειά μας. 

Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Κάναμε ορισμένες προσφορές για κοινή έρευνα και ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι που υπάρχει στην ατζέντα – και θεωρώ ότι εάν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, τότε θα έχουμε κατακτήσει πράγματι μια σημαντική κορυφή. 

Όλα όσα συμβαίνουν μεταξύ μας τα τελευταία 20 χρόνια είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε πολύ ισχυρότερη συνεργασία, ανταλλαγές, κοινές εκπαιδεύσεις στην Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό, τις χερσαίες δυνάμεις… Η σχέση μεταξύ των δύο στρατών είναι πάρα πολύ καλή, και πρέπει να οικοδομήσουμε περαιτέρω σε αυτή τη βάση, προσθέτοντας κι άλλους πυλώνες συνεργασίας.

– To Ισραήλ έχει κάνει τεράστια τεχνολογικά άλματα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, αυξάνοντας θεαματικά την παραγωγικότητα. Aντίθετα στη Μεσσηνία, παρόλο που η γη είναι γόνιμη, η παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα παραμένει χαμηλή. Βλέπετε κάποια προοπτική συνεργασίας σε αυτόν τομέα, ίσως μέσω του τοπικού Πανεπιστημίου;

Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε σε κάθε πιθανό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας. Επισκεπτόμενος πάντως την Καλαμάτα τώρα για δεύτερη φορά, δεν θα υποτιμούσα τα πλεονεκτήματα, τα οφέλη και την επιτυχία του τοπικού αγροτικού τομέα. Ίσως το επίπεδο παραγωγικότητας θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Αλλά για κάποιον που έχει γευτεί ντομάτα στην Καλαμάτα... τι να πω, δεν νομίζω ότι έχω δοκιμάσει ποτέ καλύτερες ντομάτες. 

Με τις γεωργικές εξελίξεις, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη μαζική παραγωγή, μπορεί κανείς να επιτύχει ορισμένους στόχους, αλλά θα αναγκαστεί να υπονομεύσει άλλα στοιχεία, όπως ίσως η ποιότητα – ή η γεύση. 

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις. Πρέπει να παράγουμε το δικό μας νερό. Πρέπει οι ίδιοι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να συντηρήσουμε τον εαυτό μας και να παράγουμε τροφή, σε αυτό το κλίμα. Εδώ, υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες. Έχετε πολύ περισσότερο νερό από εμάς, δεν χρειάζεται να το παράγετε με αφαλάτωση. Έχετε επίσης περισσότερο χώρο για τις καλλιέργειες, για ανάπτυξη στη γεωργία, στην παραγωγικότητα. Το Ισραήλ είναι αναγκασμένο να χρησιμοποιεί θερμοκήπια και να αξιοποιεί προσεκτικά κάθε σταγόνα νερό – και κάνοντάς το δημιουργεί την επιτυχία του. Αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι η κατάσταση στο Ισραήλ είναι η ίδια με της Ελλάδας, και ότι οι λύσεις που βρίσκουμε για το Ισραήλ θα είναι οι κατάλληλες λύσεις για την Ελλάδα. 

Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς και αυτό το οποίο προσφέρουμε είναι οι ειδικοί μας, στο Volcani Center για την έρευνα στον αγροτικό τομέα, όπου αναπτύσσουμε νέες καλλιέργειες και σπόρους. Σε αυτό το επίπεδο, μπορεί να αναπτυχθεί μια επιστημονική συνεργασία με τους Έλληνες ειδικούς και υπεύθυνους του αγροτικού τομέα. Ίσως, κάτι που είναι καλό για το Ισραήλ να μην είναι καλό για την Ελλάδα. Ίσως όμως μπορείτε να πάρετε από εμάς κάτι που θα αποδειχθεί χρήσιμο για την ελληνική γεωργία συνολικά, αλλά και για τη Μεσσηνία συγκεκριμένα. 

Συνολικά, η Καλαμάτα έχει ένα όνομα, για τα λαχανικά της, για το ελαιόλαδο, για το κρασί... Ολόκληρη η περιοχή της Πελοποννήσου είναι γενικά πολύ πλούσια. Πιθανόν να μπορείτε να αξιοποιήσετε κάτι από τη δική μας γνώση, όπως διαφορετικές μεθόδους παραγωγής, άρδευσης, ή κάποιες νέες καλλιέργειες. Αλλά γενικότερα μιλώντας, εσείς είστε ευλογημένοι.

– Αυτή είναι μια πολύ κοινή έκφραση εδώ, την οποία συνηθίζουμε να λέμε αλλά και να ακούμε συχνά, πλην όμως παραμένουμε... φτωχοί. Είμαστε μια φτωχή ελληνική και ευρωπαϊκή περιοχή, οπότε τι θα πρέπει να κάνουμε;

Αν όμως το πρόβλημα είναι ότι είστε φτωχοί, αν ο στόχος είναι να μην είστε πια φτωχοί, δεν είμαι σίγουρος ότι η αλλαγή της γεωργικής παράδοσης της περιοχής σας είναι η λύση για αυτό. Ο σωστός τρόπος, το κλειδί σε αυτή την κατεύθυνση, ίσως είναι η υψηλότερη παραγωγικότητα. Ίσως είναι το διαφορετικό μάρκετινγκ. Ίσως είναι το καλύτερο branding ή και η διαφορετική τιμολόγηση. 

Δεν είμαι βέβαιος ότι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι η υιοθέτηση της ισραηλινής γεωργίας και μεθοδολογίας. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε. Αλλά εσείς είστε εκείνοι που θα αποφασίσετε τι είναι καλό για εσάς, για τον τρόπο ζωής σας, για τον πολιτισμό σας και την κληρονομιά σας. Αυτή είναι η άποψή μου.

- Η Μεσσηνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιθυμούν την τουριστική τους ανάπτυξη. Υπάρχει δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης του Ισραήλ με την Καλαμάτα, ώστε να μπορούν οι Ισραηλινοί να επισκεφθούν τους θησαυρούς της Πελοποννήσου, και το αντίστροφο;

Όπως γνωρίζετε, οι Ισραηλινοί αγαπούν την Ελλάδα. Και έρχονται συχνά στην Ελλάδα, επειδή υπάρχουν τόσο πολλά να δουν στη χώρα σας και τόσο πολλά να εξερευνήσουν. Πέρυσι ήρθαν περισσότεροι από 1.000.000 Ισραηλινοί τουρίστες, σε χρονιά Covid. Υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και περιορισμούς, αλλά και πάλι ήρθαν στην Ελλάδα πάνω από 1.000.000 τουρίστες από το Ισραήλ. Δεν γνωρίζω πόσοι από αυτούς επισκέφτηκαν την Πελοπόννησο και για πόσο διάστημα. Χθες ήμουν στην έδρα της Περιφέρειας. Συναντήθηκα και με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων. Θα επαναλάβουμε τις συναντήσεις αυτές και στην Αθήνα, για το πώς θα προωθήσουμε τον τουρισμό στην Πελοπόννησο. Πιστεύω πως η δρομολόγηση απευθείας πτήσεων είναι το κλειδί για να αυξηθούν οι αριθμοί.

Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες πετούν σε 12 διαφορετικά αεροδρόμια σε όλη την Ελλάδα. Για να έχετε περισσότερους Ισραηλινούς επισκέπτες, χρειάζεστε απευθείας πτήσεις – και επίσης χρειάζεστε μάρκετινγκ. Θα γίνει μια τουριστική έκθεση στα τέλη Μαρτίου στο Τελ Αβίβ, όπου οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορούν να συναντήσουν τους ομολόγους τους – και όλη αυτή η διαδικασία έχει να κάνει ακριβώς με το μάρκετινγκ. Οπότε πιστεύω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό για την περιοχή σας να εκπροσωπηθεί εκεί, για να αναδείξει τις δυνατότητές της. Πρέπει να έρθετε με τις ιδέες σας και να τις παρουσιάσετε.

Έχοντας μια πτήση απευθείας για Καλαμάτα, οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν εδώ και να επισκεφτούν επίσης τη Μεθώνη, την Πύλο, τα Καλάβρυτα, τη Μονεμβασιά, την Αρχαία Ολυμπία, ακόμα και τις Σπέτσες ή την Ύδρα: τόσα υπέροχα μέρη που είναι ελκυστικά, στη διάρκεια μιας, ας πούμε, εβδομαδιαίας ή μεγαλύτερης παραμονής. Οπότε, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι οι απευθείας πτήσεις. Το δεύτερο είναι το μάρκετινγκ. Και το τρίτο είναι οι δημόσιες σχέσεις, για να εκθέσει η περιοχή την ομορφιά της και το τι προσφέρει. Και στη Μεσσηνία υπάρχουν τα πάντα, από την ιστορία μέχρι τον πολιτισμό, τα τοπία… Φυσικά, γενικότερα η ανταλλαγή επισκέψεων είναι πολύ σημαντική.

– Το Ισραήλ συμμετέχει δυναμικά στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση των πολιτιστικών μας σχέσεων και ανταλλαγών;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι πολύ αγαπητό σε εμάς. Το υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά στις διοργανώσεις του εδώ και πολλά χρόνια. Ανυπομονούμε ήδη για το επόμενο φεστιβάλ, τον ερχόμενο Ιούλιο. Αποτελεί ευκαιρία για τους Ισραηλινούς χορευτές να εμφανιστούν εδώ, να συναντήσουν ομολόγους τους και να συνεχίσουν τις ισχυρές πολιτιστικές μας σχέσεις. Πρέπει λοιπόν πράγματι να δούμε περισσότερες πολιτιστικές ανταλλαγές. 

Όπως ίσως γνωρίζετε, η ελληνική κουλτούρα και κυρίως η ελληνική μουσική είναι πολύ δημοφιλής στο Ισραήλ. Πολλά μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού δίνουν συναυλίες στο Ισραήλ και εισπράττουν το θαυμασμό και τις επευφημίες του ισραηλινού κοινού. Δημήτρης Μπάσης, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Βιτάλη... όλα αυτά τα ονόματα εμφανίζονται ή έχουν εμφανιστεί στο Ισραήλ, όπου είναι πολύ δημοφιλή κι αγαπητά. Ελπίζω ότι θα δούμε και περισσότερη ισραηλινή κουλτούρα να έρχεται στην Ελλάδα. 

Ως Πρεσβεία εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και αναζητούμε τοπικούς εταίρους για να παρουσιάσουμε τον ισραηλινό κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές παραγωγές μας, τα οποία είναι ραγδαία αναπτυσσόμενα. Για παράδειγμα οι άνθρωποι που παρακολουθούν το Netflix θα γνωρίζουν ήδη το “Fauda (Χάος)”, το “Shtisel (Οικογένεια Στίσελ)” και άλλες σειρές… 

Η τηλεόραση είναι ένας τρόπος για να γνωριζόμαστε, ο ένας λαός με τον άλλο. Έτσι, μέσω της τηλεόρασης, μέσα από τον κινηματογράφο, μέσα από φεστιβάλ, από συναυλίες, θα ήθελα να δω περισσότερη ισραηλινή κουλτούρα, περισσότερους Ισραηλινούς καλλιτέχνες σε ελληνικές σκηνές.

– Καταλήγοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Μεσσήνιους ενόψει της έναρξης αυτής της νέας εποχής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ;

Πρόσφατα γιορτάσατε 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – η οποία, όπως συχνά μου υπενθυμίζουν, ξεκίνησε στην Πελοπόννησο, εδώ. Αυτός είναι ο τόπος γέννησης της νέας ελληνικής ανεξαρτησίας. Το μήνυμα λοιπόν για την Καλαμάτα, για την Πελοπόννησο, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, είναι ότι για να διατηρήσετε την ταυτότητά σας, για να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας, για να διατηρήσετε την ελληνική κυριαρχία που κατάγεται από τη μακρινή αρχαιότητα, πρέπει να είστε έτοιμοι. Έτοιμοι για οποιεσδήποτε προκλήσεις, για οποιεσδήποτε συνθήκες προκύψουν. Έτσι, επενδύστε στην εκπαίδευση. Επενδύστε στην οικονομία σας. Επενδύστε και στην άμυνά σας, σας ώστε κανείς να μην μπορεί να υποτιμήσει το μεγαλείο του ελληνικού λαού.


NEWSLETTER