Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013 08:44

Nίκη Παλληκαράκη - ηθοποιός: "Τα κείμενα των μεγάλων τραγωδών συγκινούν ακόμη"

Nίκη Παλληκαράκη - ηθοποιός: "Τα κείμενα των μεγάλων τραγωδών συγκινούν ακόμη"

Τη δική της κριτική στον μοιρολατρικό τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το  πεπρωμένο, θα κάνει μέσα από το ρόλο της Θεονόης η γνωστή ηθοποιός Νίκη Παλληκαράκη, που πρωταγωνιστεί στην "Ελένη" του Ευριπίδη, την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Τα κείμενα των μεγάλων τραγωδών εξακολουθούν να τη συγκλονίζουν, παρότι αυτή είναι η 10η συμμετοχή της σε παράσταση αρχαίου θεάτρου. Η πρεμιέρα θα γίνει στην Καλαμάτα στις 5 Ιουλίου στο Κάστρο.

 

- Στην "Ελένη" λοιπόν, του ΔΗΠΕΘΕΚ Καλαμάτας και Αγρινίου. Εχετε εμπειρία αρκετή από τα περιφερειακά θέατρα. Τι γνώμη έχετε σχηματίσει για τη δομή αυτή, η οποία περνά δυσκολίες;

"Εχω κάνει αρκετές συνεργασίες και σε χειμερινές και σε καλοκαιρινές παραγωγές. Πιστεύω απόλυτα στα δημοτικά  περιφερειακά θέατρα. Θα έπρεπε να βοηθιούνται περισσότερο και γενικότερα το θέατρο και ο πολιτισμός. Βλέπουμε πως με τον καιρό δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και νομίζω πως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Δε ξέρω πόσο μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να κρατήσει στις πλάτες της τέτοιες παραγωγές. Το θεωρώ λυπηρό όλο αυτό".

- Μιλήστε μας λίγο για το ρόλο που καλείστε να ενσαρκώσετε στην "Ελένη".

"Κάνω τη Θεονόη και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Οι σπουδές μου στο Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και οι 9 συμμετοχές μου σε τραγωδίες και κωμωδίες με έχουν βοηθήσει πολύ. Κάθε φορά που ετοιμάζουμε παράσταση πάνω σε αρχαίο κείμενο, κάθε φορά που αναλύουμε τέτοιου είδους κείμενα, βλέπω πόση δύναμη έχουν, πόση επικαιρότητα. Μου αρέσει ο χαρακτήρας της Θεονόης, μου αρέσει ο τρόπος που τον έχει "διαβάσει" ο σκηνοθέτης μας Βασίλης Νικολαΐδης. Είναι μια μάντισσα. Ο Ευριπίδης θέλοντας να κάνει μια κριτική στον μοιρολατρικό τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους μάντεις και το πεπρωμένο, βάζει το ρόλο αυτό να πάρει θέση στα πράγματα. Μέσα από ένα δίλημμα, θέλει να τονίσει τη δύναμη της ανθρώπινης βούλησης, που θέλει να επέμβει στα πράγματα. Η θέση που παίρνει ο ρόλος, είναι κοντά στο δίκαιο. Και εμένα αυτό ιδεολογικά το θαυμάζω".

- Τις προηγούμενες χρονιές λάβατε μέρος και σε σίριαλ με μεγάλη τηλεθέαση. Φέτος τα σίριαλ ήταν ελάχιστα. Πώς σας φάνηκε αυτό; Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνουν κι άλλες παραγωγές; Η΄ ότι με αυτόν τον τρόπο ... ξεκαθάρισε και λίγο το τοπίο;

"Εγώ παρόλο που είμαι 19 χρόνια στο θέατρο, είμαι ακριβώς τόσα και στην τηλεόραση. Το αγαπώ το μέσο, το φακό γενικά και της κάμερας της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Δε φταίει το μέσο για τις κακές δουλειές. Αν τώρα υπήρξε μια περίοδος υπερβολής στα σίριαλ τα Ελληνικά, αυτή η υπερβολή υπήρξε παντού. Στη συνέχεια φτάσαμε στο άλλο άκρο, όπου δεν υπήρχε καμία δουλειά! Γενικά η μυθοπλασία λείπει από τη σημερινή Ελληνική τηλεόραση και δεν είναι λύση τα τηλεπαιχνίδια, τα ξένα σίριαλ και η μαγειρική. Δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί που δεν έχουν δουλειά, είναι και οι τεχνικοί και αυτό το βρίσκω λυπηρά. Επίσης, δεν έφταιγε η τηλεόραση αν γίνονταν δουλειές με λίγα χρήματα, ή πολύ βιαστικά. Είναι θέμα παραγωγών".

- Σε σχέση με το σινεμά ετοιμάζετε κάποια μελλοντική συμμετοχή;

"Υπάρχουν κάποιες προτάσεις, αλλά είναι όλα στον αέρα, λόγω της ανασφάλειας που υπάρχει στον οικονομικό τομέα".

- Πώς είδατε τις εξελίξεις με την ΕΡΤ;

"Εχω μείνει άναυδη. Την πρώτη στιγμή έπαθα σοκ. Ημασταν στην πρόβα, δεν ξέραμε τίποτα, απλά γυρνώντας σπίτι είδα μαύρο στην τηλεόραση. Πάγωσα, ήταν ανατριχιαστικό. Δε μπορούσα να καταλάβω. Μου θύμισε στιγμές περίεργες, ένιωσα πως είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δε νομίζω πως είναι εξυγίανση ξαφνικά να κλείνεις τους πομπούς και να πετάς στο δρόμο οικογένειες. Και δεν μιλάω πολιτικά αυτή τη στιγμή. Με την κρατική τηλεόραση έχουν μεγαλώσει γενιές. Το κλείσιμο θα μπορούσα να το δεχτώ για ένα ιδιωτικό κανάλι. Ομως η δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο δεν ανήκουν σε κανέναν, είναι του λαού".


 

Η Νίκη Παλληκαράκη έχει κάνει τις παρακάτω σπουδές: στο Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 1993, Υποκριτική – πολεμικές τέχνες με τον Tapa Sudana 1991-93, στη Δραματική Σχολή Πειραματικού Θεάτρου Π. Κατσέλη, στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών πτυχιούχος 1990, Κλασικό τραγούδι με τη Μ. Θωμά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Τάξις Ανωτέρα) 1994-2000, Μελοδραματική με το Β. Νικολαίδη στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας 2 χρόνια, Κινησιολογία – χορό με τους Ε. Πήττα, Ντ. Τσάφου, Α. Παπαδαμάκη, Β. Μπαρμπούση 1991-2000, Μοντέρνο 6μηνο σεμινάριο με τη Δώνη Μιχαηλίδου, Δημοτικούς χορούς στη Δώρα Στράτου για 4 χρόνια.

Μετά την πρεμιέρα, θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 6 και 7 Ιουλίου στην Καλαμάτα. Επειτα, στις 9 και 10 Ιουλίου στο Αγρίνιο και στις 15 και 16 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στο Φεστιβάλ Αθηνών. Συνολικά θα δοθούν περίπου 50 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης, σκηνοθεσία  Βασίλης Νικολαΐδης, σκηνικά - κοστούμια Νίκος Σαριδάκης, μουσική – μουσική διδασκαλία Νίκος Ξανθούλης, χορογραφία Αγγελική Στελλάτου, φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ, βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Τσαπόγας.

Παίζουν: Ελένη: Πέμυ Ζούνη, Μενέλαος: Αντώνης Καφετζόπουλος, Τεύκρος: Νίκος Αρβανίτης, Θεοκλύμενος: Αντώνης Καρυστινός, Θεονόη: Νίκη Παλληκαράκη, Αγγελος Α΄: Γιάννης Κοτσαρίνης, Ετερος Αγγελος: Γιώργος Τσαπόγας. Χορός: Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Σωτηρία Ρουβολή, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου.