Κυριακή, 29 Μαϊος 2022 09:08

Ο Τρύφωνας Κοκκινάκης στην «Ε» για τον γιο του: «Ο Θανάσης έχει μέσα του την Ελλάδα»

Γράφτηκε από την

 

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

Η βάση τους είναι εδώ και πολλά χρόνια στη μακρινή Αυστραλία, όμως η οικογένεια του Τρύφωνα Κοκκινάκη ποτέ δεν ξέχασε την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη γενέτειρα Πελοπόννησο. Ο διάσημος πλέον γιος του Θανάσης κατακτά με σταθερά βήματα τον δύσκολο κόσμο του τένις, κάνοντας το κοινό να τον χειροκροτεί με ενθουσιασμό. Οι επιτυχίες έρχονται η μία μετά την άλλη, μετά από πολλά και δύσκολα χρόνια ατελείωτων προπονήσεων και αγώνων. Ο κ. Τρύφωνας μίλησε στην “Ε” λίγο μετά το Australian Open, το οποίο κατέκτησε ο Θανάσης μαζί με τον Νικ Κύργιο (διπλό αντρών).

 

 - Ερχεστε καθόλου στην πατρίδα;

Βεβαίως, γύρισα στην Ελλάδα, πρώτη φορά το 1978. Θυμόμουν πολλούς ανθρώπους από τα Περιβολάκια Πυλίας τους ξανασυνάντησα και κάναμε καλή παρέα. Από μικρός που ήμουν, μου μιλούσε η μάνα μου και ο πατέρας μου για το χωριό και τους χωριανούς. Μετά επέστρεψα το ’86 και το ’92 πάλι.

 

 - Ποτέ φύγατε για την Αυστραλία;

Ηταν τη δεκαετία του ’60, συγκεκριμένα το ’65.

 

 - Φύγατε σε νεαρή ηλικία. Πόσων ετών ήσασταν;

Ναι, έφυγα πολύ μικρός, στην ηλικία των 5 ετών.

 

 - Πήγατε σχολείο εκεί; Σπουδάσατε; Πώς εξελίχθηκε η ζωή σας;

Φύγαμε από την Ελλάδα για να μάθουμε γράμματα, οι γονείς μου όπως και πολλοί άλλοι, ακολούθησαν το δρόμο της μετανάστευσης κι αναχώρησαν από την πατρίδα. Εγώ και ο αδελφός μου Γιάννης πήγαμε στην Αυστραλία, στην Αδελαΐδα. Οι γονείς συνέχιζαν και δούλευαν στα εργοστάσια και σε φάρμες, σε αγροκτήματα, για άλλους. Ηταν λίγο περίεργο, σαν μια ειρωνεία κάπως, γιατί έφυγαν από τα χωράφια από τη χώρα τους και ξαναπήγαν στα χωράφια. Εμείς όμως η νεότερη γενιά σπουδάσαμε. Εγώ ξαναγύρισα στην Ελλάδα το ’86, είχα βρει μια κοπέλα (τη σύζυγό μου Παρασκευή) με καταγωγή από την Τρίπολη και παντρευτήκαμε. Από εκεί και πέρα σπουδάσαμε, εγώ βοηθός μηχανικού, ο Γιάννης λογιστής. Με τη γυναίκα μου αποκτήσαμε οικογένεια. Εχουμε τρία παιδιά, τον Παναγιώτη, τη Χριστίνα και τον Θανάση που είναι ο μικρότερος. Τα πρώτα δύο σπούδασαν, ο Θανάσης διάλεξε το τένις για επάγγελμα και συνέχισε εκεί.

 

 - Ηταν ταλέντο από μικρός;

Ο μεγάλος του αδελφός ο Παναγιώτης -έχουν 5 χρόνια διαφορά τα παιδιά- αγαπούσε ιδιαίτερα τα σπορ και τον αθλητισμό. Πρώτος αυτός λοιπόν άρχισε να ασχολείται με το τένις κι ο Θανάσης ως μικρότερος θέλησε να ακολουθήσει τα βήματά του. Εδειξε πάθος, ζήλο και πείσμα προκειμένου να συναγωνιστεί τον μεγάλο του αδελφό. Ο Παναγιώτης συνέχισε με τις σπουδές του, ο Θανάσης αν και πολύ έξυπνος προτίμησε το τένις παρά τα γράμματα. Αρχισε από πολύ νωρίς ως παίκτης στην κατηγορία juniors να έχει πολλές επιτυχίες και συνέχισε έτσι.

 

 - Είναι δύσκολος χώρος; Εχει ανταγωνισμό; Πώς είναι να ζει κάποιος μέσα σε αυτό τον “κόσμο’’;

Είναι ένας δύσκολος χώρος, αν σκεφτεί κανείς ότι για να θεωρηθεί κάποιος επιτυχημένος στο τένις, στην ουσία πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη εκατοντάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Από κει και πέρα αν είσαι κάτω από τους 100, δεν μπορείς να ζήσεις μια άνετη ζωή αν δεν έχεις μια πολύ καλή υποστήριξη. Ο Θανάσης ήταν κάπως τυχερός από μια άποψη, γιατί οι επιτυχίες του ήρθαν νωρίς και τα πράγματα ήταν λίγο πιο εύκολα γι’ αυτόν. Είχαν πει οι ειδικοί ότι το παιδί έχει ταλέντο. Είχε λοιπόν ο Θανάσης το ταλέντο, είχαμε κι εμείς την οικονομική δυνατότητα να τον στηρίξουμε. Ο αθλητής του τένις χρειάζεται να έχει χρήματα, χρήζει οικονομικής στήριξης είτε από την οικογένεια ή από διάφορους υποστηρικτές, χορηγούς. Ο Θανάσης είχε επίσης την ενθάρρυνση και την υποστήριξη από τα αδέλφια του. Στην αρχή είχε από τον Παναγιώτη, αλλά τον βοηθήσαμε και οι υπόλοιποι, η μάνα του, εγώ, η γιαγιά κι ο παππούς. Τις επιτυχίες της πρώιμης ηλικίας ακολούθησαν κάποιες ατυχίες. Είχαμε τις κακοτυχίες μας ως ομάδα και μαζί ήρθε κι ένας τραυματισμός προς τα τέλη του 2015. Και από εκεί και πέρα μέχρι φέτος δίναμε τις μάχες μας για να αντιμετωπιστούν τα θέματα της υγείας του, του τραυματισμού του. Τη χρονιά αυτή ξαναβρήκε μια σταθερότητα στην καριέρα του.

 

 - Με τι άλλο μπορεί να ασχοληθεί ένας αθλητής του επιπέδου του Θανάση την επόμενη μέρα; Μετά από έναν σημαντικό τίτλο ποια είναι τα σχέδιά του;

Τα σχέδια του αρχικά ήταν να… γλεντήσει και να χαρεί την επιτυχία του! Επόμενοι στόχοι αφορούν τουρνουά όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, Αμερική (Μαϊάμι Open), Ευρώπη.

 

 - Eδώ στην Ελλάδα δεν ξέρουμε ακόμα πολλά πράγματα για το τένις. Τώρα τελευταία έχει γίνει όμως αρκετά αγαπητό στα παιδιά.

Τώρα με τον Τσιτσιπά και τη Σάκκαρη έγινε το τένις πιο γνωστό από τα ΜΜΕ κι από τις ειδήσεις. Είναι πολύ ευχάριστο αυτό.

 

 - Ο Θανάσης μιλάει ελληνικά; Σε τι σχολείο έχει πάει;

Εδώ στην Αυστραλία μιλάμε αγγλικά. Αλλά έχει τελειώσει το δημοτικό σχολείο και στα ελληνικά. Τα καταλαβαίνει όλα, εξασκεί το λόγο στην ελληνική γλώσσα. Τα άλλα δύο μου παιδιά γνωρίζουν καλύτερα τη γλώσσα. Εχουν πάει και στο ελληνικό γυμνάσιο εδώ.

 

 - Οι Ελληνες που συναντάτε στην κοινότητα, στην εκκλησία, στο μάρκετ τι σας λένε τώρα που βλέπουν τον Θανάση στην τηλεόραση;

Ολοι τον ξέρουν! Ολοι έχουν μείνει ενθουσιασμένοι. Εχουμε μια εφημερίδα εδώ “Ο Νέος Κόσμος’’, που είναι η εφημερίδα από τους Ελληνες μετανάστες, στα ελληνικά. Η πρώτη σελίδα έγραψε “Μας κάναν υπερήφανους’’, κι εννοεί τα δύο παιδιά, τον Νίκο και τον Θανάση!

 

 - Και τώρα νομίζω ότι θα συναντούν Ελληνες τον Θανάση από όλη την Ευρώπη και την Αμερική και θα του μιλάνε!

Πράγματι όταν επισκέπτεται άλλα κράτη, που υπάρχουν πολλοί Ελληνες, τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα και τον προσκαλούν για κέρασμα. Δεν έχει φτάσει στη σειρά ακόμα που είναι ο Τσιτσιπάς ή κάποιοι άλλοι τενίστες, αλλά έχει τη δική του προσωπικότητα… Είναι πολύ συμπαθητικός. Θα το έχει πάρει από τη μάνα του!

 

 - Φαντάζομαι και τα 3 σας παιδιά θα έχουν μέσα τους την Ελλάδα. Εχουν έρθει ποτέ διακοπές εδώ όταν ήταν μικρά;

Ηταν μικρά ναι, αλλά έχουν έρθει. Η Χριστίνα είναι παντρεμένη, είχε έρθει στο γαμήλιο της ταξίδι στην Ελλάδα. Εχουμε επαφές με την Ελλάδα. Οι συγγενείς της γυναίκας μου είναι εκεί, έχουμε συχνή επικοινωνία. Εχουμε έρθει αρκετές φορές και περνάμε ωραία στην Πύλο. Τα προηγούμενα 2- 3 χρόνια με τον Covid δεν μπορούσαμε να έρθουμε.

 

 - Την έχουν στην καρδιά τους την Ελλάδα;

Βέβαια!