Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2023 08:14

Η Mεσσήνια Νάντια Λεμπέση στην «Ε»: «Ο πολυμερής πηλός είναι ένα όμορφο κομμάτι τέχνης που φοριέται»

Γράφτηκε από την

 

 

Η Mεσσήνια καλλιτέχνις Νάντια Λεμπέση είναι γνωστή για τα εντυπωσιακά της χειροποίητα κοσμήματα από πολυμερή πηλό.

Ο πολυμερής πηλός είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην Πλαστική, μια από τις αρχαιότερες τέχνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με απλό τρόπο ή, για πιο σύνθετες και προηγμένες λεπτομερείς εργασίες.

Η Νάντια Λεμπέση κατασκευάζει κυρίως κοσμήματα και μικρά αντικείμενα, όπως κρεμαστά για τον λαιμό, σκουλαρίκια, βραχιόλια, κομπολόγια, γούρια και μπρελόκ. Επίσης, μπολ ντυμένα με διάφανο πηλό και σκαλιστά εξωτερικά στοιχεία που χρησιμεύουν σαν φαναράκια και όχι μόνο. Χρησιμοποιεί τις τεχνικές millefiori, mokumegane, cloisonne κ.ά.

«Η κατασκευή κοσμημάτων, για εμένα, είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης και πάντα πειραματίζομαι με νέα σχέδια για να προσθέσω στη συλλογή μου.

Συνεχίζω να μαθαίνω και να δημιουργώ, με κάνει να νοιώθω όμορφα», αναφέρει η κυρία Λεμπέση.

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

 - Πού και πώς χρησιμοποιείται ο πολυμερής πηλός;

Ο πολυμερής πηλός είναι ένα εύπλαστο συνθετικό υλικό που σκληραίνει στους 150 βαθμούς Κελσίου και έχει πολλές ιδιότητες.

Ο ψημένος πολυμερής πηλός είναι ανθεκτικός και ισχυρός, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό υλικό για τη δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων, διακοσμητικών και μοντέλων.

Κατασκευάζω κυρίως κοσμήματα και μικρά αντικείμενα, όπως κρεμαστά για τον λαιμό, σκουλαρίκια, βραχιόλια, κομπολόγια, γούρια και μπρελόκ. Επίσης, μπολ ντυμένα με διάφανο πηλό και σκαλιστά εξωτερικά στοιχεία που χρησιμεύουν σαν φαναράκια και όχι μόνο και χρησιμοποιώ τις τεχνικές millefiori, mokumegane, cloisonne κ.ά.

Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες για να φτιάξει κανείς τις δικές του συναρπαστικές δημιουργίες από πολυμερή πηλό!

  

 - Περιγράψτε τη δημιουργική σας διαδικασία. Πώς μετατρέπεται ένα κόσμημα από την ιδέα στο τελικό προϊόν;

Συνήθως δεν χρησιμοποιώ καλούπια. Ενα-ένα τα φτιάχνω. Κόβω, πλάθω, ψήνω. Παίρνω το υλικό, το μαλακώνω πολύ πρώτα με τα χέρια και μετά περνώντας το στην μακαρονομηχανή, το πλάθω και κάνω μίξη χρωμάτων.

Αναμιγνύονται χρώματα πολλαπλών αποχρώσεων και δημιουργούνται ραβδώσεις που κρύβουν μέσα τους μοτίβα και γεωμετρικά σχέδια. Κάθε φέτα αυτής της τεχνικής, αναπαριστά το ίδιο μοτίβο και το ίδιο γεωμετρικό σχέδιο.

Τέλος πηγαίνει στον φούρνο για ψήσιμο όπου σκληραίνει και παίρνει την τελική του μορφή. Στη συνέχεια, εάν κάποια κοσμήματα θέλουν γυάλισμα, δεν τα περνάω με βερνίκια αλλά τα τρίβω με γυαλόχαρτα νερού, περίπου 10, και έτσι αποκτούν την λείανση και τη γυαλάδα που προτιμώ). Σε αντίθεση με τον κεραμικό, ο πολυμερής πηλός είναι πιο ανθεκτικός. Κάθε σχέδιο και κάθε μοτίβο είναι μοναδικό!

 

 - Ποιο μέρος της διαδικασίας κατασκευής σας απολαμβάνετε περισσότερο και γιατί;

Σίγουρα όλα τα στάδια έχουν ενδιαφέρον. Η αγωνία του να φτιάξεις ένα μοτίβο και η χαρά ότι το πέτυχες και σίγουρα όταν το ψήσεις και βλέπεις το τελικό αποτέλεσμα.

 

 - Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία;

Χρειάζονται εργαλεία κοπής, χαρακτικής, εργαλεία διαμόρφωσης, φούρνος, μακαρονομηχανή, καλούπια και πολλά άλλα...

 

 - Πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας να φτιάξετε πράγματα και ήταν πάντα τα κοσμήματα ή ξεκινήσατε φτιάχνοντας κάτι άλλο;

Από μικρή μου άρεσε να φτιάχνω πράγματα. Είχα ασχοληθεί με δημιουργίες και κατασκευές από φυσικά υλικά αλλά η ενασχόληση με το κόσμημα και τον πολυμερή πηλό ξεκίνησε το 2015, τον ανακάλυψα κατά σύμπτωση. Είναι ένα όμορφο κομμάτι τέχνης που φοριέται. Όπως καταλαβαίνετε, ενθουσιάστηκα! Για μένα κάθε κόσμημα ή αντικείμενο με αυτό το υλικό είναι μοναδικό, έχει απίστευτες δυνατότητες και είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί.

 

 - Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργήσετε ένα αξεσουάρ;

Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να δημιουργήσεις είτε ένα κόσμημα είτε μια οποιαδήποτε άλλη κατασκευή, όπως τα μπολ, τα κομπολόγια και πολλά άλλα! Εξαρτάται τι θέλεις να φτιάξεις. π.χ. τα κομπολόγια, τα μπολ, χρειάζονται αρκετές ώρες δουλειάς. Ίσως θα μπορούσε να τελειώσει και πιο νωρίς, αλλά είμαι τελειομανής!

 

 - Kαταλαβαίνω ότι η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι σημαντική για εσάς. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια που φτιάχνετε ένα κόσμημα;

Χαχαχα! Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι! Πολλά μπορούν να συμβούν όπως: Να καούν στο ψήσιμο, να μην πετύχει η μίξη των πηλών ή ένα μικρό σκουπιδάκι να σου χαλάσει ότι έχεις φτιάξει.

 

 - Είχατε κάποια εκπαίδευση ή αυτοδίδακτη;

Εχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια κυρίως από καλλιτέχνες του εξωτερικού. Μελετώ πολύ ώστε να καταλάβω τι μου αρέσει, τι με εκφράζει περισσότερο και σίγουρα γίνεται κάτι το διαφορετικό. Οι δυνατότητες του πολυμερούς πηλού είναι απίστευτες. Η κατασκευή κοσμημάτων, για εμένα, είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης και πάντα πειραματίζομαι με νέα σχέδια για να προσθέσω στη συλλογή μου.

Συνεχίζω να μαθαίνω και να δημιουργώ, με κάνει να νοιώθω όμορφα!

 

 - Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, κάποια συμβουλή για τους επίδοξους τεχνίτες/όσους εισέρχονται στον τομέα του σχεδιασμού κοσμημάτων; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γνωρίζουν;

Ενας νέος άνθρωπος που θα θελήσει να ασχοληθεί με τον πολυμερή πηλό, πρέπει να έχει στο νου του ότι χρειάζεται αγάπη, υπομονή, πολλά πειράματα και να μην απογοητεύεται από τις αποτυχίες. Να παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και συνεχώς να μελετά, ώστε να μπορέσει να καταλάβει τι τον εκφράζει περισσότερο και να ασχοληθεί με αυτό.

Κανενός χειροτέχνη η δουλειά δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί. Ο κόπος, η προσπάθεια, ο χρόνος που απαιτείται δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν.

 

 - Υπάρχει κάποιος που θαυμάζετε για τη δουλειά του;

Υπάρχουν αρκετοί που θαυμάζω την δουλειά τους, όμως η αγαπημένη μου είναι η Donna Kato, μια καλλιτέχνις και δασκάλα των ΗΠΑ. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Donna Kato μοιράστηκε τις δημιουργικές της γνώσεις παγκοσμίως και έχει γράψει πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του "Η τέχνη του πολυμερούς πηλού". Επίσης θαυμάζω πολύ την αγαπημένη μου ελληνίδα Αθηνά Μπάρδα.

 

 - Πώς σας επηρέασε η κατάσταση που βιώσαμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού;

Σίγουρα η κατάσταση ήταν δύσκολη για όλους. Μου έδωσε όμως τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αξιοποιήσω το χρόνο μου αλλά και τη δημιουργικότητά μου. Δούλευα πάρα πολλές ώρες μέσα στη μέρα! Μερικές από τις δημιουργίες μου βρίσκονται στη σελίδα μου στο fb: Polymer clay Art by Nadia https://www.facebook.com/profile.php?id=100063976776266 και στο Instagram: @polymerclayartbyNadia.

 

 - Μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να φτιάχνει κοσμήματα με πλήρη απασχόληση στο μέλλον;

Το έχω σκεφτεί πολύ και, φυσικά, θα μου άρεσε αν δεν πίεζα πολύ τον εαυτό μου. Αγαπώ πάρα πολύ την βασική  δουλειά μου πλήρους απασχόλησης. Ασχολούμαι με φυσικές θεραπείες σώματος και προσώπου. Οπως καταλαβαίνετε και τα δυο χρειάζονται χέρια και αυτό με δυσκολεύει πάρα πολύ.

 

 - Τι είναι αυτό που σας δένει με τον τόπο καταγωγής; Τι είναι το Στρέφι του Δήμου Μεσσήνης για τη Νάντια Λεμπέση;

Γεννήθηκα στην Καλαμάτα. Δεν έζησα καθόλου εκεί, γιατί λόγω δουλειάς του πατέρα μου έπρεπε να φύγουμε. Κάθε καλοκαίρι όμως το περνούσαμε στην Καλαμάτα και ακόμα το περνώ. Το Στρέφι το αγαπώ ιδιαίτερα γιατί είναι οι ρίζες του πατέρα μου.