Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 09:03

Ο Γιάννης Κολοβός, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, στην “Ε”: “Να γίνουμε παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός”

Ο Γιάννης Κολοβός, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, στην “Ε”: “Να γίνουμε παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός”

 

Η ανάδειξη της Μεσσηνίας σε γαστρονομικό προορισμό στην παγκόσμια τουριστική αγορά αποτελεί στόχο του Συλλόγου Εστίασης, τονίζει ο πρόεδρός του Γιάννης Κολοβός μιλώντας στην “Ε”.

Στοιχεία - κλειδιά για την πραγμάτωση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος αποτελούν δράσεις, όπως η συνταγογράφηση των προϊόντων της περιοχής μας και η αξιοποίηση ενός “καλαθιού” μεσσηνιακών προϊόντων, όπου μέσω αυτού θα δημιουργηθούν συνταγές και πιάτα. Ο Γιάννης Κολοβός επισημαίνει ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για τη φετινή τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία, ενώ επισημαίνει ότι αποτελεί πρόβλημα η καθυστέρηση στην αναβάθμιση του Αεροδρομίου Καλαμάτας.

 

 - Ποιο είναι το μήνυμα που σας έδωσε η μεγάλη συμμετοχή στο 1ο Messinia Forum;

Η μαζική προσέλευση, συμμετοχή και παρακολούθηση των εργασιών του διήμερου φόρουμ από περίπου 3.900 επισκέπτες και 440 επιχειρήσεις ανέδειξε πρώτα και κύρια το σημαντικό έλλειμμα αλλά και την ανάγκη πρόσβασης σε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης επί μιας σειράς εξειδικευμένων θεμάτων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επίκαιρα ζητήματα, όπως οι πρόσφατες νομοθετικές/κανονιστικές εξελίξεις και πώς αυτές επηρεάζουν τον κλάδο της εστίασης, θέματα προσανατολισμού του κλάδου, όπως η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του νομού μας αλλά και ζητήματα που αφορούν νέες τάσεις, προοπτικές και ευκαιρίες που προσφέρονται προς τον κλάδο, όπως παράδειγμα μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως ανέδειξε και την ανάγκη και των παραγωγικών επιχειρήσεων του νομού μας να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, να μας συστήσουν τα προϊόντα τους και να μας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να γευτούμε την τεράστια γκάμα των αγροδιατροφικών και οινικών προϊόντων που προσφέρει η περιοχή μας. Η θετική ανατροφοδότηση που είχαμε από όλους τους επαγγελματίες, όχι μόνο του κλάδου της εστίασης και φιλοξενίας άλλα και από τις παραγωγικές/μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπου πολλές από αυτές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή μεταξύ τους και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είχαν και την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργασίες, μας έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή του Messinia Forum είναι απόλυτα απαραίτητες και αναγκαίες για τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την ενημέρωση, δικτύωση και αναβάθμιση των επιχειρήσεων αλλά και του συνολικού τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η περιοχή μας και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι στον ΣΕΜ για την ουσιαστική συνεισφορά που είχε το Messinia Forum για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών.

 

 - Η γουρνοπούλα στο Μέγαρο Χορού τι ακριβώς συμβόλιζε;

Ενα σημαντικό στοιχείο που ήθελε να αναδείξει το Messinia Forum και αποτέλεσε μάλιστα για συμβολικούς λόγους τον πρώτο κύκλο των εισηγήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του διακεκριμένου σεφ Λευτέρη Λαζάρου, αφορούσε τη γαστρονομική ταυτότητα ή όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, τον γαστρονομικό μας πολιτισμό. Η περιοχή μας διαθέτει έναν γαστρονομικό πλούτο, τον οποίο οι επιχειρήσεις της εστίασης μπορούν να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν περαιτέρω, προσφέροντας μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στον επισκέπτη και ενισχύοντας παράλληλα τις παραγωγικές επιχειρήσεις και την οικονομία της περιοχής μας. Προκειμένου το Messinia Forum να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να γνωρίσουν αλλά και να γευτούν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής μας, φιλοξένησε με ιδιαίτερη χαρά στο φουαγιέ του Μεγάρου ένα μεγάλο αριθμό αγροδιατροφικών προϊόντων από διάφορες παραγωγικές επιχειρήσεις, που συνιστούν -ή αν θέλετε συμβολίζουν- στο σύνολό τους τον γαστρονομικό μας πολιτισμό.

 

 - Η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την τοπική επιχειρηματικότητα. Τι νομίζετε ότι χρειάζεται να γίνει;

Η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής μας μέσω της διαμόρφωσης μιας γαστρονομικής ταυτότητας που θα αποτελεί ποιοτικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής μας και συνάμα τουριστικό προϊόν, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το ΣΕΜ. Ορμώμενοι από τις εξαιρετικά εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Messinia Forum από τον διακεκριμένο σεφ Λευτέρη Λαζάρου, σκοπεύουμε σύντομα να περάσουμε από την ιδέα και τα λόγια στην πράξη, πρωτοστατώντας σε δράσεις που θα περιλαμβάνουν τη συνταγογράφηση των προϊόντων της περιοχής μας, όπου μέσω της αξιοποίησης ενός “καλαθιού” μεσσηνιακών προϊόντων θα δημιουργήσουμε συνταγές και πιάτα που θα σερβίρουμε στους επισκέπτες της περιοχής μας και θα αναδεικνύουν τη γαστρονομική μας ταυτότητα. Δεδομένου ότι το στοίχημα αυτό αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια για τον κλάδο μας απευθύνουμε κάλεσμα και στις επιχειρήσεις εστίασης που δεν είναι μέλη του ΣΕΜ, να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας μας για τις δράσεις μας και ενώνοντας τις δυνάμεις μας να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες μας.

 

Ελαιόλαδο και τοπικά προϊόντα

 

 - Σε πόσα χρόνια θα καταφέρουμε σχεδόν όλα τα καταστήματα να μαγειρεύουν με ελαιόλαδο και να διαθέτουν στο μενού τους τα βασικά τοπικά προϊόντα;

Εισαγωγική αλλά και παράλληλα εμβληματική ενότητα του Messinia Forum αποτέλεσε όπως προανέφερα η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής μας. Η χρήση των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας από τις επιχειρήσεις εστίασης προσφέρει μόνο οφέλη για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθότι συμβάλλει στη διαμόρφωση και ενίσχυση της γαστρονομικής μας ταυτότητας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μια ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η περιοχή μας. Σκοπός του Messinia Forum ήταν μεταξύ άλλων να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της εστίασης να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της περιοχής μας και να επενδύσουν στην ποιότητα και εκπροσωπώντας ως Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, είμαστε σε θέση να σας γνωρίσουμε ότι αυτή η ποιοτική στροφή έχει ήδη συντελεστεί από μια σημαντική μερίδα επιχειρήσεων του κλάδου και σκοπός μας είναι μέσω των δράσεών μας να την ενισχύσουμε περαιτέρω.

 

Αξιοπρεπείς τουαλέτες και πρόσβαση ΑΜΕΑ

 

 - Υπάρχουν ακόμα μαγαζιά που δεν έχουν αξιοπρεπείς τουαλέτες, ενώ σε πολλά άλλα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση σε αυτές ΑΜΕΑ. Πώς μπορεί να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο ζήτημα;

Θα πρέπει αρχικά να διευκρινίσουμε ότι τα θέματα προσβασιμότητας δεν αποτελούν ζητήματα που απασχολούν μόνο τους συνανθρώπους μας που έχουν μόνιμα κινητικά προβλήματα, αλλά και τους συνανθρώπους μας που μπορεί περιστασιακά να έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κινητικά προβλήματα, όπως π.χ. λόγω ενός ατυχήματος, μιας εγκυμοσύνης κ.λπ. Επίσης τα ζητήματα προσβασιμότητας δεν εντοπίζονται μόνο στον κλάδο της εστίασης, αλλά αποτελούν ένα γενικευμένο φαινόμενο που ταλανίζει πάρα πολλούς συνανθρώπους μας στην καθημερινότητά τους, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα προσβασιμότητας στο δημόσιο χώρο, σε βαθμό που ακόμα και όταν παρέχονται σχετικές υποδομές από τις επιχειρήσεις εστίασης, ο δρόμος για αυτούς παραμένει απροσπέλαστος. Ο ΣΕΜ και οι επιχειρήσεις μέλη του, όχι μόνο επενδύουν στην ενίσχυση της προσβασιμότητας των εγκαταστάσεών τους -με εξαίρεση φυσικά των επιχειρήσεων που και η ίδια η νομοθεσία εξαιρεί όπως π.χ. των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός διατηρητέων κτηρίων κ.α.- αλλά επιχειρεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω και συγκεκριμένα να συμβάλει στην ενσωμάτωση και συμπερίληψη των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας, διαμορφώνοντας όχι μόνο την προσβασιμότητα για τους επισκέπτες των επιχειρήσεων εστίασης αλλά και για τους εργαζομένους τους. Η συνεισφορά του κλάδου της εστίασης στη συμπερίληψη των ανθρώπων αυτών στην αγορά εργασίας μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός κοινωνικού φαινομένου, όπως του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν τα άτομα αυτά, αλλά μπορεί παράλληλα να αποτελέσει και μια λύση στο οξύ ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ως προς την εύρεση εργατικού δυναμικού, ειδικά σε μια εποχή όπου δεν πρέπει να περισσεύει κανένας. Ο ΣΕΜ μέσω του Messinia Forum επιχείρησε να αναδείξει αυτά τα ζητήματα προσφέροντας βήμα σε αυτούς που βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα ζητήματα κινητικότητας, όπως ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε μια εξαιρετική εισήγηση με θέμα "Η εστίαση ως κοινός τόπος και μέσο γεφύρωσης της κοινωνικής ανισότητας", αλλά και μέσω δρώμενων όπως η χορευτική παράσταση που πραγματοποιήθηκε από την αρμονική χορευτική συνύπαρξη στη σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας της ομάδας ατόμων με και χωρίς αναπηρία Agipoli Dance Co.

 

 - Η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια μπαίνει δυναμικά στον τουρισμό. Τι πρέπει να κάνει για να φτάσει την Κρήτη;

Η Μεσσηνία αποτελεί ήδη ένα αναγνωρίσιμο διατροφικό αλλά και τουριστικό προϊόν διεθνώς και αυτό αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τον ΣΕΜ, ο οποίος φιλοδοξεί, και από το δικό του μετερίζι, να συμβάλει ώστε να αναδείξει τη Μεσσηνία σε έναν γαστρονομικό προορισμό που θα αποκτήσει τη δική του, μοναδική θέση, στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Στοιχεία - κλειδιά για την πραγμάτωση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος αποτελούν δράσεις όπως αυτές που προαναφέραμε σχετικά με τη συνταγογράφηση των προϊόντων της περιοχής μας, την αξιοποίηση ενός "καλαθιού" μεσσηνιακών προϊόντων, όπου μέσω αυτού θα δημιουργηθούν συνταγές και πιάτα που θα αναδεικνύουν τη γαστρονομική μας ταυτότητα, την ποιοτική αναβάθμιση και πράσινη μετάβαση των υποδομών μας μέσω και της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων, που προσφέρονται αυτή την περίοδο και προς τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, την παροχή έμφασης στην πιστοποιημένη επιμόρφωση και κατάρτιση των εργαζομένων αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου μας σε μόνιμη και σταθερή βάση και την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου μας μέσω δράσεων και συνεργασιών με τους αρμόδιους φορείς. Όλα τα ανωτέρω είναι εφικτά, οι προθέσεις αλλά και η διάθεση υπάρχουν από πλευράς μας και η ομάδα του ΣΕΜ το έχει ήδη αποδείξει, καθώς στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ίδρυσή του οργάνωσε και υποστήριξε ένα εξαιρετικά δύσκολο και μεγαλεπήβολο εγχείρημα, το Messinia Forum.

 

 - Τι δείχνουν οι τάσεις για την τουριστική κίνηση φέτος το καλοκαίρι;

Οι ενδείξεις που διαθέτουμε είναι ενθαρρυντικές για τη φετινή τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία, καθότι αναμένουμε να είναι αισθητά ενισχυμένη σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα. Σημαντικό στοιχείο προβληματισμού ωστόσο αποτελεί το ζήτημα του αερολιμένα καθότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησής του καθυστερούν έτι περαιτέρω την υλοποίηση των απαραίτητων για την αναβάθμισή του υποδομών, στις οποίες το σύνολο του τουριστικού κλάδου της περιοχής μας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για την τόνωση της τουριστικής κίνησης αλλά και για τη διεύρυνση/επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

 

 - Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας αποτελεί άλλη μια εκπροσώπηση των επιχειρηματιών του συγκεκριμένου επιχειρηματικού τομέα. Σε τι διαφοροποιείστε και ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας αποτελεί μια ενωτική πρωτοβουλία 62 ιδρυτικών μελών από όλη τη Μεσσηνία με κοινό στόχο και όραμα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο καταστατικό ίδρυσης του συλλόγου μας και εκπροσωπεί όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης του Νομού Μεσσηνίας, που αποτελείται από 6 δήμους. Η ίδρυσή του αποτελούσε μια επιτακτική ανάγκη αλλά και απαίτηση των επιχειρήσεων εστίασης του Νομού Μεσσηνίας, ώστε να έχουν εκπροσώπηση και ενώνοντας τις δυνάμεις τους να είναι σε θέση να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα του κλάδου μας. Μέσα από το Messinia Forum, την προβολή και απήχηση που η εκδήλωση αυτή είχε σε εθνικό επίπεδο, εκτιμούμε ότι ο ΣΕΜ συστήθηκε όχι μόνο στους επαγγελματίες της περιοχής μας αλλά και στο ευρύ κοινό και απέδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά τόσο για τον κλάδο όσο και για τον τόπο μας.

 

Μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό

 

 - Ποιο θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουριστικού τομέα συνολικότερα;

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί το σύνολο του επισιτιστικού αλλά και του τουριστικού κλάδου, αποτελεί η εύρεση προσωπικού (των συνεργατών μας, γιατί έτσι τους βλέπουμε εμείς) και μάλιστα καταρτισμένου, καθώς αυτοί αποτελούν τον καθρέφτη όχι μόνο των επιχειρήσεών μας αλλά και του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει ο τόπος μας. Από τις πρώτες μας ενέργειες ως ΣΕΜ ήταν να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθούν στην περιοχή μας τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης που μπορούν να υποστηρίξουν τις επισιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή μας και ήδη προσανατολιζόμαστε σε δράσεις που θα ενισχύσουν την επιμόρφωση και κατάρτισή τόσο των συνεργατών μας όσο και των επαγγελματιών του κλάδου μας, το οποίο αποτελούσε ένα ακόμα σημαντικό κενό για τον κλάδο μας.

 

 - Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας; Μετά το Messinia Forum τι;

Επιδίωξή μας είναι η Μεσσηνία να γίνει η κορωνίδα του τουρισμού για την Πελοπόννησο και το Messinia Forum να γίνει ένας θεσμός που να σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Έφτασε η στιγμή να πάμε από τα λόγια στις πράξεις αφήνοντας το «Εγώ» και βάζοντας μπροστά το «Εμείς». Και επειδή σύνθημά μας είναι η φράση «Από τη θεωρία στην πράξη», σκοπεύουμε όσα μέχρι τώρα έμεναν στα λόγια να τα μετουσιώσουμε σε πράξη. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το Messinia Forum, όπου μια ομάδα Μεσσήνιων με αγάπη και όραμα για τη Μεσσηνία υλοποίησε ένα μεγαλεπήβολο και εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα και ευχαριστούμε ειλικρινά και μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας όσους στήριξαν την προσπάθειά μας. Διαθέτουμε πολλές φιλόδοξες, ιδέες άλλα και όρεξη για τα επόμενα βήματά μας και ευελπιστούμε με την περαιτέρω ένωση των δυνάμεών μας να πετύχουμε ακόμα περισσότερα στο άμεσο μέλλον.