Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024 09:05

Η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου στην «Ε» για τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητες της

Η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου στην «Ε» για τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητες της

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Όπως ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι μαζί πλειοψηφία και μειοψηφία είμαστε συναγωνιστές για το καλό του δήμου μας και όχι αντίπαλοι ή ανταγωνιστές με αντιπαραθέσεις. Από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να αναφερθεί ότι δεν περισσεύει κανείς”: Αυτό τονίζει η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου σε συνέντευξή της στην “Ε”.

Οσον αφορά τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητές της, επισημαίνει την ολοκλήρωση του κόμβου στον αυτοκινητόδρομο στο ύψος της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, την πλήρη αξιοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Τσακώνας - Καλού Νερού και την “ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που υπάρχει σε τεράστιο απόθεμα στον δήμο μας”.

Η κ. Γεωργακοπούλου σημειώνει ότι “ως δήμος υποδοχής των απορριμμάτων απαιτούμε από τον ΦΟΔΣΑ, τα αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους υποδοχής να αυξηθούν από το 1% που είναι τώρα στο 3%, που ούτως η άλλως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία”.

 

Πώς νιώθετε μετά και τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική σας επιτυχία και την ανάληψη ευθύνης της διοίκησης του δήμου; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας απέναντι στον κόσμο που σας στήριξε;

“Καταρχάς να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο με υγεία, ευτυχία, δημιουργικότητα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η επιτυχία σου δείχνει τον ορίζοντα και η αποτυχία τα όριά σου. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, νιώθω μεγάλη τιμή που οι πολίτες του Δήμου Οιχαλίας αναγνώρισαν την προσπάθειά μας και το έργο μας στην προηγούμενη θητεία, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη δέσμευση απέναντί τους για να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία του δήμου.

Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και υποχρέωση να υλοποιήσουμε, είναι στο τέλος της θητείας μας αυτής να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας. Αυτό θα επιτευχθεί με μια σειρά από ενέργειες και έργα, τα οποία θα ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πολιτών μας. Συγκεκριμένα, σας αναφέρω ότι κύριες δεσμεύσεις μας αποτελούν η πρόταση του αναδασμού που ξεκινήσαμε την προηγούμενη θητεία μας, η ολοκλήρωση του κόμβου στον αυτοκινητόδρομο στο ύψος της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, η πλήρης αξιοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), ώστε να υπάρξουν ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης επιχειρηματικά σχέδια και βέβαια ενέργειες με τους άλλους δήμους της περιοχής μας για την εξασφάλιση ότι θα πραγματοποιηθεί ο αυτοκινητόδρομος Τσακώνας - Καλού Νερού”.

 

Από την πρώτη θητεία σας υπάρχουν έργα σε εκκρεμότητα. Ποια είναι τα έργα - προτεραιότητές σας για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο;

“Καινούργιες συνθήκες μας βάζουν μπροστά σε καινούριες προτεραιότητες. Προτεραιότητά μας αποτελεί η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που υπάρχει σε τεράστιο απόθεμα στον δήμο μας. Επίσης, προτεραιότητές μας αποτελούν: Η τοποθέτηση φωτιστικών led σε όλο τον δήμο, προκειμένου να εξασφαλιστεί μείωση του κόστους. Ο εξορθολογισμός και μείωση του κόστους λειτουργίας της ύδρευσης με τα ήδη δρομολογημένα έργα κατασκευής νέου αγωγού από τον Άγιο Φλώρο, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  πάρκων στα αντλιοστάσια και την τηλεμετρία σε όλο τον δήμο (υπό δημοπράτηση). Η εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των καλλιεργητών στα κτήματά του με την συντήρηση και βελτίωση του δικτύου της αγροτικής οδοποιίας. Η βελτίωση του δικτύου δημοτικής οδοποιίας και σε ορισμένες δημοτικές κοινότητες και ολοκλήρωση του δικτύου της εσωτερικής οδοποιίας στη Δ.Κ. Μελιγαλά (συντάσσονται μελέτες). Η ολοκλήρωση της ανακατασκευής της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας που είναι στο τελικό στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης. Η ολοκλήρωση των ενεργειών για τη λειτουργία οικοτροφείου για ενηλίκους με αυτισμό στο Γυμνάσιο της Μερόπης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, ήδη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο έτος. Η ανάπλαση πεζοδρομίων και πλατείας στο Δώριο, στο Ψάρι και της ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων της 7ης επαρχιακής μέσα στον οικισμό του Μελιγαλά που ήδη συντάσσονται μελέτες”.

 

Στις δημαιρεσίες στείλατε μήνυμα συνεργασίας στη μειοψηφία για το καλό του δήμου. Τι σημαίνει αυτό; Θα αποδέχεστε προτάσεις και την εποικοδομητική κριτική της;

“Ασφαλώς και όλες τις προτάσεις που έρχονται τις καλοδεχόμαστε και τις επεξεργαζόμαστε. Δυστυχώς, όμως, κάποιες φορές οι προτάσεις είναι ανέφικτες, είναι μόνο για εντυπώσεις και δεν είναι στην κατεύθυνση της κοινής προσπάθειας. Από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πίστευα στη συμμετοχικότητα στη διοίκηση του δήμου. Αυτό το πραγματοποίησα ως διοίκηση και παράταξη της πλειοψηφίας την προηγούμενη δημοτική περίοδο 2019-2023 που ήταν και τέτοια η νομοθεσία της απλής αναλογικής που το επέβαλλε, αλλά ήθελα να τονίσω ότι και ως παράταξη της μειοψηφίας της θητείας 2015-2019 που βγάλαμε από το αδιέξοδο τον δήμο. Όπως ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι μαζί πλειοψηφία και μειοψηφία είμαστε συναγωνιστές για το καλό του δήμου μας και όχι αντίπαλοι ή ανταγωνιστές με αντιπαραθέσεις. Από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να αναφερθεί ότι δεν περισσεύει κανείς. Η εκλογική διαδικασία τελείωσε στις 8 Οκτωβρίου 2023. Αυτό θα πρέπει όλοι να το εμπεδώσουμε στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας. Ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει ως στόχο τις ενέργειες αυτές που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του δήμου”.

 

Είχατε κινήσει διαδικασία προσφυγής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων και τη λειτουργία της μονάδας στην Καλλιρρόη. Τη συνεχίζετε; Τι επιδιώκετε με αυτή σας την κίνηση;

“Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω του ΣΔΙΤ, έχει σε γενικές γραμμές λύσει το χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών σε όλη την Πελοπόννησο. Όμως, εμείς ως δήμος είμαστε και δήμος υποδοχής αυτών. Από τη στιγμή που προχώρησε η λύση στην Καλλιρρόη, εμείς είμαστε διατεθειμένοι και έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες μας και στο περιβάλλον, να διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και κανόνες λειτουργίας του εργοστασίου. Επομένως, θα κάνουμε ό,τι κριθεί απαραίτητο, προκειμένου αυτό να το διασφαλίσουμε. Σε αυτό το σημείο όμως, επειδή η λύση αυτή είναι μεγάλο κόστος για τον δήμο μας, έχουμε ήδη ζητήσει και θα το θέσουμε πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια, να αυξηθεί το όφελος των αντισταθμιστικών τελών για τον δήμο μας, γιατί ο πολίτης του δήμου δεν μπορεί, δεν δύναται να σηκώσει το οικονομικό βάρος αυτό ταυτόχρονα με την όποια περιβαλλοντική υποβάθμιση που υπάρχει”.

 

Τι γίνεται με το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά; Έχει βελτιωθεί η κατάσταση;

“Οι κάτοικοι των γύρω από τη ΒΙ.ΠΕ. κοινοτήτων συνεχίζουν να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και πολλές φορές ανάλογα και τις καιρικές συνθήκες η κατάσταση γίνεται αφόρητη από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Η αλήθεια είναι όμως, ότι η ρύπανση, κυρίως δυσοσμία, που προκαλείται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί και είναι σε μικρότερο βαθμό. Αυτό οφείλεται σε ενέργειες και παρεμβάσεις που έχουν γίνει συντονισμένα από τον δήμο και την Περιφέρεια. Ως Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά στο σύνολό της, όμως, χρειάζεται παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων και εγκατάσταση μη οχλουσών επιχειρήσεων. Τελευταία έχουν γίνει ενέργειες και είδαμε ότι η ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά που έχει χαρακτηριστεί ως Βιομηχανικό Πάρκο, εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, 1 από τις 20 πανελλαδικά, και αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων με μηδέν ενεργειακό αποτύπωμα και καινοτομία, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό βέβαια που επιβάλλεται να γίνει είναι η κατασκευή κόμβου και η σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. με τον νέο αυτοκινητόδρομο. Είναι ένα χρόνιο αίτημα και πρόσφατα εξασφαλίσαμε κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί και μάλιστα ήδη συντάσσεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον ανάδοχο του έργου Καλαμάτα – Μεθώνη. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι όλη η περιοχή του Δήμου Οιχαλίας και όχι μόνο η ΒΙ.ΠΕ., έχει ενταχθεί στις περιοχές του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (απολιγνιτοποίησης) και οι χρηματοδοτήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων ανέρχονται στο 70% του προϋπολογισμού”.

 

Η οικονομική στήριξη των δήμων από την Πολιτεία έχει κενά και προκαλεί αντιδράσεις στην ΚΕΔΕ. Ποια είναι η άποψή σας για τα οικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ και το υψηλό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων;

“Η οικονομική στήριξη των δήμων έχει μεγάλα κενά. Από το 2011 έχει πραγματοποιηθεί μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης της τάξης του 60% και ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση των αρμοδιοτήτων των δήμων χωρίς βέβαια τους ανάλογους πόρους. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι επαρκούν στοιχειωδώς για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του δήμου μας. Εδώ, επίσης, υπάρχει μια μεγάλη αδικία για το γεγονός ότι μοναδικό κριτήριο για την απόδοση των ΚΑΠ είναι ο πληθυσμός. Ανάμεσα στους αστικούς και αγροτικούς μικρούς δήμους υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη λειτουργία τους και στις ανάγκες τους, όπως η έκταση που καλύπτουν κ.λπ. Εμείς οι αιρετοί θα πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί απέναντι στην κεντρική διοίκηση. Θα πρέπει να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις της ΚΕΔΕ, όπως η απόδοση του ΕΝΦΙΑ και ποσοστού του ΦΠΑ στους δήμους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν πλήρως. Μετά από προσπάθειες της ΚΕΔΕ και πολλών ετών διεκδικήσεις, πραγματοποιήθηκε μια μικρή αύξηση αυτών των πόρων, η οποία αύξηση θα χρησιμοποιηθεί στις ήδη αυξημένες υπάρχουσες ανάγκες όπως μισθολογικό κόστος, ενεργειακό κόστος κ.λπ. Σε όλα τα προηγούμενα ήρθε να προστεθεί και το υψηλό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων σε έναν Δήμο Οιχαλίας που υπάρχει ήδη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ως δήμος υποδοχής των απορριμμάτων απαιτούμε από τον ΦΟΔΣΑ, τα αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους υποδοχής να αυξηθούν από το 1% που είναι τώρα στο 3%, που ούτως η άλλως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία”.