Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024 09:06

Γυναικεία Ενεργειακή Κοινότητα στη Μεσσηνία, σε συνεργασία με το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη

Γυναικεία Ενεργειακή Κοινότητα στη Μεσσηνία, σε συνεργασία με το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη

 

Ρεπορτάζ Κώστας Μπούρας

Η πρώτη Γυναικεία Ενεργειακή Κοινότητα ετοιμάζεται να δημιουργηθεί στη Μεσσηνία, που θα είναι και μια από τις πρώτες στη χώρα μας. Την πρωτοβουλία αυτή έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – ΣΕΓΕ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου.

Είναι μια προσπάθεια που στόχο έχει την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους, μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Όπως εξηγεί μιλώντας στην «Ε» η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος Αποστολίνα Τσαλταμπάση, αυτό μπορεί να γίνει καθώς οι συμμετέχουσες θα έχουν μέρος μιας επένδυσης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πρώτες ενημερωτικές συναντήσεις έγιναν μέσα στον Ιανουάριο στη Μεσσηνία και η ανταπόκριση που υπήρχε ήταν θετική.

 

Τι είναι η Γυναικεία Ενεργειακή Κοινότητας και πώς γεννήθηκε;

Η πρώτη Γυναικεία Ενεργειακή Κοινότητα WEnCoop είναι παιδί της πανδημίας. Προέκυψε ως ιδέα μέσα στον εγκλεισμό μας. Εκεί που για να κρατηθούμε δημιουργικές, συναντιόμασταν με άλλες φίλες-μέλη ΣΕΓΕ και συζητούσαμε τους προβληματισμούς μας. Κάπως έτσι έπεσε στο τραπέζι η απορία μας για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στα θέματα ενέργειας. Καθώς μελετούσαμε την υπόθεση συναντήσαμε το μοντέλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων και αρχίσαμε να μαθαίνουμε γύρω από το καθεστώς, τα οφέλη της, αλλά και την περιορισμένη συμμετοχή των γυναικών σε αυτές.

Ήταν ένα μοντέλο που μας ταίριαζε. Είναι ένα συνεργατικό μοντέλο, παραγωγής ενέργειας από φιλικές προς το περιβάλλον μορφές. Προάγει την ενεργειακή δημοκρατία, τη συνεργασία, την εκπαίδευση, και παράλληλα είναι απαλλαγμένο από όποια τυχόν παθογένεια μπορεί να δημιουργηθεί σε διαχειριστικά θέματα.

Έτσι ξεκίνησε η πρώτη συνεργατική προσπάθεια γυναικών σε θέματα ενέργειας στην Ελλάδα, που έμελλε να είναι και η πρώτη στον κόσμο τελικά.

 

Ποιοι οι στόχοι της συγκεκριμένης δράσης;

Μέσα από την Ενεργειακή μας Κοινότητα οι συμμετέχουσες έχουν μέρος μιας επένδυσης σε ΑΠΕ με σκοπό να μειώσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν το ενεργειακό τους κόστος βοηθώντας τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους, την οικονομία του σπιτιού τους, αλλά και την επένδυση σε μια ενδιαφέρουσα αποδοτικά πρόταση.

Σκοπός μας όμως μέσα από τα παραπάνω είναι η ουσιαστική ενδυνάμωση των γυναικών στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα στην πράσινη οικονομία. Εκπαιδεύουμε, Συμβουλεύουμε, Υποστηρίζουμε τις γυναίκες στη συμμετοχή τους σε ένα μοντέρνο, πολλά υποσχόμενο κλάδο της οικονομίας.

 

Ετοιμάζεται και στη Μεσσηνία να δημιουργηθεί μια Γυναικεία Ενεργειακή Κοινότητα;

Ναι, και είμαστε πολύ ενθουσιασμένες για αυτό! Στη Μεσσηνία ήρθαμε κατόπιν πρόσκλησης και υποστήριξης του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου. Ενημερώθηκαν για τη δράση μας, και υποστήριξαν την "κάθοδό μας". Πέραν της φιλοξενίας, οργάνωσαν με πολύ μεράκι τις πρώτες συναντήσεις σε Καλαμάτα αλλά και άλλες 7 κωμοπόλεις και χωριά. Μιλήσαμε με γυναίκες, τις ενημερώσαμε και τις προσκαλέσαμε στα εκπαιδευτικά μας σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο στην Καλαμάτα. Συμμετείχαν περισσότερες από 80 γυναίκες που στην πλειοψηφία τους έδειξαν ενθουσιασμό και διάθεση να συμμετέχουν.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζήτηση με το Ίδρυμα να υποστηριχθεί στην επόμενη φάση η ίδρυση. Είμαστε πολύ αισιόδοξες ότι η Ενεργειακή Κοινότητα Γυναικών Μεσσηνίας θα λάβει σάρκα και οστά εντός του Απριλίου 2024.

 

Πώς μπορεί κάποια γυναίκα να συμμετέχει σε αυτή; Θα έχει κάποια οφέλη;

Η συμμετοχή των γυναικών θα ξεκινά από πολύ μικρό τίμημα μεριδίου, προσεγγιστικά στα 500 ευρώ με σκοπό να μπορούν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες συνεταιρίστριες. Οι γυναίκες που θα συμμετέχουν θα δούνε τη διαφορά στους λογαριασμούς ρεύματος και στο πορτοφόλι τους προσεγγιστικά σε ένα χρόνο. Η διαφορά στους λογαριασμούς τους θα είναι αναλογική με τα χρήματα που επενδύουν.

Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με άλλες γυναίκες, όχι μόνο της περιφέρειάς τους, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας μέσω του Συνδέσμου και να μοιραστούν απορίες, αγωνίες, δημιουργικές αναζητήσεις.

 

Πείτε μας και κάποια πράγματα για το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας

Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη και έχει Πανελλαδική εμβέλεια. Έχει περισσότερα από 1.500 μέλη και περισσότερες από 10.000 επωφελούμενες την τελευταία 5ετία. Υποστηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα των γυναικών στη χώρα μας με ποικίλες δράσεις, αλλά και προάγει τη συμμετοχή των γυναικών σε κλάδους της οικονομίας που υποεκπροσωπούνται.

Περισσότερα για το Σύνδεσμο μπορείτε να δείτε στο www.sege.gr, αλλά και να ενημερωθείτε για την Ενεργειακή Κοινότητα Γυναικών Μεσσηνίας στο 2310 224440.