Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 08:00

Οι δημιουργοί του "Θαρροφύλακα" στην "Ε": “Μια περιπέτεια γεμάτη διδάγματα ζωής για τα μικρά μυαλά”

Οι δημιουργοί του "Θαρροφύλακα" στην "Ε": “Μια περιπέτεια γεμάτη  διδάγματα ζωής για τα μικρά μυαλά”

Ο κόσμος των παιδικών βιβλίων είναι γεμάτος θαύματα, μαγευτικούς τόπους και ήρωες που ενθουσιάζουν τη φαντασία. Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα είναι το βιβλίο «Θαρροφύλακας» του Διονύση Σταθακόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δεσύλλας» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω.

Η ιστορία ακολουθεί τον μικρό Ρεμί σε μια συναρπαστική περιπέτεια σε έναν μαγικό κόσμο, όπου συναντά τον θαρροφύλακα, έναν μαγικό σύμμαχο που τον βοηθά να ανακτήσει το χαμένο του θάρρος. Το βιβλίο διδάσκει ότι το θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά η απόφαση να τον αντιμετωπίσουμε και να τον ξεπεράσουμε. Μέσα από την ιστορία του Ρεμί, τα παιδιά μαθαίνουν ότι το θάρρος αναδύεται όταν επιλέγουμε να προχωρήσουμε μπροστά παρά τα τρομακτικά συναισθήματα.

Η εικονογράφηση του βραβευμένου Πέτρου Μπουλούμπαση ενισχύει τη μαγεία της ιστορίας με ζωηρές και εκφραστικές εικόνες, βοηθώντας τα μικρότερα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα και τις έννοιες.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, οι δημιουργοί του βιβλίου μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για τη συγγραφή και την εικονογράφηση, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα ματιά στην τέχνη που συνδυάζει κείμενο και εικόνα, δημιουργώντας μια αξέχαστη περιπέτεια γεμάτη διδάγματα ζωής για τα μικρά μυαλά.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κερδίστε το βιβλίο "Ο θαρρο-φύλακας" του Διονύση Σταθακόπουλου

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗΣ:

«Οι εικόνες γράφουν, τα λόγια περιγράφουν»

 

- Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί, έφηβος και τώρα ως ενήλικας;

Μιλώντας για παιδικά βιβλία (με ή χωρίς εισαγωγικά) θα φανεί κάπως παράδοξο, αλλά την περισσότερη και ουσιαστικότερη επαφή την είχα ως ενήλικας και κυρίως από τότε που κι εγώ από την πλευρά μου συμμετέχω στη δημιουργία τέτοιων. Δεν θα πω κάποιο συγκεκριμένο. Θα πω ότι ο τρόπος που γενικότερα εκφράζεται στα βιβλία του ο Αλέξης Κυριτσόπουλος (τόσο με τις εικόνες όσο και με τα λόγια) πάντα με συγκινεί.

- Τι σας έκανε να αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την εικονογράφηση βιβλίων;

Δεν ήταν τόσο ζήτημα απόφασης. Αποτέλεσε μια εξέλιξη, μάλλον αναμενόμενη, δεδομένου ότι η επιθυμία μου να ζωγραφίζω υπήρχε από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου.

- Ποια είναι η διαδικασία της εικονογράφησης ενός βιβλίου; Πώς περνάει από μια ιδέα σε ένα τελειωμένο έργο;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία, υπό τη μορφή συνταγής. Κάθε νέο κείμενο αποτελεί μια νέα αρχή. Ένα νέο ταξίδι, που στην πορεία του περιλαμβάνει διαφόρων ειδών συναισθήματα και διακυμάνσεις, μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή που θα καταλάβεις ότι οι δημιουργικές σου προθέσεις, όσον αφορά το συγκεκριμένο κείμενο - στη συγκεκριμένη χρονική συνθήκη - υλοποιήθηκαν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό.

- Πιστεύετε ότι οι εικόνες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα εργαλείο που ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφραστούν χωρίς να νιώθουν την πίεση της χρήσης λόγου;

Η γνωστή φράση: μια εικόνα - χίλιες λέξεις, δεν είναι τυχαία. Τα λόγια πολλές φορές είναι περιττά και έχουν τη "διάθεση" να επεξηγούν. Οι εικόνες “γράφουν", τα λόγια περιγράφουν.

- Έχετε κάποιες κρυφές συμβουλές ή τεχνικές που χρησιμοποιείτε για να σώσετε ένα έργο όταν κάνετε κάποιο λάθος;

Το αντίθετο. Τα λάθη μου τα βάζω πάντα σε πρώτο πλάνο.

- «Ο Θαρροφύλακας» του Διονύση Σταθακόπουλου είναι ένα βιβλίο που τα παιδιά μαθαίνουν για το πώς ο φόβος και η γενναιότητα βαδίζουν χέρι-χέρι. Μπορείτε να περιγράψετε τη διαδικασία για την εικονογράφησή του;

Μου είναι δύσκολο να περιγράψω τη διαδικασία/πορεία που εικονογράφησα το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και γενικότερα. Απλά "αφήνομαι” να με πάει το ίδιο το κείμενο εκεί που στο τέλος θα υπάρξει, κατά την κρίση μου, ένα ομοιογενές τελικό αποτέλεσμα.

- Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι χρειάζονται περισσότερο οι εικονογράφοι;

Δεν ξέρω τι λειτουργεί στον καθένα. Εγώ θα πω πάθος και ειλικρινείς προθέσεις.

- Ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο χρησιμοποιημένο υλικό τέχνης ή εργαλείο σας;

Τα τελευταία χρόνια, η Wacom ψηφιακή πένα μου.

- Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Να συνεχίσω να εικονογραφώ.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

«Το θάρρος γεννιέται από την απόφαση υπερνίκησης του φόβου»

 

- Η ιστορία του «Θαρροφύλακα» μιλά για τη δύναμη που κρύβεται μέσα μας. Φόβος και θάρρος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;

Απολύτως. Ο “Θαρροφύλακας” εμβαθύνει σε αυτό ακριβώς: στην ιδέα ότι ο φόβος και το θάρρος συνδέονται εγγενώς. Όπως η θάλασσα με την ακτή. Δεν γίνεται να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Στην ιστορία μας, ο πρωταγωνιστής μαθαίνει ότι η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των φόβων του είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει τη γενναιότητά του. Το να είσαι γενναίος δεν σημαίνει την απουσία φόβου. Το θάρρος γεννιέται από την απόφαση της υπερνίκησης του φόβου, καθιστώντας και τα δύο συναισθήματα απαραίτητα για την προσωπική ανάπτυξη και τη μετέπειτα πορεία μας ως ενήλικες.

- Μπορείτε να προτείνετε κάποιες δραστηριότητες ή παιχνίδια που να βοηθήσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν αυτές τις έννοιες;

Οι προτάσεις εδώ είναι πολλές και, με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα, μπορούν να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις και τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες όπως παιχνίδια ρόλων, οι αφηγήσεις παραμυθιών, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες με εμπόδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν διασκεδαστικά τις έννοιες της γενναιότητας και του θάρρους. Η φύση και οι υπαίθριες περιπέτειες μπορούν να συνδράμουν στον σκοπό αυτό, όπως φυσικά και η επαφή με τη σπουδαία αρχαία ελληνική -και όχι μόνο- μυθολογία και τέχνη. Η παρακολούθηση και πολύ περισσότερο η συμμετοχή σε κουκλοθέατρα μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα, την αυτοέκφραση και την παιδική φαντασία. Τέτοιες δραστηριότητες παρέχουν ποικίλες ευκαιρίες στα παιδιά να αναπτύξουν χαρακτήρα, ενσυναίσθηση και εσωτερική δύναμη σε ένα διασκεδαστικό και υποστηρικτικό περιβάλλον. Να χτίσουν θεμέλια θάρρους και γενναιότητας.

- Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Ένα τρίτο βιβλίο είναι στα σκαριά και είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι’ αυτό, μια ιστορία που επικεντρώνεται στη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητά μας. Στόχος μου είναι να παρουσιάσω με έναν όμορφο τρόπο τις διαφορές που κάνουν τον καθένα μας ξεχωριστό και να ενθαρρύνω την κατανόηση και κατ’ επέκταση την αποδοχή και εκτίμηση των διαφορετικών πτυχών μας και προοπτικών. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια αφήγηση που όχι μόνο διασκεδάζει, αλλά και εκπαιδεύει τα παιδιά σχετικά με τη σημασία της συμπερίληψης και του σεβασμού για όλους. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη φάση της έρευνας και του σχεδιασμού και ανυπομονώ να μοιραστώ αυτό το νέο ταξίδι με τους αναγνώστες μου σύντομα!