Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 08:16

Η Θεοδώρου Λούφα - Τζοάννου στην "Ε" με αφορμή το νέο της βιβλίο “Ζωντανεύοντας ηρωίδες του 1821”

Η Θεοδώρου Λούφα - Τζοάννου στην "Ε" με αφορμή το νέο της βιβλίο “Ζωντανεύοντας ηρωίδες του 1821”

 

Με το καινούριο βιβλίο της «Ζωντανεύοντας ηρωίδες του 1821», η Μεσσήνια συγγραφέας Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου, αναδεικνύει, γι’ άλλη μια φορά, κορυφαία ιστορικά γεγονότα, με στόχο να διατηρήσει άσβεστη την εθνική μας μνήμη.             

Η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Δόμνα Βισβίζη, οι Μανιάτισσες, η Ελισάβετ Υψηλάντη, η Βασιλική Τζαβέλα, η μητέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Ζαμπέτα, η Μαριγώ Ζαραφοπούλου, η Κυριακή Ναύτου και η θρυλική Πανωραία Χατζηκώστα, γνωστή και ως «Ψωροκώσταινα», χάρη στο εύρημα της «Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας», «ζωντανεύουν» στα μάτια του αναγνώστη και κερδίζουν το ενδιαφέρον του από την πρώτη κιόλας στιγμή.                    

Ετσι, με την ευχαρίστηση που διαβάζουμε ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο, βασισμένο όμως απόλυτα στην ιστορική πραγματικότητα, αρχόντισσες της λευτεριάς μας, σιμώνουν τον αναγνώστη, γνωρίζονται μαζί του και του μένουν αλησμόνητες.            

Το βιβλίο αυτό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Αγκυρα”, είναι αφιερωμένο στις «Ανά τον κόσμο μαχόμενες για Ελευθερία γυναίκες» και αποτελεί άλλη μια σημαντική προσφορά στην ιστορική μας γνώση. Η Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου έχει τιμηθεί με βραβείο της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, με βραβείο της Εστίας Νέας Σμύρνης και με έπαινο, επίσης, της Εστίας Νέας Σμύρνης. Επίσης, έχει βραβευθεί από την ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Δήμο Πύλου - Νέστορος “Για τη συνολική προσφορά της στον Πολιτισμό”. Μιλώντας στην "Ε" με αφορμή το νέο της βιβλίο, τονίζει ότι θέλει τα παιδιά να κατανοήσουν πως «έχουν μια Πατρίδα που της αξίζει να την αγαπούν, να την σέβονται και να την κρατούν πάντα ψηλά στη συνείδησή τους».

     

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Τι σας ενέπνευσε να εστιάσετε στις ηρωίδες του 1821 και όχι σε πιο γνωστές ανδρικές μορφές;

Η αίσθηση του χρέους απέναντι σε όλους τους αγωνιστές, ανεξαρτήτως φύλλου, γιατί όπως γνωρίζουμε όλες και όλοι έσπευσαν να ανταποκριθούν σε κάθε προσκλητήριο της Πατρίδας, μέχρι να κατακτήσουν το “επιθυμητόν”. Δηλαδή την Ελευθερία! Άλλωστε στους άντρες μπροστάρηδες έχω αναφερθεί λεπτομερώς στο βιβλίο μου “Μιλώντας με τους ήρωες του 1821”.

Πώς πιστεύετε ότι η συμμετοχή αυτών των γυναικών διαμόρφωσε την έκβαση της Επανάστασης;

Η έκβαση της Επανάστασης δεν ήταν, κατά την γνώμη μου, το αποτέλεσμα του αγώνα κάποιων συγκεκριμένων μονάδων. Ήταν το κατόρθωμα του συνόλου των Ελλήνων και των Ελληνίδων, γιαυτό και παραμένει άσβηστο στη μνήμη, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή.

Στο βιβλίο σας αναδεικνύονται πολλές διαφορετικές προσωπικότητες και ιστορικά πλαίσια. Ποια ηρωίδα από το βιβλίο θεωρείτε ότι είναι πιο παραγνωρισμένη από την ιστορία και γιατί;

Πιστεύω ότι οι ηρωίδες και οι ήρωές μας δεν μπαίνουν σε σειρά αναγνώρισης ή παραγνώρισης. Εχουν όλοι εκ των πραγμάτων κατακτήσει το μεγαλείο της δόξας και της αθανασίας.

Πώς προσεγγίσατε την έρευνα για την συγγραφή του βιβλίου; Είχατε πρόσβαση σε άγνωστα ή δυσπρόσιτα ιστορικά τεκμήρια;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άγνωστα ή δυσπρόσιτα ιστορικά τεκμήρια, όταν υπάρχει η διάθεση της έρευνας. Όταν θέλεις να προσφέρεις κάτι, μπορείς -με κόπο ίσως- να βρεις όλα τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται. Διάβασα λοιπόν πολύ, παρέβαλα στοιχεία και κατέληξα στην συγγραφή μου. Προσέγγισα τις ηρωίδες του 1821 με πολύ εργασία, μεγάλο σεβασμό και απέραντη αγάπη στην προσφορά τους. Όπως άλλωστε έχουν κάνει και πάμπολλοι άλλοι Ελληνες αλλά και ξένοι συγγραφείς.

Συναντήσατε δυσκολίες στην ανεύρεση πληροφοριών σχετικά με τις γυναίκες της Επανάστασης, δεδομένης της σιωπής της Ιστορίας γύρω από τον ρόλο τους;

Οχι, δεν θα συμφωνήσω ότι επικρατεί “σιωπή”. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Οι ηρωίδες και οι ήρωές μας παραμένουν ολοζώντανοι στη συνείδηση όλων μας, οπότε τίποτα και κανένας δεν μπορεί να προσπεράσει την προσφορά τους. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία, που φωτίζει όλη την δράση ανδρών και γυναικών. Συνεπώς όποιος θέλει να “πλησιάσει” την περίοδο εκείνη, του είναι εύκολο.                                                                                                                                                

Τώρα θα μου πείτε ότι ίσως υπάρχουν πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις και εκτιμήσεις. Ο καθένας μας όμως θα πρέπει να έχει το νου, την ψυχή και την συνείδηση να κάνει τις δικές του επιλογές.

Το βιβλίο σας απευθύνεται και σε νεότερες ηλικίες. Πώς προσεγγίσατε το θέμα για να γίνει ελκυστικό και κατανοητό σε νεαρούς αναγνώστες;

Μιλώντας τους απλά, κατανοητά, με αγάπη και με την γλώσσα της αλήθειας. Στο σημείο αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο εύρημα της “Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας”, το οποίο χρησιμοποιώ και συμβάλλει στην προσπάθειά μου, να πλησιάσουν και να αγαπήσουν οι νέες γενιές την ιστορία μας. Χάρη λοιπόν, στο εύρημα μιας φαντασιακής  “Πόρτας”, ο αναγνώστης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τους ήρωες και τα γεγονότα που ιστορούνται, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ετσι, η ιστορική γνώση επιτυγχάνεται κατά τρόπο εποικοδομητικό και με την ευχαρίστηση που διαβάζουμε ένα λογοτεχνικό έργο. Μόνο που το έργο αυτό βασίζεται απόλυτα στην ιστορική πραγματικότητα, συμβάλλοντας στο να διατηρηθεί άσβεστη και ζωντανή η ιστορική μας μνήμη.

Ποια είναι τα βασικά μηνύματα που θα θέλατε να λάβουν τα παιδιά μέσα από το έργο σας;

Να μάθουν ότι έχουν μια Πατρίδα που της αξίζει να την αγαπούν, να την σέβονται και να την κρατούν πάντα ψηλά στη συνείδησή τους.

Ποια ηρωίδα από τις ιστορίες που γράψατε θεωρείτε ότι έχει τα πιο ισχυρά παραδείγματα για τις σύγχρονες γυναίκες στην Ελλάδα;

Και μόνο ο χαρακτηρισμός “ηρωίδα” περιγράφει αυτομάτως το μεγαλείο που φέρει. Συνεπώς, κάθε μια τους, έχει από τη φύση της το χάρισμα να ξεχωρίζει, να γίνεται αγαπητή και να αναγνωρίζεται ως μοναδικό παράδειγμα σε κάθε εποχή. Εκείνο πάντως, θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την ιστορία μας, οι νέες κυρίως γενιές, διατηρώντας έτσι άσβηστη την ιστορική μας μνήμη.