Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 08:25

Βίκυ Ιγγλέζου: "Ο πολιτισμός είναι αγαθό που χρήζει αξιοποίησης"

Βίκυ Ιγγλέζου: "Ο πολιτισμός είναι αγαθό που χρήζει αξιοποίησης"

Σε όλο τον κόσμο επιχειρεί να κάνει γνωστή την Κορώνη, τη Μεσσηνία και τη μεσογειακή διατροφή το Μανιατάκειον Ιδρυμα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διευθύντριά του Βίκυ Ιγγλέζου στην "Ε", "ο πολιτισμός δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι αγαθό που χρήζει αξιοποίησης" και εξηγεί τι είναι αυτό που την συναρπάζει στη δουλειά της. Αναλύει όλα τα επιτυχημένα πρότζεκτ που υλοποίησε το Ιδρυμα ως τώρα και δίνει μια πρόγευση για τα όσα έχουν σχεδιαστεί για το 2014. 

- Πόσα χρόνια είστε στο δυναμικό του Μανιατακείου Ιδρύματος; 

"Εχοντας μια επαγγελματική εμπειρία πάνω από 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στη συγγραφή και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είχα ανάγκη από αλλαγή πλεύσης και νέες προκλήσεις. Η αλλαγή, άλλωστε, στους στόχους της επαγγελματικής μας ζωής είναι χαρακτηριστικό της εξέλιξής μας. Ηθελα μια εργασία που να εμπεριέχει στοιχεία όπως κριτική σκέψη, ομαδικότητα, ευελιξία, επικοινωνία, ανάληψη πρωτοβουλιών. Επιπλέον το Μανιατάκειον Ιδρυμα πρόσφερε σχέδια σύμπραξης με φορείς του εξωτερικού, γεγονός που έκανε ιδιαίτερα θελκτική τη συνεργασία. Η απόφαση που έλαβα το 2008 να ξεκινήσω να εργάζομαι στο Ιδρυμα με έχει δικαιώσει και χαίρω άκρας δημιουργικότητας και ηθικής ικανοποίησης. Οφείλω να υπογραμμίσω ότι τη σπουδαία αυτή ευκαιρία μου την έδωσε το ζεύγος Μανιατάκη, με την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μας. Ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης σε καθημερινή βάση μου μεταφέρει τις γνώσεις και την πολυετή εμπειρία του, δρώντας ενισχυτικά στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς μου. Η κ. Ελένη Ταγωνίδη - Μανιατάκη αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης".

- Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να φέρετε εις πέρας μέχρι σήμερα;  

"Αυτό που κάνει τη δουλειά μου τόσο ενδιαφέρουσα είναι ότι σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει και μια πρόκληση. Η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στο ιδιαίτερα ρευστό οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον της κρίσης, μας φέρνει προ σημαντικών διλημμάτων, αλλά και μοναδικών ευκαιριών. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη στρατηγικής, για να αναπτυχθούν σημαντικές δραστηριότητες. Αν, όμως, πρέπει να επιλέξω, θα αναφερθώ σε δύο δράσεις που συνδυάζουν την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την οικονομική ανάπτυξη: η πρώτη ήταν η διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου «Ιστορική μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και τη συνεργασία των πρεσβειών της Ιταλίας και της Γαλλίας στην Ελλάδα. Δε θα αναφερθώ σε όλους τους εξέχοντες ομιλητές, αλλά θα σημειώσω την ομιλία του Fabrizio Zappi παραγωγού της RAI, ο οποίος μίλησε για κινηματογραφικό τουρισμό. Και δείτε σήμερα, λίγα χρόνια μετά, πώς οι ταινίες «Ιππείς της Πύλου», «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» και το «Πριν τα μεσάνυχτα» έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία. Η δεύτερη πρόκληση, που πλέον αποτελεί καθημερινή μου ενασχόληση, είναι η μεσογειακή διατροφή. Σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Πύλου - Νέστορος, που μας έχει ορίσει τεχνικό του σύμβουλο, καθώς και με τα δύο αρμόδια υπουργεία, προχωράμε σε δράσεις που στοχεύουν στη διαφύλαξη και προώθηση της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διάστασης της μεσογειακής διατροφής".

- Το Μανιατάκειον Ιδρυμα έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για την κατοχύρωση της μεσογειακής διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco. Πού βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά αυτό το θέμα;

"Η εγγραφή της μεσογειακής διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς της Unesco (16 Νοεμβρίου 2010), στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα το Μανιατάκειον Ιδρυμα, ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη μεσογειακή διατροφή ήδη βρισκόμαστε προ της επίσημης υπογραφής της EGTC (European Grouping of Territorial Cooperation), δηλαδή ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας. Με την υποβολή της οι Εμβληματικές Κοινότητες διεκδικούν χρηματοδότηση ώστε να ενισχύσουν τις δράσεις τους σε ερευνητικό, επιστημονικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Επιπλέον έχει αποφασισθεί: α) η συμμετοχή των Εμβληματικών Κοινοτήτων στην Expo 2015, με κοινό περίπτερο αφιερωμένο στη μεσογειακή Διατροφή, β) η υποβολή πρότασης στην Unesco για την καθιέρωση της 16ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μεσογειακής Διατροφής και γ) η υποβολή πρότασης στην Unesco για τη δημιουργία ενός παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας της Γνώσης της Παράδοσης στο Κέντρο Ερευνας για τη Μεσογειακή διατροφή “Angelo Vassallo”. Οσον αφορά στις εθνικές δράσεις, το Μανιατάκειον Ιδρυμα συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες με ομιλίες που διοργανώνουν διάφοροι φορείς στην Ελλάδα με στόχο την προώθηση του πολιτισμού της μεσογειακής διατροφής. Επιπλέον συμμετέχει στον ευρωπαϊκό οργανισμό Marco Polo System, με στόχο την ένταξη του διατροφικού μοντέλου σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας και σχεδιασμού προωθητικών ενεργειών των τοπικών προϊόντων με σκοπό την εξωστρέφεια. Εκ παραλλήλου, θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο Μανιατάκειον Ιδρυμα, τον Δήμο Πύλου - Νέστορος, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Πελοποννήσου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2013 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η Διακυβερνητική Επιτροπή της Unesco αποφάσισε τη διεύρυνση των Εμβληματικών Κοινοτήτων, προσθέτοντας στις ήδη υπάρχουσες τα νησιά Hvar και Brac από την Κροατία, τον Αγρό από την Κύπρο και την Tavira από την Πορτογαλία".

- Στη δύσκολη εποχή που ζούμε πώς πιστεύετε ότι βοηθά το Μανιατάκειον Ιδρυμα, στο κοινωνικό, αναπτυξιακό και πολιτιστικό κομμάτι;

"Ο ρόλος των αυτοχρηματοδοτούμενων ιδρυμάτων στην άσκηση κοινωφελών δραστηριοτήτων ήταν ανέκαθεν σημαντικός, αλλά απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την οικονομική κρίση λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών των πολιτών. Υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι πολύπλευροι μοχλοί πολυποίκιλης ανάπτυξης, έρευνας και καινοτομίας, διάσωσης της ιστορικής μνήμης, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης. Βασική επιδίωξη του Μανιατακείου Ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια είναι η διαφύλαξη, η ανάδειξη και η κληροδότηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κορώνης και της ευρύτερης Μεσσηνίας στις επόμενες γενιές. Συνδέοντας το ιστορικό παρελθόν και την πολιτιστική κληρονομιά με την επιχειρηματικότητα, τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών, την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα περιβάλλοντος και φυσικού κάλλους και την αξιοποίηση κατοχυρωμένων ονομασιών προέλευσης όπως «κορωνέικη ελιά» σ’ ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο, αλλά και εκφράσεων όπως «μπάρμπας στην Κορώνη», που απαντούν στη νεοελληνική γλώσσα, η Κορώνη μπορεί να λειτουργήσει ως πιλοτικό μοντέλο κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης για την ίδια την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. 

Επιπλέον, το Iδρυμα επιδιώκει να παράγει κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο, το οποίο πραγματοποιείται με τη συνεργασία άλλων φορέων. Aλλωστε, η ανάγκη για μια κοινωνικά αλληλέγγυα κοινωνία είναι η κινητήρια δύναμη για τη σύσταση ενός κοινωφελούς ιδρύματος". 

- Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες δράσεις;

"Αν θέλετε να μιλήσουμε για δράσεις θα σας πω για τη συμμετοχή μας στο Ταμείο Αρωγής Aπορων Μεσσήνιων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, στο ιερό προσκύνημα «Παναγία Ελεήστρια», τη χρηματοδότηση της ενάλιας έρευνας για τη διάσωση του Κάστρου της Κορώνης, όλη τη δουλειά που κάνουμε για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής, την ανάδειξη τοπικών προσωπικοτήτων, τη στήριξη φοιτητών σε διεθνείς διαγωνισμούς, τη συνεργασία με διάφορους πολιτιστικούς φορείς, την έκδοση βιβλίων, την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικότητα» που δόθηκε σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, καθώς επίσης και την ημερίδα που διοργανώσαμε με τον Δήμο Καλαμάτας με θέμα «Παρελθόν, παρόν και μέλλον των εταιρειών ηλεκτρισμού».  

- Το Μανιατάκειον στέκεται κοντά στους μαθητές - φοιτητές. Τι μηνύματα παίρνετε από αυτή την ετήσια δραστηριότητά σας; Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να προσφέρουν κάτι και εκείνα από την μεριά τους;

"Το Ιδρυμα θέτει τις ελπίδες του στη νέα γενιά, διότι πιστεύουμε ότι για να εξελιχθεί μια κοινωνία, χρειάζεται να κατευθύνεται από νέους με οράματα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που συμμετέχουμε στο Ταμείο Αρωγής Απορων Μεσσήνιων Φοιτητών, πρόεδρος του οποίου είναι ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, προσφέρουμε σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού, στηρίζουμε φοιτητές καθώς και νέους με όνειρα. Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δυστυχώς αποκαρδιώνει τα παιδιά της και αυτό συμβαίνει διότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας δεν είναι συνδεδεμένο με την πραγματική οικονομία. Πρόβλημα που υπήρχε και πριν την οικονομική κρίση, αλλά τώρα έχει ενδυναμωθεί. 

Η γνώμη μου είναι ότι τα νέα παιδιά, αντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουν, αγαπούν και σέβονται τον τόπο τους, έχουν οράματα και ιδανικά και περιμένουν από εμάς να τους δώσουμε το έναυσμα και την προοπτική ώστε να κινητοποιηθούν. Αρκεί λοιπόν να τους πείσουμε για τις καλές μας προθέσεις και να επικοινωνήσουμε τα οράματά μας, τα οποία είμαι σίγουρη ότι θα υιοθετήσουν, διότι ταυτίζονται με την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον τόπο τους".

- Τι ετοιμάζει το δυναμικό του Μανιατακείου για τη νέα αυτή χρονιά;

"Το Ιδρυμα διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, μεταξύ των οποίων ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ. κ. Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και ο καθηγητής Andrea Nanetti στην πολιτιστική κληρονομιά. Το Διοικητικό Συμβούλιο υποβοηθείται στο έργο του από μια 30μελή διοικούσα επιτροπή, που εισηγείται δράσεις για την υλοποίηση των σκοπών του. Ο κύριος σκοπός του Ιδρύματος είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η διεθνοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κορώνης και της ευρύτερης περιοχής μέσα από πολιτιστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις. Η ανάδειξη και η διεθνοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων δεν είναι ούτε απλή αλλά ούτε και εύκολη υπόθεση. Απαιτείται ορθή αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, σε συνδυασμό με τους παρεχόμενους πόρους της περιοχής. Από το 2014 επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε δράσεις διεθνοποίησης. Ηδη από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια συνεργασία μέσω του καθηγητή Andrea Nanetti, όπου Κινέζοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την περιοχή. Το Φεβρουάριο έχει προσκληθεί η αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Ελένη Ταγωνίδη - Μανιατάκη, από τη δρ. Chua Ai Lin, πρόεδρο της Ενωσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σιγκαπούρης για να μιλήσει για τη  μεσογειακή διατροφή. Επίσης ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Δημήτρης Λ. Μανιατάκης θα μιλήσει σε ημερίδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Nanyang για την «Κρίση στην Ευρώπη». Από το Νοέμβριο του 2013 ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας “ST-ART APP,” στο οποίο συμμετέχουμε με άλλους 9 εταίρους από 6 ευρωπαϊκές χώρες. Το καλοκαίρι σε συνεργασία με το ΔΙΚΕΜΕΣ θα κάνουμε πρόγραμμα για φοιτητές από την Αμερική με τίτλο «Η ανθρωπολογία του φαγητού στην Ελλάδα: Μεσογειακή διατροφή». Επίσης γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τον κ. Μανιατάκη, από τη θέση του γενικού γραμματέα στο Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο, για την προβολή προϊόντων μεσογειακής διατροφής σε χώρες της Αφρικής. Εν κατακλείδι, ο πολιτισμός δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι αγαθό που χρήζει αξιοποίησης. Διότι χωρίς αυτό θα συμβεί ότι συμβαίνει με τα δέντρα… όταν ξεριζώνονται, μαραζώνουν και πεθαίνουν, ενώ όσο οι ρίζες μένουν στη γη, αυτά επιβιώνουν, ανθίζουν και καρπίζουν…".