Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 12:23

Salto Mortale: "Το ελληνικό ροκ υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο εμπορικό"

Γράφτηκε από την

Τέσσερις ταλαντούχοι μουσικοί ξεκίνησαν από την Αρκαδία, μόλις πριν από τρία χρόνια, δημιουργώντας το δικό τους συγκρότημα. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα οι "Salto Mortale" κατάφεραν να βρεθούν δίπλα σε σπουδαίους Ελληνες καλλιτέχνες, αλλά και να συμμετέχουν σε πολλά φεστιβάλ, μεταφέροντας από σκηνής μια φρεσκάδα στη μουσική και στο στίχο του ελληνικού ροκ. Αφορμή για την κουβέντα μας, η πρόσφατη εμφάνισή τους στο 3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας.

- Πώς ξεκίνησε το συγκρότημα και ποιοι το αποτελείτε;

«Το συγκρότημα ξεκίνησε γύρω στα τέλη του 2011 από τους Θανάση Αντωνόπουλο (φωνή, κιθάρα) και Δημήτρη Μουργελά (μπάσο) με διαφορετική τότε ονομασία, σαν ακουστικό πρότζεκτ, το οποίο σιγά σιγά εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένη μπάντα. Οι "Salto Mortale" υπάρχουν επίσημα από το Μάιο του 2013 και το παζλ του line up ολοκληρώνουν ο Γιώργος Μαρκόπουλος (κιθάρα) και ο Γιώργος Φούρος (τύμπανα)».

- Γιατί "Salto Mortale";

«Δεν υπάρχει κάποιο "κρυφό" νόημα πίσω από το όνομα του συγκροτήματος. Την περίοδο που ψάχναμε να βρούμε ένα που να μας ταιριάζει, μια φίλη μας το πρότεινε, μας άρεσε και το κρατήσαμε».

- Γιατί επιλέξατε το ελληνόφωνο ροκ;

«Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο ίδιο δωμάτιο για να παίξουμε, δεν υπήρχε ιδιαίτερη σκέψη για το πού θα κινηθούμε μουσικά. Πρόκειται για ένα είδος που αρέσει σε όλους μας και μας εκφράζει ιδιαίτερα και στιχουργικά».

- Ποιοι καλλιτέχνες - συγκροτήματα αποτελούν τα ακούσματά σας;

«Ο καθένας μας ακούει πολλά και διαφορετικά συγκροτήματα από όλο το φάσμα της μουσικής (rock, funk, metal κ.ο.κ) - κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό, καθώς προσπαθούμε να βγάλουμε στα κομμάτια μας τα διαφορετικά ακούσματα του καθενός ώστε να δημιουργηθεί κάτι ιδιαίτερο που θα μας χαρακτηρίζει. Αν έπρεπε να αναφέρουμε συγκεκριμένα μερικές μπάντες της ελληνόφωνης σκηνής σίγουρα θα λέγαμε "Ξύλινα Σπαθιά", "Μωρά στη Φωτιά" και "Υπόγεια Ρεύματα"». 

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.



- Η μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος πώς ήταν;

«Θεωρούμε τους εαυτούς μας ιδιαίτερα τυχερούς καθώς παρά τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν κατά καιρούς η μέχρι στιγμής πορεία μας, μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους. Μέσα από τη μουσική εκτός από την ικανοποίηση της ανάγκης για έκφραση και επικοινωνία έχουμε τη χαρά να μοιραζόμαστε τη σκηνή με αγαπημένους καλλιτέχνες ("Μωρά στη Φωτιά", "Υπόγεια Ρεύματα", Σωκράτης Μάλαμας, Φοίβος Δεληβοριάς μεταξύ άλλων), να ταξιδεύουμε όποτε αυτό είναι δυνατό και μέσα από τις γνωριμίες μας με καινούρια άτομα να δημιουργούνται πολύτιμες συνεργασίες και δυνατές φιλίες. Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα ευτυχείς που μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε τέτοιες εμπειρίες - και το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να παίζουμε και γενικότερα να υπάρχουμε σαν συγκρότημα όσο γίνεται περισσότερο».

- Στο χώρο της δισκογραφίας έχετε προσπαθήσει να μπείτε;

«Οσον αφορά το δικό μας υλικό μέχρι στιγμής έχουμε κυκλοφορήσει μέσω Διαδικτύου ένα demo με τίτλο "Ξεχασμένες Στιγμές" το 2013 και 2 singles ("Η επόμενη μέρα" - Απρίλιος 2014, "Το κορίτσι του βάλτου" -Ιούνιος 2014). Θα θέλαμε σύντομα να κυκλοφορήσουμε μία επίσημη δουλειά είτε μέσω κάποιας ανεξάρτητης εταιρείας είτε μέσω μιας αυτοχρηματοδοτούμενης προσπάθειας, όχι μόνο διαδικτυακά αλλά και σε δισκάκι».

- Το ελληνικό ροκ σήμερα, υπάρχει;

«Υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο «εμπορικό» όσο π.χ. τη δεκαετία του ’90 όταν μεσουρανούσαν οι "Τρύπες", τα "Ξύλινα Σπαθιά", τα "Διάφανα Κρίνα" και όλοι οι υπόλοιποι "μεγάλοι" της σκηνής. Ελληνόφωνα συγκροτήματα υπάρχουν πολλά και καλά, ο κόσμος πηγαίνει στις συναυλίες των "παλιών" αλλά υπάρχουν και πολλοί που στηρίζουν τη νέα ελληνόφωνη σκηνή. Το μόνο που μένει είναι κάποια από αυτές τις μπάντες να κάνει το "μπαμ", ώστε να στραφούν προς το είδος περισσότερα βλέμματα και η σκηνή να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς».

- Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;

«Εκτός από τα live που πάντα προσπαθούμε να τα τρέχουμε και να παίζουμε όσο περισσότερο γίνεται αυτή την περίοδο δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ηχογραφηθεί ένα καινούριο κομμάτι και μαζί με τα 2 singles θα αποτελέσουν το πρώτο επίσημο EP μας που αν όλα πάνε κατ’ ευχήν θα κυκλοφορήσει τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη.

Εάν κάποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες για εμάς, μπορεί να επισκεφτεί τα παρακάτω links:

https://www.facebook.com/pages/Salto-Mortale/486727344730239?ref=hl

https://www.youtube.com/user/thanasisdimitris

http://saltomortalebandgreece.bandcamp.com/releases

https://soundcloud.com/salto-mortale-band