Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2015 10:38

Οι σικάτες δημιουργίες της Φιλάνθης Μπογέα (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Οι σικάτες δημιουργίες της Φιλάνθης Μπογέα (φωτογραφίες)

Μοναδικές δημιουργίες σχεδιάζει εδώ και κάποια χρόνια η Μανιάτισσα Φιλάνθη Μπογέα, με επιρροές από την αρχαιοελληνική κομψότητα, τη σύγχρονη αισθητική και τις ανάγκες της μοντέρνας ανεξάρτητης γυναίκας.

Η δουλειά της έχει διακριθεί και στο εξωτερικό, ενώ και η φετινή της κολεξιόν έχει συγκεντρώσει πολύ καλά σχόλια, με "πρωταγωνίστρια" τη Νόνη Δούνια. Για πρώτη φορά, η ίδια μιλά στην "Ε" για την πορεία της μέχρι τώρα στο μαγικό κόσμο της μόδας...

- Τι ήταν εκείνο που σε μαγνήτισε στη μόδα;
"Ολα εξελίχθηκαν με πολύ φυσικό τρόπο. Τα πρώτα ερεθίσματα που με οδήγησαν στο να γίνω σχεδιάστρια, εμφανίστηκαν στην παιδική μου ηλικία. Πολλά Σάββατα, η μητέρα μου με έπαιρνε μαζί της στις βόλτες της στα υφασματάδικα στο κέντρο της Αθήνας. Μετά, στο βεστιάριό μας, σχεδίαζε και έραβε παραδοσιακές ενδυμασίες για το χορευτικό συγκρότημα του πατέρα μου. Συχνά, έφτιαχνε μοναδικά ρούχα για την ίδια ή για εμένα, οπότε όπως καταλαβαίνεις το ενδιαφέρον μου όλο και μεγάλωνε! Από την εφηβεία μου κιόλας, όταν κοίταζα τις βιτρίνες με τα ρούχα, αισθανόμουν ότι θα ασχοληθώ στο μέλλον με τη μόδα με κάποιο τρόπο. Εξοικειώθηκα νωρίς και με την αγορά των πρώτων υλών. Εμαθα να διακρίνω τα υφάσματα, τις ποιότητες, τις τιμές. Αργότερα, απλά προσθέτοντας τη δική μου αισθητική, άρχισα να σχεδιάζω και εγώ".

- Από που έρχεται συνήθως η έμπνευσή σου;

"Γενικά είμαι χαρούμενος και ανοιχτός άνθρωπος και εμπνέομαι εύκολα και διαρκώς. Αυτή τη σεζόν είμαι ενθουσιασμένη για τη συνεργασία μου με τη Νόνη Δούνια, την οποία δε γνώριζα προσωπικά, όμως όσο σχεδίαζα την είχα στο μυαλό μου και προσάρμοσα μερικές δημιουργίες μου πάνω της! Οταν αργότερα δέχτηκε να γίνει το μοντέλο της κολεξιόν μου για το 2015 και την είδα την ημέρα της φωτογράφισης να φοράει τα ρούχα μου, ένιωσα υπέροχα! Η Νόνη εκτός από πανέμορφη, είναι και πολύ δυνατή προσωπικότητα".

- Στο πλαίσιο του διαγωνισμού "International Trend Vision Award 2011" ήσουν εκπρόσωπος της χώρας μας στους διεθνείς τελικούς της Νέας Υόρκης. Παρατήρησες διαφορές μεταξύ της νοοτροπίας των Ελλήνων δημιουργών και των ξένων;
"Σε σχέση με την Ελλάδα, οι ξένοι δημιουργοί απευθύνονται συχνά σε ανθρώπους που τους αρέσει να ξεχωρίζουν με πιο εκκεντρικά ντυσίματα. Συνεπώς και οι ίδιοι οι σχεδιαστές είναι πιο ελεύθεροι να δημιουργήσουν παράλογα, κάτι που ευχαριστήθηκα πολύ".

- Ησουν για καιρό στο σχεδιαστικό team της Bodytalk. Τι σου άφησε αυτή η εμπειρία; Τώρα θα αφοσιωθείς αποκλειστικά στα δικά σου ρούχα;

"Η Bodytalk είναι μία γνωστή εταιρεία με πολύχρονη παρουσία στο χώρο και σίγουρα το πέρασμά μου από εκεί με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα το κομμάτι της παραγωγής, προώθησης και πώλησης. Οι μεγάλες εταιρείες βέβαια λειτουργούν αρκετά διαφορετικά από τους αυτόνομους σχεδιαστές. Οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες, τα σχέδια είναι πιο συγκεκριμένα. Τώρα ασχολούμαι κυρίως με τις δικές μου συλλογές, χωρίς αυτό να με εμποδίζει να σχεδιάσω και για άλλους σαν freelancer".

- Στο χώρο της μόδας είναι γκετοποιημένοι οι νέοι δημιουργοί; Δηλαδή είναι δύσκολο να καταξιωθούν ανάμεσα στα "μεγάλα ονόματα";
"Με συνεχή και σταθερή αφοσίωση, έρχεται σίγουρα η στιγμή όπου θα έχεις τη θέση σου στο χώρο, με ανθρώπους να εκτιμούν αυτό που κάνεις και να είναι και διατεθειμένοι να πληρώσουν για αυτό".

- Πόσο δύσκολο είναι να φτιάχνει κανείς χειροποίητα ρούχα;
"Στην ιστοσελίδα μου www.filanthi.com, στην κατηγορία Handmade, που σημαίνει «χειροποίητος», αναφέρω όλα τα στάδια αναλυτικά! Η αλήθεια είναι ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παίρνει περισσότερο χρόνο, ιδίως όταν τα κάνεις όλα μόνος σου, όπως και εγώ στο ξεκίνημά μου. Τώρα, έχω μία κορυφαία ομάδα συνεργατών για το πατρόν, την κοπή και τη ραφή, και εγώ ασχολούμαι αποκλειστικά με το σχεδιαστικό κομμάτι που είναι και αυτό που αγαπάω πιο πολύ".

- Κατάγεσαι από τη Μάνη. Διατηρείς σχέσεις με την ιδιαίτερη πατρίδα σου;
"Και οι δύο γονείς μου είναι από τη Μάνη και πηγαίνω εκεί τα καλοκαίρια από μικρό παιδί. Ειδικά στο Οίτυλο, το χωριό του πατέρα μου, έχω ζήσει αξέχαστες στιγμές με την οικογένειά μου, τα ξαδέλφια μου και φίλους. Τι να πρωτοθυμηθώ! Φανταστικά μπάνια σε καθαρά νερά, ημερήσιες και βραδινές εκδρομές, γέλια και ατελείωτο παιχνίδι. Μέχρι και σήμερα, συγκινούμαι κάθε φορά που αποχωρίζομαι τον τόπο αυτό".

- Πρόκειται να δούμε τις δημιουργίες σου στην Καλαμάτα, είτε σε κατάστημα είτε σε κάποια επίδειξη;
"Επικοινωνώ καθημερινά με μαγαζιά και οίκους μόδας σε Ελλάδα και εξωτερικό και προωθώ τα σχέδιά μου. Τον Ιανουάριο δειγματίζω την καλοκαιρινή μου συλλογή σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα, οπότε γιατί όχι και σε ένα της Καλαμάτας; Περιμένω προτάσεις!".

 

 


NEWSLETTER