Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 08:44

H Μαρία Παπαπετροπούλου μιλάει στην "Ε": Μαθητές του Ωδείου Καλαμάτας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γράφτηκε από την

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα εμφανιστούν μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, στις 20 Μαρτίου! Πρόκειται για την τάξη Μουσικής Δωματίου της γνωστής πιανίστριας Μαρίας Παπαπετροπούλου, που θα δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Παρασκευή στις 3.00 μ.μ.".

Η Μαρία Παπαπετροπούλου μας μίλησε για την εμφάνιση αυτή στο Μέγαρο -που είναι η δεύτερη για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας-, καθώς επίσης για τα έργα που θα παρουσιαστούν, αλλά και για το εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίπεδο των παιδιών που θα συμμετέχουν!

Μαρία Παπαπετροπούλου, Δήμητρα Κοτίδου, Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Κατερίνα Παλαιολόγου.

- Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η συναυλία της τάξης Μουσικής Δωματίου;
«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη επιτυχία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, του μοναδικού σε όλη την Ελλάδα που εμφανίζεται για δεύτερη φορά με τους μαθητές του, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συγκεκριμένα, η πρώτη πολύ επιτυχημένη εμφάνιση ήταν με την τάξη Φλάουτου της καθηγήτριας του ΔΩΚ Βίκης Βασιλειάδη, στις 14 Νοεμβρίου 2014 στην Αίθουσα της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" - και τώρα για δεύτερη φορά στις 20 Μαρτίου 2015 το ΔΩΚ θα εμφανιστεί στην ίδια αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τους προχωρημένους σπουδαστές του Ωδείου της τάξης Μουσικής Δωματίου Μαρίας Παπαπετροπούλου, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών "Παρασκευή στις 3", που δίνει τη δυνατότητα σε επιλεγμένους μαθητές ωδείων να δώσουν δείγματα του ταλέντου τους».

- Τίτλος… «Τρίο Καλαμάτα»! Προφανώς κάτι σημαίνει μουσικά αυτό;
«Φυσικά, ο τίτλος "Τρίο Καλαμάτα" είναι πολύ ακριβής, γιατί όλα τα έργα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα θα ακουστούν από συνδυασμούς τριών οργάνων, και μάλιστα σε μεγάλη ποικιλία συνδυασμών που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να τους αναφέρω: π.χ. φλάουτο -βιολοντσέλο - πιάνο, κλαρινέτο - βιολοντσέλο - πιάνο, φωνή - φλάουτο - πιάνο, κλαρινέτο - φωνή - πιάνο, δύο φλάουτα και πιάνο, ή δύο φωνές και πιάνο... Και φυσικά το κλασικό πιάνο τρίο, που αποτελείται από βιολί - βιολοντσέλο - πιάνο.
Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ποικιλία των συνθετών που θα παρουσιαστούν. Καταφέρνουμε τελικά να περάσουμε σχεδόν από όλες τις εποχές της μουσικής, από το μπαρόκ μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από Μπαχ, Χάυντν, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Βέμπερ, Μέντελσον, Μπράμς, Φωρέ... και φτάνοντας στην εποχή μας με τον Αστορ Πιατσόλα και τον δικό μας συνθέτη που είχε τόσο στενή σχέση με την Καλαμάτα, Χρήστο Μεντή, σε μια διασκευή του δύο γνωστών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι».

- Οι μαθητές του ΔΩΚ που θα πάρουν μέρος στη συναυλία είναι στο ίδιο επίπεδο καλλιτεχνικά;
«Σε τι επίπεδο είναι οι μαθητές που θα πάρουν μέρος στη συγκεκριμένη συναυλία; Οπως είπαμε, είναι όλοι μαθητές της τάξης Μουσικής Δωματίου του Ωδείου, κι αυτό από μόνο του δηλώνει ότι είναι σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής. Το μάθημα της Μουσικής Δωματίου γίνεται πάντα σε προχωρημένους μαθητές, ουσιαστικά πριν το πτυχίο ή το δίπλωμά τους στο όργανο που σπουδάζει ο καθένας. Στόχος του είναι να προσφέρει παραπάνω γνώσεις σε έναν μουσικό, στο να μάθει να ερμηνεύει δύσκολα έργα ρεπερτορίου παίζοντας μαζί με άλλους μουσικούς σε μικρά σύνολα - με ισότιμο ρόλο ο καθένας και ταυτόχρονα με μεγάλη σύμπνοια και συνεργασία.
Θεωρώ ότι η Μουσική Δωματίου, δηλαδή το να παίζουμε μαζί μουσική, εκτός από μια μεγάλη απόλαυση, μας προσφέρει και μια πολύ βαθιά γνώση της μουσικής ερμηνείας: Φεύγει ο καθένας από τα όρια του δικού του μουσικού οργάνου και ανακαλύπτει διαφορετικούς ήχους και δυνατότητες».

- Θα πρέπει να αναφέρουμε αναλυτικά λοιπόν όσους θα πάρουν μέρος στη συναυλία...
«Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το ότι σ' αυτή τη συναυλία συμμετέχουν και κάποιοι πρώην ή και νυν μαθητές του Ωδείου, που σπουδάζουν μακριά από την Καλαμάτα πια, αλλά μας δείχνουν πόσο ζωντανή παραμένει η σχέση τους με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
Ξεκινάω από τους μακρινούς μας μουσικούς: ο Δημήτρης Λάμπος, βιολοντσέλο, πρώην μαθητής του ΔΩΚ που συνεχίζει τις σπουδές του στη μουσική στη Γερμανία. Ο Γιάννης Σύμκο και η Μαρίνα Χατζησταύρου, πιάνο, μαθητές του Ωδείου που σπουδάζουν ταυτόχρονα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η Λυδία Παναγιωταρέα, βιολοντσέλο, που κι αυτή, μαθήτρια του Ωδείου, σπουδάζει στα Τρίκαλα στη Γυμναστική ακαδημία. Η Ελένη Παπαδοπούλου, βιολί, πρώην μαθήτρια του ΔΩΚ, που συνεχίζει τις μουσικές της  σπουδές στην Αθήνα και είναι και φοιτήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών. Και η σοπράνο Δήμητρα Κωτίδου, από την Αθήνα, διπλωματούχος της καθηγήτριας του ΔΩΚ Χριστίνας Γιαννακοπούλου.
Συνεχίζω με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που βρίσκονται στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας: Αλεξάνδρα Μάτζαρη - Θεανώ Αδαμοπούλου φλάουτο, Ιωάννα Λειβαδίτη βιολοντσέλο, Κατερίνα Παλαιολόγου μονωδία, Στυλιανός Καλής πιάνο, και ο Ηλίας Αναγνωσταράς που το Γενάρη πήρε το δίπλωμά του στο κλαρινέτο».

- Οι δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα εξακολουθούν να υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΩΚ σε τι σημείο βρίσκεται;
«Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας κάνει πάντα μια εξαιρετική δουλειά, κάτι που είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ελλάδα, με πάντα μεγάλες επιτυχίες των μαθητών του σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κλείνει μάλιστα φέτος 30 χρόνια λειτουργίας, και πραγματικά έχει προσφέρει πολιτισμό στην πόλη της Καλαμάτας, αλλά και πάρα πολλούς μουσικούς που κάνουν τώρα διεθνή καριέρα. Πολλοί καθηγητές, όπως κι εγώ, που πηγαινοερχόμασταν αρχικά από Αθήνα, τελικά χάρη στο Ωδείο εγκατασταθήκαμε στην Καλαμάτα και συνεχίζουμε με την ίδια αγάπη το έργο μας.
Φυσικά θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη, κυρίως στην προβολή του έργου μας, καθώς και καλύτερες συνθήκες - γιατί πάρα πολλά πράγματα γίνονται με κόπο και προσωπικό κόστος. Αλλά βλέπω ότι η αγάπη μας για το Ωδείο και τη μουσική είναι τόσο μεγάλη, που τίποτα δεν μας κάνει να χάνουμε το κουράγιο μας!».

- Μετά απ’ αυτήν την εμφάνιση, καλλιτεχνικά τι άλλο υπάρχει;
«Ολα τα παιδιά που συμμετέχουν στη συναυλία έχουν μπροστά τους μια μεγάλη μουσική πορεία που τους περιμένει. Πολλά από αυτά συμμετέχουν ήδη σε πολλές επαγγελματικές συναυλίες, και είμαι σίγουρη ότι θα κάνουν σπουδαία πράγματα στη μουσική!».