Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 14:43

Τζόυς Ευείδη - Χρήστος Τριπόδης: Ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» μιλάει στην ψυχή των παιδιών

Τζόυς Ευείδη - Χρήστος Τριπόδης: Ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» μιλάει στην ψυχή των παιδιών

Ενα αγαπημένο λογοτεχνικό αριστούργημα, τον «Ευτυχισμένο Πρίγκιπα» του Οσκαρ Ουάιλντ, παρουσιάζει το Σάββατο 5/12 στην Καλαμάτα η Παιδική Σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και της εταιρείας «Μέθεξις»: μια παράσταση που βασίζεται στην ολοκαίνουργια διασκευή του έργου από την Τζόυς Ευείδη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Οι δυο γνωστοί μας καλλιτέχνες, ο καθένας τους σε διαφορετικά «καθήκοντα», αναλαμβάνουν να μυήσουν με διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά στο τρυφερό σύμπαν του μεγάλου συγγραφέα - και κυρίως στην αξία της προσφοράς. Υφαίνουν έτσι ένα μαγευτικό όσο και διασκεδαστικό παραμύθι... ώστε ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» να συστηθεί στους μικρούς θεατές μιλώντας κατευθείαν στην ψυχή τους.

 

- «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» είναι από τα μαγικά παραμύθια του Οσκαρ Ουάιλντ, που τ' αγαπούν πολύ οι μεγάλοι - ενώ είναι και αρκετά μελαγχολικά... Πώς τον συστήνει στα παιδιά η δική σας παράσταση;

Τζόυς Ευείδη: «Ο Οσκαρ Ουάιλντ ήταν πάντα ο αγαπημένος μου συγγραφέας. Εχω μελετήσει ό,τι κι αν έχει γράψει και κάμποσες βιογραφίες του. Νιώθω μεγάλο δέσιμο μαζί του και ξέρω ότι μπορώ να αποδώσω τη μαγεία και τη σοφία του, ώστε τα κείμενά του να αποχτήσουν ζωή και να παιχτούν στο θέατρο. Ο "Ευτυχισμένος Πρίγκιπας" λοιπόν συστήνεται στα παιδιά μιλώντας κατευθείαν στην ψυχή τους... μέσα από τις εικόνες και τα συναισθήματα που ο μαγικός συγγραφέας μου δώρισε».

Χρήστος Τριπόδης: «Το συστήνουμε με πολύ διαδραστικό και χαρούμενο τρόπο. Τονίσαμε τα κωμικά στοιχεία του έργου - και πιο συγκεκριμένα τις σκηνές με το χελιδόνι, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε το κείμενο του Οσκαρ Ουάιλντ, το οποίο από τη φύση του είναι μελαγχολικό. Ούτως ή άλλως, όλα τα παραμύθια είναι τραγικές ιστορίες. Η παράστασή μας έχει πολύ χορό και τραγούδι, και θεωρώ ότι ως παράσταση αγγίζει τις ψυχές τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων. Ασχολούμαι συνολικά 3 χρόνια με το παιδικό θέατρο. Εχω κάνει τέσσερις παραγωγές κι αυτή είναι από τις πιο άρτιες και ολοκληρωμένες που έχω ανεβάσει».

- Στη σημερινή Ελλάδα -αντίθετα π.χ. με τις αρχαίες δημοκρατίες- ο κόσμος μεριμνά κυρίως για το ατομικό παρά για το δημόσιο, για τον ιδιωτικό του χώρο, όχι για τον κοινόχρηστο. «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας»... τι λέει;

Τζόυς: Ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας», αν και πρίγκιπας, μόνο το ατομικό του συμφέρον δεν κοιτάει. Αντίθετα, πιστεύει ότι η μοναδική αξία που έχουν τα στολίδια είναι να δώσουν χαρά και ελπίδα στους άλλους. Είναι η προσωποποίηση της δοτικότητας. Αλλωστε η χαρά που παίρνει αυτός που δίνει είναι διπλή από τη χαρά του αποδέκτη του δώρου. Ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι».

Χρήστος: «O "Ευτυχισμένος Πρίγκιπας" δε γνώρισε ποτέ στη ζωή του τι σημαίνει δυστυχία. Η ευτυχία του πηγάζει από τη βοήθεια στο συνάνθρωπο. Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε ο ένας με τον άλλο. Αν δεν βοηθήσει ο ένας τον άλλο, δεν είμαστε ολοκληρωμένοι ψυχικά. Η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή κοινωνία ελάχιστοι είναι αυτοί που νοιάζονται για τον συνάνθρωπο. Γι' αυτόν το λόγο παρατηρείται και αυτό το μεγάλο κενό μέσα στους ανθρώπους. Ο "Ευτυχισμένος Πρίγκιπας" από πλούσιος γίνεται φτωχός για να κάνει τους φτωχούς πλούσιους - και αυτή η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι μια αξία που τον εξυψώνει». 

- Στα παραμύθια περνάμε τρυφερά από το ένα άκρο στο άλλο: από τα πάντα, στο τίποτα. Στην πραγματικότητα, πόσο απλή είναι η ισορροπία ανάμεσα στη φροντίδα του εαυτού μας και τη γενναιόδωρη προσφορά; 

Τζόυς: «Εχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους που τους νοιάζει μόνο ο εαυτός τους. Ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου. Φιλαυτία: Αυτή η λέξη τα λέει όλα. Η μητέρα μου έλεγε ότι υπάρχουν άνθρωποι που "δεν δίνουν του αγγέλου τους νερό". Εμείς λοιπόν δίνουμε, όχι μόνο νερό, αλλά και ζαφείρια. Αν δεν μάθουμε να δίνουμε και να εισπράττουμε δύναμη και χαρά από αυτό, είμαστε απλά παράσιτα του πλανήτη».

Χρήστος: «Η ισορροπία αυτή είναι πολύ απλή, αλλά ταυτόχρονα όχι. Γιατί αυτή η ισορροπία είναι ένα μάθημα ζωής. Τον εαυτό μας είμαστε υποχρεωμένοι να τον φροντίζουμε - αλλά δεν είμαστε φτιαγμένοι μόνο για τον εαυτό μας. Είναι τεράστια χαρά και ικανοποίηση να μπορείς να δώσεις στον άλλο, όχι μόνο υλικά, αλλά και ψυχικά αγαθά...».

- Ποιες ιδιαιτερότητες, χαρές ή δυσκολίες, κρύβει η θεατρική δουλειά που προσπαθεί ν' αγγίξει το μυαλουδάκι αλλά και τα αισθήματα των παιδιών; 

Τζόυς: «Η θεατρική δουλειά αν γίνεται σωστά, μόνο χαρά μπορεί να δώσει. Η συνεργασία μας ήταν μαγική... γι' αυτό μαγική είναι και η παράστασή μας».

Χρήστος: «Το παιδικό θέατρο είναι το πιο δύσκολο είδος θεάτρου. Τα σημερινά παιδιά σε σχέση με τη δική μας εποχή έχουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια. Αν σε μια θεατρική δουλειά δεν έχεις ένα κείμενο που να αγγίζει τις ψυχές των παιδιών, τα έχεις χάσει. Τα παιδιά σαν κοινό είναι "αρένα". Αν δε δώσεις το 100% πάνω στη σκηνή σε ενέργεια και αλήθεια, δεν τα πείθεις... Για μένα το παιδικό θέατρο είναι πρόκληση, και ως καλλιτέχνης και ως ηθοποιός - και πέρα απ' αυτό έχω και τους πιο αυστηρούς κριτές, τα ίδια μου τα παιδιά».

- Τι σχέδια έχει για το μέλλον ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας»... και τι εσείς; 

Τζόυς: «Για τον "Ευτυχισμένο Πρίγκιπα" ας μιλήσει ο Χρήστος... Οσο για τα δικά μου μελλοντικά σχέδια, δεν υπάρχουν, γιατί όπως λέει και ο "Αγγελος" της παράστασής μας, όταν ο κόσμος κάνει σχέδια ο θεός γελάει!».

Χρήστος: «Τα σχέδια μου για το μέλλον... Ο "Ευτυχισμένος Πρίγκιπας" θα κάνει μια τεράστια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Σκοπεύω να φέρω σύντομα στην Καλαμάτα και την παράσταση "Τα Τρία Γουρουνάκια και... ο κακός ο Λύκος;" σε μουσική της Μαρίας Ρεμπούτσικα - το οποίο σημειώνει τεράστια εισπρακτική επιτυχία από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ετοιμάζω και μια καινούργια δουλειά για το καλοκαίρι (με μεγάλη προσοχή πάντα στους συντελεστές, καθώς είναι το πιο σημαντικό σε μια παράσταση), για την οποία θα σας ενημερώσω σύντομα».

 


Ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» θα παρουσιαστεί στο Εργατικό Κέντρο της Καλαμάτας αύριο Σάββατο στις 5 το απόγευμα αλλά και στις 7 το βράδυ. 

Παίζουν οι ηθοποιοί Χρήστος Τριπόδης, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Γιώργος Γεροντιδάκης, Ειρήνη Ψυχράμη, Μαρία Θωμά, Μαρία Καρακίτσου και Μανώλης Κλωνάρης.

Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στα "Public" και στο viva.gr. Κοστίζουν 7 ευρώ στην προπώληση, ενώ η γενική είσοδος στο ταμείο θα είναι 8 ευρώ.

• Η «Ε» κληρώνει σήμερα ηλεκτρονικά από 3 διπλές προσκλήσεις για την κάθε παράσταση. Οι νικητές θα ενημερωθούν τηλεφωνικά και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν στο eleftheriaonline.gr και στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.