Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016 08:06

Τα πρόσωπα της "Θεατρικής Διαδρομής" μιλούν για την "Ανάκριση" (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Σε μια εβδομάδα, την Παρασκευή 1η Απριλίου, η «Θεατρική Διαδρομή» σηκώνει την αυλαία της «Ανάκρισης» φωτίζοντας τις δίκες των εγκληματιών του Αουσβιτς. Τι άλλο θα μπορούσε να 'ναι αυτή η παράσταση, αν όχι μια υπενθύμιση ότι ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα και είναι παντού παρών -σήμερα μάλιστα σε ανάκαμψη- κι ότι μόνο η γνώση, μόνο η μνήμη, μπορούν να τον παλέψουν; Επάνω στο σανίδι βέβαια δεν θα δούμε μια πιστή αναπαράσταση ακροαματικής διαδικασίας. Και πώς θα ήταν δυνατό; Στις δίκες του 1963-65 κατέθεσαν εκατοντάδες μάρτυρες: οι περισσότεροι, επιζήσαντες από το κολαστήριο.

Ετσι ο Πέτερ Βάις, ο Γερμανός συγγραφέας της «Ανάκρισης», θέλησε να δώσει ένα «συμπύκνωμα της μαρτυρίας». Μόνο τα γεγονότα, όπως παρουσιάστηκαν. Εχοντας γράψει δε το έργο του στη λήξη αυτής της διετίας, αφήνει ανοιχτό το τέλος: Η ετυμηγορία παραλείπεται. Υπονοώντας, ίσως, ότι δεν υπάρχει κατάλληλη ποινή για τέτοια εγκλήματα. Και ότι αυτό που έχει σημασία είναι συνέχεια να εντοπίζεται ο φασισμός - και να δικάζεται εγκαίρως, μέσα μας. 

Εδώ στην "Ε" φιλοξενούμε σήμερα τους συντελεστές του δύσκολου αυτού εγχειρήματος της «Θεατρικής Διαδρομής», για να γνωρίσουμε τους λόγους της επιλογής τους, να αφουγκραστούμε την εμπειρία τους, ν' ακούσουμε τις απόψεις αλλά και τις ευχές τους, και να μοιραστούμε μαζί σας την ανοιχτή τους πρόσκληση να παρακολουθήσουμε σε λίγες μέρες την «Ανάκριση».

 

Με δέος ζω την εμπειρία της «Ανάκρισης». Ο Πέτερ Βάις δεν είναι ο αγαπημένος των θεατρικών σκηνών, λόγω απαιτήσεων και ιδεολογίας. Η «Θεατρική Διαδρομή» μαζί με το Εθνικό Θέατρο είναι το δεύτερο θεατρικό σχήμα πανελλαδικά που ανεβάζει δυο έργα του Πέτερ Βάις. Τόλμη, ρίσκο, δύναμη και επί της ουσίας... της θεατρικής πάνω απ' όλα... Τιμώ τους πάντες που απαρτίζουν αυτό το θεατρικό σχήμα και ιδιαίτερα τους ακτιβιστές ηθοποιούς μου που σε κάθε δύσκολη στιγμή ξεπερνούν τους εαυτούς τους. 

Κώστας Χαλκιάς

Σκηνοθέτης

Υ.Γ. «Οποιος δε φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε... γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε (…)».

«Ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία. Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς. Και πρωταγωνιστεί ο Θάνατος».

Μάνος Χατζιδάκις

Για την αντιγραφή, Κ.Χ.

 

Συνηθίσαμε να αναπνέουμε μολυσμένο αέρα. Τσαλαβουτάμε σε βρόμικα λασπόνερα. Μηρυκάζουμε για πνευματική τροφή χιλιομασημένες αρχές και αξίες. Ο φασισμός καλπάζει καβάλα στο άτι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, πάνω στις σκυμμένες πλάτες της υποταγμένης διανόησης και των βουβών ποιητών. Κραδαίνει το αιμοβόρο σπαθί του μίσους και του τρόμου και εμείς αποσβολωμένοι μετράμε χιλιόμετρα σιωπής, ενώ έρχεται στ’ αυτιά μας ο οργασμός της μήτρας του τέρατος, με αγωγό τα σύγχρονα συρματοπλέγματα μπροστά από την απόγνωση των προσφύγων, θυμάτων της βουλιμίας για κέρδος και εξουσία. 

Γι’ αυτό ανεβάζουμε την «Ανάκριση», γιατί δεν συνηθίσαμε ακόμη την όψη του τέρατος. Γιατί δεν του μοιάζουμε. Γιατί δεν μας τρομάζει η ομορφιά όπως θα έλεγε ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις, αν σήμερα ήταν ανάμεσά σας. Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» στον θεατράνθρωπο Κώστα Χαλκιά για την μετάγγιση της ψυχής του στην παράσταση ως σκηνοθέτης αλλά και ως ερμηνευτής του κεντρικού ρόλου.

Ενα μεγάλο «μπράβο» σε όλους τους συντελεστές της παράστασης και κυρίως στους ερασιτέχνες ηθοποιούς που τόλμησαν αυτή την «αποκοτιά».

Αντώνης Κατσάς

Επίτιμος πρόεδρος της «Θεατρικής Διαδρομής» - Δικηγόρος

 

Οι μνήμες ξαναζωντανεύουν. Η ζωή μάς φέρνει πάλι πίσω εκεί όπου υψώνονται συρματοπλέγματα ντροπής. Αγριοι παραλληλισμοί. Οι φούρνοι του Αουσβιτς αντάμα με τα ξεβρασμένα παιδικά κορμάκια στις ακρογιαλιές της πατρίδας μας. Τα νούμερα στα χέρια των κρατουμένων, αντάμα με τα βραχιολάκια «πιστοποίησης». Tα κίτρινα αστέρια των Εβραίων, αντάμα με τις βαμμένες κόκκινες πόρτες σπιτιών των προσφύγων στην «πολιτισμένη» Ευρώπη.

Το θεατρικό έργο «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις, επίκαιρο όσο ποτέ. Εγινε η δική μας η κραυγή, η δική μας συμβολή και η δική μας προειδοποίηση γιατί δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι για ό,τι συμβαίνει οπουδήποτε στο κόσμο. «Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε» (Οδυσσέας Ελύτης).

Μαρία Τούμπουρου

Πρόεδρος «Θεατρικής Διαδρομής»

σ. Δημόσια υπάλληλος

 

Ξεκινώντας τις πρόβες της φετινής μας παραγωγή «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις δεν φανταζόμουνα την πληθώρα των στοιχείων που αγνοούσα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα εκατομμύρια των θυμάτων. Ο σκηνοθέτης μας, ο Κώστας Χαλκιάς, ακολουθώντας τον τρόπο σκέψης του Πέτερ Βάις, παρουσιάζει λιτά και χωρίς περίπλοκα τεχνάσματα μια παράσταση που όμοιά της εμείς δεν έχουμε ξανανεβάσει, αλλά πιστεύω πως ούτε στην πόλη μας έχει όμοιά της παρουσιαστεί. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας πολλές φορές προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση των θυμάτων και να προσπαθήσω να φανταστώ τι σκέφτονταν και πώς αντιδρούσαν. Αυτά που ένιωθα με ξεπερνούσαν και με σόκαραν. Απ' την άλλη εντύπωση μου έκανε και η ωμότητα της συμπεριφοράς των κατηγορουμένων, έναν από τους οποίους υποδύομαι, και τα άλλοθι που προσπαθούσαν να εφεύρουν για να δικαιολογήσουν τις βαρβαρότητές τους. Διερωτώμαι συνέχεια πώς μπόρεσαν έναν ολόκληρο λαό να τον κάνουν συνένοχο στη βαρβαρότητα.

Αποστόλης Aσημακόπουλος 

Γ.Γ. της «Θεατρικής Διαδρομής»

Καθηγητής - Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας 

 

16 χρόνια μέσα από το θέατρο και τη «Θεατρική Διαδρομή», ως ερασιτέχνης ηθοποιός ή ως κατασκευαστής σκηνικών, προσφέρω ό,τι μπορώ κόντρα στην ανάλγητη εξουσία, εχθρός της οποίας είναι η τέχνη. «Θεατρική Διαδρομή 2016» - παράσταση «Ανάκριση» του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα Πέτερ Βάις, η οποία αποτυπώνει τη δίκη της Φραγκφούρτης των Γερμανών βασανιστών του Αουσβιτς και τις ευθύνες τους για τις θηριώδεις του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. «Μπροστά στην κατάσταση που επικρατούσε ήταν αρκετή αντίσταση να μένει κανείς άγρυπνος και να μην παρατάει τη σκέψη ότι θα ’ρχονταν κάποτε μια εποχή όπου θα μπορούσαμε να αποκαλύψαμε τις εμπειρίες μας», είπαν οι επιζήσαντες κρατούμενοι. Σήμερα που η ζωή μας βρίσκεται σε τρομερό κίνδυνο και ο φασισμός προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, χρέος μας είναι να υπενθυμίσουμε στη νέα γενιά τις εμπειρίες των κρατουμένων του Αουσβιτς, για να προοδεύσει η κοινωνία μας.

Γιάννης Κυριακόπουλος

Αντιπρόεδρος της «Θεατρικής Διαδρομής»

Δημόσιος Υπάλληλος

 

Είμαι από τα παλιά μέλη της «Θεατρικής Διαδρομής» αναλαμβάνοντας κατά καιρούς διάφορα καθήκοντα, τα τελευταία δε χρόνια το καθήκον του ταμία της ομάδας. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις τεράστιες δυσκολίες ανεβάσματος μιας παράστασης, όταν μάλιστα είναι του επιπέδου και του όγκου των παραστάσεων της «Θεατρικής Διαδρομής». Με την αμέριστη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη του κόσμου κάθε χρόνο κατορθώνουμε να περνάμε τις συμπληγάδες κυρίως τις οικονομικές. Ελπίζω να καταφέρουμε να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας αυτή και εύχομαι το έργο «Ανάκριση», που ανεβάζουμε φέτος, να έχει μεγάλη επιτυχία - γιατί οι θεατές δεν θα εισπράξουν μόνο την απόλαυση μιας παράστασης, αλλά θα πλημμυρίσουν με πολλά συναισθήματα και δημιουργικές σκέψεις για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον της κοινωνίας μας.

Στάθης Μητσέας

Ταμίας της «Θεατρικής Διαδρομής»

Ιδιωτικός Υπάλληλος

 

Δεν είναι το θέατρο. Δεν είναι η παράσταση. Δεν είναι ο ρόλος, η ερμηνεία, τα κοστούμια, η μουσική. Δεν είναι τα φώτα. Δεν είναι η εποχή.

Είναι ο άνθρωπος. Είναι οι σχέσεις. Είναι αυτά που δεν λέγονται.

Υπάρχει ελπίδα.

Χρήστος Καράμπελας 

Οργανωτικός Γραμματέας της «Θεατρικής Διαδρομής»

Πολιτικός Μηχανικός

 

Αγάπησα και εξακολουθώ να αγαπώ τόσο πολύ το θέατρο, γιατί είναι για εμένα η πιο κοινωνική τέχνη. Το θέατρο διαπαιδαγωγεί τον άνθρωπο, του προσφέρει διεξόδους, τον μαθαίνει να μετριάζει τα πάθη του και να τα χειραγωγεί. Και όπως έλεγε ο Μπρεχτ, «το θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως ν’ αλλάξει τους θεατές. Αυτοί, αν θέλουν, μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο». 

Η συμμετοχή μου στο προηγούμενο έργο της «Θεατρικής Διαδρομής», στο «Τρίτο Στεφάνι», και μάλιστα στο ρόλο της Εκάβης, ήταν για μένα μια συγκλονιστική εμπειρία. Πείστηκα απόλυτα ότι η ομάδα αυτή και ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς αντιμετωπίζουν το θέατρο με μεγάλη υπευθυνότητα και συνέπεια. Γι’ αυτό συμμετέχω και πάλι, στην «Ανάκριση», ένα έργο ιδιαίτερων απαιτήσεων και υψηλής στόχευσης που ευελπιστώ να πετύχουμε.

Ελένη Αναγνωστοπούλου

 

Θέλω να ευχαριστήσω όλη τη συντροφιά της «Διαδρομής» για την αγάπη τους προς εμένα, τον κ. Χαλκιά για τη φιλία μας και την εμπιστοσύνη του να συνεργαστούμε και μετά από τόσα χρόνια. 

Εύχομαι στον Κώστα και στο Δ.Σ. της «Θεατρικής Διαδρομής» πάντα επιτυχίες.

Βασίλης Αντωνόπουλος

Συνταξιούχος

 

Ο λόγος που εγώ προσωπικά συμμετέχω σ’ αυτή την παράσταση είναι για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί. Γιατί ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα γεγονότα που θα παρακολουθήσετε στην παράσταση υπάρχει ακόμα, καθώς η μάνα που τα γεννά ζει και βασιλεύει. Θα δημιουργηθούν εικόνες που ίσως σοκάρουν ή ίσως μοιάζουν γνώριμες. Ελπίζω όλοι μας, και αυτοί που παίζουμε και οι θεατές, βγαίνοντας από την αίθουσα να αισθανθούμε ότι ανεβήκαμε ένα σκαλοπάτι στη σκάλα που ανεβαίνουμε όλη μας τη ζωή για να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι.

Βάσια Αντωναροπούλου

Επί πτυχίω Τεχνολόγος - Γεωπόνος          

 

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε θεατρική ομάδα. Εχω πολλά και διάφορα συναισθήματα, φυσικά θετικά. Οσον αφορά το έργο, το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον μιας και αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα - και είναι ευκαιρία ο κόσμος να μάθει μέσω της θεατρικής τέχνης τι είχε συμβεί σε μια από τις πιο τραγικές στιγμές της Ιστορίας, ώστε να μην επαναληφθούν όλα αυτά. 

Γιώργος Βαρδάκας

Εμπορος Ναυτιλιακών - Καταδυτικών Αλιευτικών            

 

Καθώς φέτος είναι η πρώτη μου χρονιά στη «Θεατρική Διαδρομή», μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναζήσω αυτή την ομορφιά του θεάτρου από κοντά μετά από πολλά χρονιά. Θέλω να πω πως είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το φετινό έργο, μιας και μας φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολες και σκληρές καταστάσεις, παλιές αλλά και σύγχρονες.

Είμαι ακόμα χαρούμενος και ικανοποιημένος με τον τρόπο που με δέχτηκαν τα πιο παλιά παιδιά στην ομάδα, αλλά ακόμα πιο πολύ που δάσκαλος και οδηγός μας σε μια τόσο δύσκολη και απαιτητική παράσταση είναι ο κ. Κώστας Χαλκιάς, ένας άνθρωπος που εκτιμώ και σέβομαι βαθύτατα για την προσωπικότητα και το ήθος του, αλλά και για το ταλέντο και την πορεία του στο χώρο του θεάτρου.

Τέλος θα ήθελα να προσκαλέσω τον κόσμο να έρθει να δει την παράστασή μας, για να μπορέσει να ρίξει μια πιο κοντινή ματιά στα ολέθρια αποτελέσματα του πολέμου και του φανατισμού, που από τα αρχαία χρονιά μέχρι και σήμερα ήταν πάντα ο λόγος να χάνονται αλλά και να ταλαιπωρούνται αθώες ζωές.

Παναγιώτης Γρηγορίου

Ιδιωτικός υπάλληλος

 

Αν και είμαι λίγο καιρό στην ομάδα, είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω σε αυτήν ως βοηθός σκηνοθέτη, δίπλα σε έναν εξαίρετο σκηνοθέτη, όπου μαθαίνω πάρα πολλά πράγματα. Είμαι εντυπωσιασμένη από τους ηθοποιούς, που δουλεύουν με πολύ μεράκι, και απίστευτο πάθος αν και ερασιτέχνες. 

Το έργο του Πέτερ Βάις είναι από τα σημαντικότερα στο είδος του θεάτρου-ντοκουμέντο. Είναι μια εξαιρετική παράσταση, από έναν ενωμένο θίασο, και μέσω αυτής ξυπνούν μνήμες και ο κόσμος μαθαίνει κρυφές πτυχές της ιστορίας.

Ανθούλα Δημητροπούλου 

Θεατρολόγος

 

Με χαρά θέλω να αναφερθώ πρώτα στη «Θεατρική μου Διαδρομή», που απαρτίζεται από αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι με αγκάλιασαν και με έκαναν αμέσως να νιώσω μέλος της θεατρικής τους οικογένειας, με τη ζεστασιά, την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Τους ευχαριστώ και δεσμεύομαι να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους.

Για τη φετινή μας δουλειά θα ανατρέξω σε μια ανατριχιαστική αλλά αντιπροσωπευτική φράση του σεναρίου: «Για σας που μπήκατε στο στρατόπεδο, δεν υπάρχει τώρα παρά μονάχα μια έξοδος: Μέσα απ’ τον καπνό των φουγάρων...».

Πέγκυ Θεοδουλίδη

Ιδιωτική Υπάλληλος

 

Τα τελευταία 8 χρόνια έχω συμμετάσχει σε όλες τις παραστάσεις της «Θεατρικής Διαδρομής», ώστε πλέον να νιώθω αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μου την ενασχόληση με το θέατρο. Το ανέβασμα αυτής της συγκεκριμένης παράστασης στις μέρες που ζούμε είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να μη γίνει το τρομακτικό παρελθόν είναι εφιαλτικό μέλλον.

«Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος, η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό» (Μπέρτολντ Μπρεχτ).

Αγγελική Κανδηλιώτη

Ανεργη πτυχιούχος Διοίκησης Οικονομίας

                

Πρώτη μου επαφή, σε μια πολύ όμορφη ομάδα. 

Χαίρομαι που συμμετέχω σε ένα τόσο δυνατό έργο. Πιστεύω ότι ο κόσμος της Καλαμάτας θα δει κάτι συγκλονιστικό - και ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο της ιστορίας της «Θεατρικής Διαδρομής».

Γιώργος Ιατρόπουλος 

Οικονομολόγος

                

Για τα νέα παιδιά που ήρθαν σ’ επαφή με το θέατρο, και κυρίως παίρνοντας μέρος στο τεράστιας σημασίας και βάρους θεατρικό έργο «Η Ανάκριση» του Πέτερ Βάις, για την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλαν και την αντοχή τους, ένα μεγάλο «Μπράβο»!

Γιώργος Καπελούζος

Δάσκαλος 

 

Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε αρκετές παραστάσεις της «Θεατρικής Διαδρομής», που αντιμετωπίζει τη θεατρική τέχνη με σοβαρότητα και συνέπεια. Ειδικά στο έργο που ανεβάζουμε φέτος και στο οποίο εγώ υποδύομαι έναν από τους κατηγορούμενους για τα εγκλήματα το Αουσβιτς, νιώθω τεράστιο το βάρος της ευθύνης μου, αφού το πρόσωπο αυτό ήταν υπαρκτό και βαρύνεται με ιδιαίτερα αποκρουστικές πράξεις που σημάδεψαν ανεξίτηλα το σώμα της Ιστορίας. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας αυτή. Αλλωστε εδώ και πέντε μήνες περίπου έχουμε δώσει όλο μας τον εαυτό για το σκοπό αυτό, με την καθοδήγηση του παθιασμένου θεατράνθρωπου Κώστα Χαλκιά, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία, υποδύεται και τον κεντρικό ρόλο του πρόεδρου του Δικαστηρίου.

Στρατής Καΐκης

Ιδιωτικός υπάλληλος

 

Δύο φίλοι, μία κοινή τους πρόταση, αρκετή σκέψη, και η απόφασή μου να βρεθώ στη «Θεατρική Διαδρομή». Είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά. Αρκετά χρόνια ασχολήθηκα με παραδοσιακούς χορούς ως χορευτής και τη φετινή χρονιά βρέθηκα να παίζω θέατρο. Μια διαφορετική και ιδιαίτερη εμπειρία για μένα. Θεωρώ τιμή μου που παίρνω μέρος στο έργο «Ανάκριση», βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που, μέσα από τη δουλειά όλων των συντελεστών του έργου, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να τα αναδείξουμε στη σωστή τους διάσταση. Οσο για το κλίμα που βρήκα στην ομάδα, κάτι παραπάνω από καλό...

Νίκος Κολόζης

Ξυλουργός

 

Συμμετέχω για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση, και για μένα η συμμετοχή αυτή -και μάλιστα στο συγκεκριμένο έργο του Πέτερ Βάις- σήμαινε πολλά πράγματα. Καταρχάς, κάθε πρόβα με τον κ. Κώστα Χαλκιά ήταν και μια διδασκαλία. Διδασκαλία ύφους και ήθους με την έννοια του «ποιείν ήθος» και γι' αυτό αισθάνομαι πολύ τυχερή. Επειτα, το έργο ήταν μια βουτιά στην Ιστορία και, ενώ όλοι γνωρίζουμε τα ιστορικά γεγονότα, η συνεχής άσκηση πάνω στο έργο αυτό και την εποχή του δημιούργησε συναισθήματα που πρωτύτερα ήταν αδιανόητο ότι θα δημιουργούνταν. Τελικά, για μένα προσωπικά, η όλη διαδικασία, η προσπάθεια όλων των παιδιών που συμμετέχουν και, κυρίως, το πάθος του σκηνοθέτη γι' αυτό που κάνει, ήταν κάτι που με έκανε να ανακαλύψω πρωτόγνωρες δυνάμεις μέσα μου και να υπερασπιστώ την οπτική μου απέναντι στα πράγματα σήμερα.

Αννα Κοντούλη

Φιλόλογος

 

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στη «Θεατρική Διαδρομή», και είναι για μένα μια συγκλονιστική εμπειρία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όλη αυτή τη διαδρομή που κάναμε παρέα, το ξετύλιγμα του κουβαριού των συναισθημάτων που είχα για να δώσω. Αυτό το λίγο της ψυχής. Αυτό που μας κρατάει ζωντανούς στον ψεύτικό μας κόσμο.

Αδαμαντία Κωνσταντοπούλου 

Σεφ

         

Μετά από 15 χρόνια ως μέλος της «Θεατρικής Διαδρομής» είναι τιμή μου η πρώτη μου προσπάθεια να είναι μέσα από την «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις. «Ο φασισμός δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά από τον τρόπο που τα σκοτώνει» (Ζαν Πολ Σαρτρ). 

Θεωρώ ότι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ομοφοβία ήταν και εξακολουθεί να είναι το αιχμηρό δόρυ του φασισμού, φαινόμενα διάχυτα, δυστυχώς, και στις μέρες μας. Γι’ αυτό και εμείς στο σκοτάδι απαντάμε με πολιτισμό.

Λουκία Κυριακοπούλου

Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

 

Τα τελευταία λόγια του κατηγορουμένου Μούλκα είναι: «Θα έπρεπε ν’ ασχολούμαστε μ’ άλλα πράγματα και όχι με κατηγορίες που από καιρό τώρα θα έπρεπε να είχαν παραγραφεί». Δυστυχώς, στην εποχή μας ακόμα όπου το χρήμα έχει τον κυρίαρχο λόγο, πολλά φρικαλέα εγκλήματα έχω αποσιωπηθεί και παραγραφεί.

Στην δική μας ομάδα, τη «Θεατρική Διαδρομή», προσπαθούμε να ονειρευτούμε έναν κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο χωρίς φασισμό. Ελπίζουμε μέσα από τα έργα που διαλέγουμε να ανεβάσουμε, όπως στην προκειμένη περίπτωση την «Ανάκριση», να ταρακουνήσουμε λίγο κάποιες συνειδήσεις.

Φυσικά, νιώθω περηφάνια και ευτυχία που είμαι μέλος της ομάδας τα τελευταία 4 χρόνια, κάτι που ξεκίνησα σαν χόμπι και απασχόληση για το χειμώνα και πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Ελένη Μανιατάκη

Ιδιωτική υπάλληλος

 

Νιώθω ευχάριστα που συμμετέχω κι εγώ σαν μέλος για μια ακόμη χρονιά στην προσπάθεια της «Θεατρικής Διαδρομής», στο έργο «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις, και νιώθω ακόμα πιο τυχερός που συνεργάζομαι για τρίτη χρονιά με το σκηνοθέτη μας και δάσκαλο Κώστα Χαλκιά.

Λίγες μέρες πριν από την παράσταση και ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι, τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν είναι έντονα, γιατί τα μηνύματα που αποκομίζονται από το έργο είναι διαχρονικά. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται.

Γιώργος Παναγόπουλος

Εμπορος

                

Δύο ισχυρά brand names, «Θεατρική Διαδρομή» και «Κώστας Χαλκιάς» ενώνουν τις αστείρευτες δυνάμεις τους και σε αγαστή συνεργασία εγγυώνται την επιτυχία της φετινής θεατρικής παράστασης, «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις.

Η έμπνευση, η παρότρυνση, η πίστη και η αποφασιστικότητα του σπουδαίου δασκάλου μας Κώστα Χαλκιά μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω στη... Θεατρική Διαδρομή μιας δημιουργικής ομάδας που βαδίζει σταθερά και αποφασιστικά στο δρόμο του πολιτισμού και της τέχνης αναδεικνύοντας με ξεχωριστό τρόπο τη θεατρική δημιουργία στην πόλη της Καλαμάτας. 

Η δικαιοσύνη είναι τυφλή... Οι καπνοί από τα κρεματόρια ταξιδεύουν στο χρόνο και η μυρωδιά τους αναζητάει τα ρουθούνια της Ιστορίας. Οι κρατούμενοι στο Αουσβιτς, με βλέμμα ικεσίας προσμένουν στο άκουσμα του χτύπου της σφύρας του δικαστή που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της καθαρτήριας διαδικασίας για τις χιλιάδες ψυχές που δολοφονήθηκαν στα κρεματόρια των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης. Tα μάτια τους αναζητούν τα δικά μας, αναζητούν τα μάτια όλης της ανθρωπότητας και δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει η παράσταση της «Θεατρικής Διαδρομής» για να επιτελέσει το ιστορικό της καθήκον.

Ηλίας Παρθένιος 

Καθηγητής Πληροφορικής MSc 

 

Είμαι στην ομάδα επτά χρόνια. Είναι για μένα πολύ σημαντικό πράγμα η συμμετοχή μου αυτή σε μια τόσο δημιουργική ενασχόληση. Εύχομαι να συνεχισθεί απρόσκοπτα αυτή η υπέροχη διαδρομή...

Το φετινό έργο είναι γροθιά στο στομάχι των οπαδών του ναζισμού. Αναφέρεται στον συνειδητό αφανισμό των ανθρώπων που πρεσβεύουν διαφορετικές αντιλήψεις, που είναι διαφορετικοί, που απλά δεν μας αρέσουν - και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις μελλοντικές γενιές. 

Χριστίνα Ρούπα

Ανεργη

 

Στην 3η μου συμμετοχή στη θεατρική ομάδα «Θεατρική Διαδρομή», αισθάνομαι τιμή και υποχρέωση να φέρω εις πέρας τη συμμετοχή μου σ’ ένα έργο θεατρικό ντοκουμέντο, που αποτυπώνει την ανθρώπινη βαναυσότητα και ταυτόχρονα αποτελεί μια ωδή στην ανθρώπινη θέληση για ζωή. Χαίρομαι που αυτή η προσπάθεια θα παρουσιαστεί στο κοινό μας κάτω από την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κώστα Χαλκιά, ώστε να περάσει τα μηνύματα που επιθυμούμε.

Παναγιώτης Σιάχος 

Στρατιωτικός

 

«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουν ίσως κάποιο θαύμα». Στην «Ανάκριση» περιγράφονται άγνωστες, ίσως, στους περισσότερους καταστάσεις, όπου χιλιάδες άνθρωποι, σχεδόν αδιαμαρτύρητα, οδηγούνται σαν πρόβατα στο σφαγείο από αδίστακτους συνειδητούς δολοφόνους, έχοντας πειστεί ότι αυτό δεν μπορούν να τ’ αλλάξουν. Ταιριάζουν αυτά απόλυτα μ’ όσα ζούμε σήμερα εμείς, οι γείτονές μας, οι λαοί σ’ όλο τον κόσμο. Με τη συμμετοχή μου στην παράσταση θέλω να στηρίξω το μεγάλο στοίχημα που βάζει η «Θεατρική Διαδρομή» και ο Κώστας Χαλκιάς, επιλέγοντας ένα έργο, όχι τόσο για να περιγράψει όσα έγιναν τότε, αλλά κυρίως για ν’ αφυπνίσει όσους πιστεύουν πως αυτά εξ αιτίας και της ανοχής μας, δεν ξαναγίνονται.

Παναγιώτης Σταθέας 

Δάσκαλος

 

Πρώτη παράσταση με την «Θεατρική Διαδρομή», αλλά όχι η πρώτη στο θέατρο, το οποίο σαν ερασιτέχνης ανακάλυψα το 2004 με μια μετάθεση στην ακριτική Λήμνο.

Η «Ανάκριση», λοιπόν, του Πέτερ Βάις: έργο-σταθμός. Εργο-ορόσημο μιας εποχής τόσο σκοτεινής... Τα χρόνια της αλμύρας, όπως συνήθιζε να λέει ο συχωρεμένος ο πατέρας μου. Ενα στοίχημα. Μία ιερή υποχρέωση, απέναντι στα τόσα εκατομμύρια των θυμάτων της «τελικής λύσης». Οπως και να έχει ένα είναι σίγουρο: Το έργο θα συνεχίσει να κουβεντιάζεται ακόμα και μετά τις παραστάσεις. 

Καλό μας θεατρικό ταξίδι.

Μάνος Σηφογιωργάκης 

Αξιωματικός στρατού

 

Με βάση την τριετή συμμετοχή μου στη «Θεατρική Διαδρομή», θεωρώ ότι φέτος ανεβάζουμε ένα έργο-πρόκληση, τόσο για εμάς όσο και για τους θεατές... Εχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο σκηνοθέτη μας Κώστα Χαλκιά, τελειοποιούμε όσο μπορούμε την «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις στις πρόβες. 

Σας περιμένουμε στην παράσταση, να απολαύσουμε όλοι μαζί ένα έργο-ντοκουμέντο, με πολλά φωτεινά μηνύματα στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε.

Ευγενία Τσάκαλη 

Ξενοδοχοϋπάλληλος

   

Πέμπτος χρόνος για εμένα στην ομάδα της «Θεατρικής Διαδρομής». Αισθάνομαι τυχερός και συνάμα γεμάτος υπέροχες, μοναδικές εμπειρίες είμαστε όλοι μας μια γροθιά και αυτό είναι πιστεύω το μυστικό της επιτυχίας μας.

Στη «Θεατρική Διαδρομή» κάνουμε πράξη αυτό που είπε ο Κάρολος Κουν. Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί, κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας».

Φέτος, η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις. Ενα έργο-ντοκουμέντο και τρομερά επίκαιρο. Θα συνιστούσα στον καθένα να το δει. Ισως τώρα περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να τιμήσουμε τέτοιες προσπάθειες με την ανάλογη προσοχή. Οπως πραγματικά τους αξίζει.

Το θέατρο δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι αφορμή για σκέψη κι εσωτερική αναζήτηση - και αυτή η παράσταση αυτό πετυχαίνει.

Στην προσπάθειά μου να ενσαρκώσω έναν από τους κατηγορούμενους, τον υγειονομικό Γιόζεφ Κλερ ο οποίος σκότωσε χιλιάδες αρρώστους κάνοντάς τους ενδοκαρδιακές ενέσεις με φαινόλη, με έκανε να συνειδητοποιήσω πως ο άνθρωπος μπορεί να χάσει την ανθρώπινη υπόστασή του και να μεταβληθεί σ’ ένα άβουλο και θλιβερό κτήνος.

Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» στον δάσκαλο-σκηνοθέτη μας Κώστα Χαλκιά,  για την υπέροχη διδασκαλία του και την τιμή που μας κάνει να είναι μαζί μας επί σκηνής.

Νίκος Χατζηγιαννόπουλος 

Πολιτικός Μηχανικός

 

 

Ο Danny Kargas για την αφίσα που πήρε το Α' βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό και έγινε τελικά η αφίσα της παράστασης «Η Ανάκριση»: 

Η αφίσα είναι βασισμένη στο έργο "Η Κραυγή" του Edvard Munch (1863 - 1944). Στη δεκαετία του '30 και τη δεκαετία του '40, οι Ναζί θεώρησαν τα έργα του "εκφυλισμένη τέχνη"* και αφαίρεσαν τη δουλειά του από τα γερμανικά μουσεία.

"Η Κραυγή" απεικονίζει μια αγωνιούσα μορφή με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος. Σκοπός είναι να μεταφέρω μέσα από το έργο του Munch το σοκ απ' όσα ακούστηκαν στη δίκη της Φρανκφούρτης όπου είχε παραβρεθεί και ο συγγραφέας του έργου Πέτερ Βάις, που μέσα από το θεατρικό του έργο κάνει τον θεατή μάρτυρα, κατήγορο, ένορκο ή ακόμα και ένοχο.

Ο σχεδιασμός είναι επηρεασμένος από τη χαρακτική τέχνη του Munch και ο χρωματισμός (κόκκινο, μαύρο, λευκό) επιλέχτηκε για να αποδώσει δραματικό ύφος.