Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011 22:17

Ο Μπ. Τσέρτος σε τραγούδια του Καλαματιανού Γιάν. Καρβέλη - Την Παρασκευή στο Κάστρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

"Μουσικό προσκλητήριο στους Ελληνες όλου του κόσμου" απευθύνει ο Μπάμπης Τσέρτος με τη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο Κάστρο της Καλαμάτας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και του Κοινωνικού Φορέα.
Το πρόγραμμα της συναυλίας θα είναι ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής, αλλά και ανέκδοτα τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση... με καλαματιανή σφραγίδα, όπως μας λέει ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής.


- Τι θα ακούσουμε στη συναυλία;
«Τα πάντα, πολύ γνωστά τραγούδια αγαπημένα σε όλους αλλά και κάποια που έχουν την υπογραφή του Γιάννη Καρβέλη, ενός συνταξιούχου μαθηματικού από την Καλαμάτα που έχει γράψει μερικά τραγούδια για την ελιά και για την Καλαμάτα. Με έχει βρει εδώ και ένα χρόνο, μου έχει δώσει τα τραγούδια του και μάλιστα θα δισκογραφήσω και κάποια απ’ αυτά. Μέσα στο επόμενο διάστημα πιθανώς να βγει και ένα cd από το Επιμελητήριο που θα έχει σχέση με την Καλαμάτα με τραγούδια του Γιάννη Καρβέλη και παραδοσιακά από όλη την Ελλάδα, με σκοπό να ακουστούν στους Ελληνες σε όλο τον κόσμο και να τους δώσουμε ένα μήνυμα να ενδιαφερθούν περισσότερο για την Ελλάδα ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει. Μέσα από την ελιά που είναι σύμβολο και ελληνικό προϊόν να στείλουμε και το μήνυμα στους Ελληνες ότι και ως καταναλωτές πρέπει να αγαπήσουν τα ελληνικά προϊόντα.
Ηρθε ο καιρός να γίνουμε πλέον πολύ σοβαροί, ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, ίσως την καλύτερη του κόσμου και πρέπει να γίνυμε αντάξιοι της χώρας μας και να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα».

- Η κρίση νομίζετε ότι θα αναγεννήσει την χαμένη μας ηθική;
«Νομίζω πως δεν έχουμε άλλη επιλογή, αν δεν αλλάξουμε εκ θεμελίων και ειδικά από τους νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν οι αλλαγές, δεν έχουμε μέλλον. Ζούμε σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον κλειστό κόσμο του παρελθόντος και δεν έχουμε επιλογή να ζήσουμε κλειστά κι ας ακούγονται διάφορες φωνές. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε καλοί και άξιοι και ανταγωνιστικοί σ’ αυτό τον νέο κόσμο».

- Πόσο επηρέασε τη δουλειά σας η κρίση;
«Πάρα πολύ και ήταν αναμενόμενο γιατί σε εποχές οικονομικής στενότητας το πρώτο πράγμα που κόβεις είναι η διασκέδαση. Βέβαια η προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα κάνει καλό σε όλους γιατί είχαμε ξεφύγει. Τα μεροκάματα τα δικά μας, οι τιμές στα κέντρα είχαν ξεφύγει, χιλιάδες μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα είχαν ανοίξει και πλέον πρέπει να δούμε ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι μόνο κέντρα διασκεδάσεως και καφετέριες».

- Είστε για πολλά χρόνια παρών στην ελληνική μουσική σκηνή. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;
«Δεν πιστεύω ότι στη ζωή του καθενός υπάρχει τίποτα μαγικό. Εντάξει υπάρχει κάποια σύμπτωση κάποιες φορές κι εγώ δεν θεωρώ άλλωστε ότι έχω κάνει την τεράστια επιτυχία. Είμαι τόσα χρόνια στη δουλειά αυτή και είμαι σε ένα σταθερά καλό επίπεδο που κατά καιρούς ανέβαινε. Αυτό που κάνω είναι να κάνω πράγματα που κατ’ αρχήν αγαπώ και μ’ αρέσουν - ανεξάρτητα από το τι θα μου ζητήσει το εκάστοτε σύστημα των δισκογραφικών. Νομίζω λοιπόν πως όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει και όταν το μελετήσεις -γιατί αφού το αγαπάς, το μελετάς κιόλας- τότε θα είναι καλό το αποτέλεσμα. Ο καλλιτέχνης πρέπει να κάνει αυτό που του αρέσει και να μην σύρεται από συμφέροντα που επηρεάζουν τον κόσμο και τον κατευθύνουν εκεί που θέλουν».

- Το τοπίο στις δισκογραφικές άλλαξε όμως. Προς το καλύτερο νομίζετε;
«Αυτή την εποχή ζούμε μια τελείως μεταβατική περίοδο που έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της. Η δισκογραφία με τη μορφή που τη γνωρίσαμε τελείωσε και πλέον δεν έχει έσοδα για κανέναν από τους συμμετέχοντες στη δισκογραφία κι αυτό δεν είναι καλό. Από την άλλη όμως με τις νέες τεχνολογίες και με το Διαδίκτυο μπορούν πολλοί νέοι άνθρωποι να κάνουν τους δίσκους τους με πολύ μικρό κόστος και σχεδόν τσάμπα να τους διαφημίσουν. Αυτό είναι πολύ θετικό για τους νέους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ανεπηρέαστα από εταιρείες και από μάνατζερ. Πάντως πιστεύω ότι η ελπίδα και τα καλά πράγματα έρχονται από τους νέους ανθρώπους».

- Καλλιτεχνικά ο χειμώνας τι θα έχει;
«Θα συνεχίσω στο "Περιβόλι του ουρανού" που είναι ένα πολύ γνωστό και παλιό μαγαζί και που οι τιμές του είναι πιο χαμηλές απ’ τις ήδη προσιτές που ήταν έτσι κι αλλιώς για να μπορεί να έρχεται ο κόσμος. Αλλωτε κακά τα ψέματα δεν μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την ψυχαγωγία.
Δισκογραφικά κάνω διάφορα πράγματα, όπως μια δουλειά με διασκευές του Τσιτσάνη που την εικαστική επιμέλεια του cd την έχει ο ζωγράφος Χρήστος Καρράς που ήταν φίλος του Τσιτσάνη.
Πρόσφατα τελείωσε και ένας δίσκος που συμμετέχω και θα κυκλοφορήσει τέλος Σεπτέμβρη του Χρύσανθου Μουζακίτη μαζί με τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο, την αδελφή μου τη Νάντια Καραγιάννη και το Νίκο Καραγιάννη το γιο της».