Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 22:52

Μίζες 13.000.000 ευρώ από την Ericsson σε έλληνες αξιωματούχους

Γράφτηκε από την

Οι αποκαλύψεις υπαλλήλου της σουηδικής εταιρείας για τα εξοπλιστικά

 

Μίζες 13 εκατομμυρίων ευρώ πλήρωσε η Ericsson σε Έλληνες αξιωματούχους, όπως ομολόγησε υπάλληλος της σουηδικής εταιρείας σε εκπομπή του σουηδικού ραδιοφώνου με πολλές αποκαλύψεις. Οι μίζες πληρώθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα και σύντομα τα έγγραφα της δικαστικής συνδρομής φθάνουν στη χώρα μας. Η υπόθεση ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα, ενώ πιέσεις να αποκαλυφθεί η αλήθεια έχουν ασκηθεί και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα του «Βήματος» οι μίζες πληρώθηκαν στην υπεράκτια εταιρεία Interaction (σε λογαριασμό στην τράπεζα HSBC) με έδρα το Μονακό, η οποία εμφανίζεται να είναι συμφερόντων κουμπάρου προμηθευτή, ο οποίος είναι κατηγορούμενος και σε άλλη υπόθεση στη χώρα μας. Μάλιστα η πορεία του χρήματος σύμφωνα με απκλειστικές πληροφορίες οδηγεί σε εμβάσματα άλλου κουμπάρου πολιτικού προσώπου. Ο δεύτερος κουμπάρος έχει ήδη εμφανιστεί ως μάρτυρας σε άλλον ανακριτή διαφθοράς και θεωρείται πρόσωπο - κλειδί των ερευνών.

Συγκλονιστική είναι η αποκάλυψη πρώην εργαζομένου της Ericsson, του Λις Όλοφ Νένζελ, ο οποίος δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι «πολιτικοί, στρατηγοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έλαβαν τα χρήματα της εταιρείας». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της σουηδικής εταιρείας «χρήματα δόθηκαν σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο, όμως δεν γνωρίζουμε που κατέληξαν...». Η εταιρεία δήλωσε επίσης στο πρακτορείο Reuters ότι «έχουμε μηδενική ανοχή στην διαφθορά, εκείνη την εποχή πληρώσαμε πράγματι έναν αντιπρόσωπο, όμως δεν γνωρίζουμε τι έγιναν τα χρήματα. Ελπίζουμε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι...».

Περισσότερα: tovima.gr