Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 22:28

Τζέιμς Ουότσον: Πουλάω το Νόμπελ μου για να αποδείξω ότι υπάρχω

Ως μια προσπάθεια «επιστροφής στη δημόσια ζωή» χαρακτηρίζει ο βραβευμένος με Νόμπελ καθηγητής βιολογίας Τζέιμς Ουότσον την κίνησή του να πουλήσει το βραβείο του για την ιστορική ανακάλυψη του μορίου του DNA.

 

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, o πρωτοπόρος καθηγητής δήλωσε εδώ και επτά χρόνια έχει γίνει ένα «μη υπαρκτό πρόσωπο» εξαιτίας των θέσεων που είχε αναπτύξει σε συνέντευξή του το 2007 και οι οποίες συνέδεαν τη φυλή με την ευφυία.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Sunday Times, ο Ουότσον δήλωσε ότι η επιστήμη δίνει στοιχεία για την ύπαρξη φυλετικών διαφορών και πιο συγκεκριμένα για τον χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης των μαύρων. Οι δηλώσεις του Αμερικανού επιστήμονα, ο οποίος το 1962 τιμήθηκε μαζί με τον δρα Φράνσις Κρικ με το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής για την ανακάλυψή τους, το 1953, της δομής του DNA, επέσυρε τη μήνιν της κοινής γνώμης.

Μετά τα αντιφατικά σχόλια, ο δρ Ουότσον δεν έδωσε καμία δημόσια ομιλία και είπε ότι είχε απολυθεί από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ενώ τα τελευταία χρόνια ο ακαδημαϊκός μισθός του ήταν το μόνο του εισόδημα. 

«Κανείς δεν θέλει πραγματικά να ομολογήσει ότι υπάρχω» δηλώνει στη συνέντευξή του ο καθηγητής.

Το μετάλλιο αναμένεται να δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη. Πρόκειται για το πρώτο Νόμπελ που θα δημοπρατηθεί με τον κάτοχό του να βρίσκεται εν ζωή.Το βραβείο του Φράνσις Κρικ, ο οποίος πέθανε το 2004, είχε πωληθεί πέρυσι αντί 2,2 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: ethnos.gr