ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 15:13

Τσίπρας από Βιέννη: «Το σχέδιό μας είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά»

Τσίπρας από Βιέννη: «Το σχέδιό μας είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά»

«Πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, καθώς ο σκοπός είναι ένας και μόνο, να παραμείνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωζώνης», είπε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στις κοινές του δηλώσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη.



Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους επί του νέου σχεδίου που θα τους παρουσιάσει, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση που είχε με τον αυστριακό καγκελάριο καθώς, όπως, είπε απέκτησε έναν καινούργιο φίλο στην προσπάθεια ώστε «να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το κοινό μας μέλλον».

«Οσοι επενδύουν στην αποτυχία της νέας κυβέρνησης θα πέσουν έξω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «όχι μόνο θα πέσουν έξω, αλλά παίζουν με τη φωτιά, παίζουν με τον κίνδυνο της ανόδου της εθνικιστικής δεξιάς».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πολύ σύντομα θα θέσει σε διαβούλευση με τους εταίρους το νέο 4ετές πρόγραμμα.
«Το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ του ευρωπαίους φορολογούμενους, το σχέδιο μας είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και όπως είπε «δεν βλέπω κανένα σοβαρό λόγο να μην υπάρξει συμφωνία, παρά μόνοι πολιτικοί λόγοι».

«Αν για πολιτικούς λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα είναι μία απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και κανείς δεν έχει τέτοια πρόθεση», πρόσθεσε.

Συζήτησαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν την κρίση στην Ουκρανία.

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, και καθώς η Βιέννη έχει βυθιστεί από το πρωί στο χιόνι, αλλά και της χιονοθύελλας που επικρατούσε στο αεροδρόμιο, είχε υπάρξει καθυστέρηση στη προσγείωση του αεροσκάφους του Πρωθυπουργού.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν στην πλατεία, μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, με έντονες επευφημίες, Ελληνες και Αυστριακοί, φωνάζοντας ενθουσιώδη συνθήματα και φέροντας πλακάτ στα οποία, μεταξύ άλλων,  ζητείται η διαγραφή χρέους στην Ελλάδα. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας προς αυτούς τις ευχαριστίες του.
Τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, παρουσία μεγάλου αριθμού εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου και δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων, τα οποία βρίσκονται στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, υπογραμμίζοντας το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις συνομιλίες αυτές.

Μιλώντας στην εφημερίδα Oesterreich, ο Βέρνερ Φάιμαν αναφέρει ότι κατά την άποψή του ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός έχει κάποιες καλές προσεγγίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η δημιουργία ενός λειτουργικού φορολογικού συστήματος, που μπορεί να μην αρκούν, ωστόσο αποτελούν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

«Εκείνοι οι οποίοι τώρα ήδη ελπίζουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτύχει, πέφτουν έξω και μια τέτοια χαιρεκακία είναι ανάρμοστη» τονίζει σε συνέντευξή ο Φάιμαν.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός, θέλει να αποφασίζει ο ίδιος για το πώς θα κάνει οικονομίες η Ελλάδα και αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε κάθε χώρα», επισημαίνει ο Βέρνερ Φάιμαν απαντώντας στο ερώτημα ποια πλευρά υποστηρίζει στην «αναμέτρηση ανάμεσα σε Μέρκελ και Τσίπρα».

«Επιπλέον κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη, ο κ. Τσίπρας θα ενημερωθεί σχετικά με την αυστριακή πολιτική απασχόλησης», σημειώνει ο κ. Φάιμαν.
Πηγή: tanea.gr