Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015 00:12

Μοσκοβισί: Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι λόγος «να αποφύγουμε τις μεταρρυθμίσεις»

Γράφτηκε από την
Μοσκοβισί: Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι λόγος «να αποφύγουμε τις μεταρρυθμίσεις»

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τη Γαλλία, όλοι παρακολουθούν την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, όλοι βλέπουν με μεγάλη ανησυχία την άνοδο των άκρων. Ασφαλώς υπάρχει αυτό το στοιχείο, αλλά δεν είναι καθοριστικό» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών 

 

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί λόγο για «να αποφύγουμε τις μεταρρυθμίσεις», έστω και αν αυτή η άνοδος ανησυχεί τις Βρυξέλλες, υποστήριξε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. 

«Ασφαλώς, είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί όλους, όμως δεν αποτελεί επαρκή αιτία για να αποφύγουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι. 

«Οι αποφάσεις που λάβαμε ελήφθησαν πάνω σε αντικειμενικές βάσεις και ευτυχώς για αυτό διότι σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν θα έχανε την αξιοπιστία της», συνέχισε. 

Δύο ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Γαλλία περιθώριο δύο ετών προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, έθεσε νέους, αυστηρούς στόχους στη χώρα. Έτσι, οι Βρυξέλλες αναμένουν από το Παρίσι να μειώσει το έλλειμμά του στο 4% φέτος (από 4,1% που είχε υποσχεθεί η γαλλική κυβέρνηση), στο 3,4% το 2016 και στο 2,8% το 2017. 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για τη θεματική ενότητα Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος, είχε ζητήσει την Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων στη Γαλλία, μια πρόταση που δεν έγινε τελικά αποδεκτή. «Θεωρώ ότι οι κυρώσεις είναι πάντοτε λάθος, επειδή αυτό δείχνει πως δεν καταφέραμε να πείσουμε μια χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει την εντύπωση εξευτελισμού (...) και να δώσει ώθηση στα άκρα», εξήγησε ο Μοσκοβισί. 

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τη Γαλλία, όλοι παρακολουθούν την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, όλοι βλέπουν με μεγάλη ανησυχία την άνοδο των άκρων. Ασφαλώς υπάρχει αυτό το στοιχείο, αλλά δεν είναι καθοριστικό» είπε, απαντώντας σε ερώτηση αν ο φόβος ανόδου των ποσοστών της ακροδεξιάς οδήγησε στην απόφαση να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Γαλλία. 

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER