Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 12:04

Στρατούλης: Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί όλο κατά κύματα

Γράφτηκε από την
Στρατούλης: Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί όλο κατά κύματα

Ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διαγραφή μέρους του χρέους - «Δε θα γίνουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις» δεσμεύτηκε - Για τα ασφαλιστικά Ταμεία τόνισε πως υπάρχουν χρήματα

 

«Κανένα τμήμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης δεν θα πάει στην άκρη. Θα έρχεται κατά κύματα και θα εφαρμοστεί όλο. Κακά τα ψέματα, από αυτό θα κριθούμε» ήταν η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, για τις προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Στρατούλης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ τόνισε στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, καθώς «μόνο με απομείωση θα γίνει βιώσιμο». Άφησε όμως να εννοηθεί πως η Αθήνα ίσως θα χρειαστεί να συμβιβαστεί με μια ενδιάμεση λύση, παραδεχόμενος πως «από κει και πέρα απαιτείται σκληρή διαπραγμάτευση για να καταλήγεις στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο κ. Στρατούλης επισήμανε πως το θέμα «δεν είναι να ζητήσουμε νέα δάνεια», αλλά «να υπάρξει μια αναπτυξιακή συμφωνία» για την Ελλάδα.

«Δε θα γίνουν άλλες μειώσεις συντάξεων»

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο κ. Στρατούλης επαναβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων, λέγοντας μάλιστα και πως αρνήθηκε να υπογράψει την προϋπάρχουσα υπουργική απόφαση που θα επέφερε μείωση 7% στις επικουρικές.

Για τα ασφαλιστικά Ταμεία, τόνισε πως υπάρχουν χρήματα, και εκτίμησε ότι με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εισρεύσουν 400 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Απέδωσε την εκτίμησή του στις ευνοϊκές πρόνοιες της νέας ρύθμισης, όπου όλοι θα έχουν δικαίωμα χρήσης του αριθμού των 100 δόσεων, θα υπάρξει μείωση στα επιτόκια και θα υπάρχει μείωση ή και διαγραφή των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης.

Επανέλαβε επίσης πως θα επανέλθει η 13η σύνταξη για συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ, η οποία – όπως είπε – θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως στόχος είναι η σταδιακή αποκατάστασή του μέσα στο 2016, ενώ προανήγγειλε πως το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο 15ημερο.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER