ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 16:31

Θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για το δημοψήφισμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για το δημοψήφισμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας χαρακτήριζαν «ανοησίες» τα περί παραίτησής του.

 

Ο κ. Παυλόπουλος κρατούσε στα χέρια του μια θεσμική πυρηνική βόμβα . Έγκριτος νομικός με άριστη γνώση θεσμικών ζητημάτων υποδεικνύει στα ΝΕΑ το άρθρο 34 παράγραφος 1 του Συντάγματος. 

Σύμφωνα με όσα αυτό ορίζει, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραιτηθεί, ο αναπληρωτής του δεν μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα. 

Αυτό δεν περιλαμβάνεται δηλαδή στις αρμοδιότητές του. Άρα ο Παυλόπουλος, παραιτούμενος, δεν θα προκαλέσει μόνο νέα εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και, κατά πάσα πιθανότητα εκλογές. Ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. 

Βενιζέλος: Θεσμική εκτροπή

Θεσμική εκτροπή χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος  Βενιζέλος, την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης.

«Είναι ευθέως καταστρατήγηση του Συντάγματος», τόνισε ο κ.Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση με την μετονομασία ως εθνικού ζητήματος, αφορά απολύτως δημοσιονομικά ζητήματα. Για τον κατάλογο των μέτρων που είναι κατεξοχήν φορολογικά, το έντιμο και το θαρραλέο από πλευράς κυβέρνησης θα ήταν να θέσει σε δημοψήφισμα

τη δική της πρόταση. Τον κατάλογο των 8 δις ευρώ που είπαμε ότι είναι τρενάκι τρόμου σε σχέση με το email Xαρδούβελη» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος

 Ηδη πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έχει ορισθεί σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να ελέγξει τη συνταγματικότητα της διαδικασίας. Σχολιάζοντας πάντως, τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ματαιώσει, δηλαδή το δημοψήφισμα παραιτούμενος, μιλώντας με δημοσιογράφους ο κ.Βενιζέλος σημείωσε ότι «ο κ.Παυλόπουλος είναι φίλος μου και τον αγαπώ, αλλά όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια...»

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, δήλωσε πως είναι «θεσμικά ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρόεδρο της Βουλής για τη δρομολόγηση των συνταγματικών διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος». 

Όπως είπε, «αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί για να μην σέρνεται ως υπαινιγμός ότι μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία».

tanea.gr