Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015 11:48

Πηγές ΔΝΤ: «Απόλυτος αιφνιδιασμός» για την Λαγκάρντ το δημοψήφισμα - Πιάστηκαν στον ύπνο

Γράφτηκε από την

Τα ξημερώματα του Σαββάτου έμαθε για το δημοψήφισμα η επικεφαλής του Ταμείου - Αναγκαίο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα - Τα μέτρα δεν ήταν στο 1% του ΑΕΠ και δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, λένε στελέχη και εκτιμούν ότι το ΔΝΤ έδειξε ευελιξία

 

«Απόλυτος αιφνιδιασμός» ήταν για την Κριστίν Λαγκάρντ και τα στελέχη του ΔΝΤ η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στην διεξαγωγή  δημοψηφίσματος, όπως αναφέρουν πηγές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Αν και το Ταμείο επισήμως δεν έχει σχολιάσει τα τεκταινόμενα, έγινε γνωστό από διάφορες πηγές ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της πιάστηκαν στην κυριολεξία στον ύπνο, καθώς δεν είχαν ιδέα για την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα επί της πρότασης των Θεσμών.

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο πρέπει να λύσουν οι Θεσμοί μεταξύ τους, αλλά δεν είναι του παρόντος. Αναγνωρίζει επίσης ότι υπήρξαν καινούργιες προτάσεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων και δηλώνει ότι «έλαβε σοβαρά υπόψιν του τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία». 

Όμως, το Ταμείο πιστεύει ότι τα μέτρα έπρεπε να είναι στο 1% του ΑΕΠ, κάτι που δεν συνέβη και άρα δεν μπορούσαν να τα δεχθούν. 

Πλέον οι άνθρωποι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον Μάριο Ντράγκι. Ο τελευταίος αναμένεται να επιβάλει capital controls, και αν δεν το αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, τότε θα σταματήσει τον ELA.

Όσον αφορά στη δόση του ελληνικού προγράμματος, το Ταμείο περιμένει να καταβληθεί κανονικά την Τρίτη, 30 Ιουνίου.

Οι πηγές από το ΔΝΤ διέρρεαν ότι είχε σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά οι εξελίξεις άλλαξαν την πορεία προς τη λύση. Είναι πολύς ο δρόμος που πρέπει ακόμα να διανυθεί, τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι Θεσμοί έδειξαν ευελιξία, αντίθετα από την ελληνική κυβέρνηση. 

Το Ταμείο τέλος, θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί απαραίτητα κούρεμα του χρέους, αλλά δεν είναι αυτό θέμα του παρόντος. Επίσης, εκτιμά ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ποτέ και ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση ή όχι του δημοψηφίσματος και το αποτέλεσμα, θα απαιτηθεί τρίτο Πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.

Πηγή: mignatiou.com