Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 12:15

Οι φωτογράφοι του Instagram αποθεώνουν την Καλαμάτα - Η τέχνη της λήψης στον «κόσμο» των social media

Γράφτηκε από τον
Οι φωτογράφοι του Instagram αποθεώνουν την Καλαμάτα - Η τέχνη της λήψης στον «κόσμο» των social media

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον στα social media και ιδιαίτερα στο Instagram να κερδίζουν περισσότερο οι εναέριες λήψεις μέσω drone, ωστόσο οι παραδοσιακές τεχνικές δεν χάνουν ποτέ από την αίγλη τους, θυμίζοντάς μας από πού ξεκίνησαν κάποια χόμπι, όπως αυτό της φωτογράφισης.

Με τις λήψεις έτσι να αποτελούν δραστηριότητα της στιγμής, μιας και τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν πλέον εντυπωσιακά αποτελέσματα, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που μπορεί να μην ασχολούνται με τη φωτογραφία επαγγελματικά, ωστόσο οι εικόνες που αναρτούν στα προφίλ τους διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο την Καλαμάτα, μιας και οι επιλογές στην πόλη ποικίλλουν, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο βουνό και θάλασσα. Είτε πρόκειται για την Παραλία είτε για το Ιστορικό Κέντρο, το σίγουρο είναι πως οι εικόνες τους κερδίζουν τις εντυπώσεις στην «γκαλερί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», όπως αποκαλείται το Instagram, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Και επειδή πίσω από κάθε καλή εικόνα κρύβεται κάποια καλλιτεχνική μορφή, η «Ε» συνομίλησε μαζί με τους εν λόγω φωτογράφους, ζητώντας τους μεταξύ άλλων να απαντήσουν στο ερώτημα για το ποιο είναι το «μείγμα» για μια επιτυχημένη λήψη, καθώς και ποια είναι τα αγαπημένα τους σημεία για «κλικ» στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Κώστας Μανιάτης (Eκπαιδευτικός μουσικής): «Με τη φωτογραφία ασχολούμαι σχεδόν δέκα χρόνια. Η ασχολία μου αυτή είναι το χόμπι μου, ξεκίνησα με κλασικές φωτογραφίες ενώ το τελευταίο διάστημα δοκιμάζω τις δυνατότητές μου και στις λήψεις μέσω drone. Για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα βέβαια χρειάζεται και η ανάλογη επεξεργασία μέσω Photoshop, διαδικασία που μου αρέσει ιδιαίτερα. Πριν την επεξεργασία, σημασία έχει και η τεχνική όπως και το ταλέντο ώστε η φωτογραφία να έχει το αποτέλεσμα που πρέπει. Στην Καλαμάτα το σημείο που μου αρέσει περισσότερο να αιχμαλωτίζω στιγμές είναι η παραλία, ενώ δεν χάνω την ευκαιρία γενικότερα για κάποια «κλικ» όταν ταξιδεύω. Από πλευράς Instagram αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως επικεντρώνεται στις εικόνες και όχι και σε κείμενα όπως για παράδειγμα το Facebook».

Νίκος Λίβας (Πληροφορικάριος): «Από το 2010 και έπειτα θυμάμαι τον εαυτό μου να φωτογραφίζει. Με το χόμπι αυτό ασχολήθηκα πιο φανατικά στις αρχές, συνεχίζοντας σε πιο χαλαρούς ρυθμούς πλέον. Οπως οι περισσότεροι Καλαματιανοί, έτσι και εγώ, έχω αδυναμία στην παραλία, επιλέγοντάς την περισσότερο όταν τραβάω φωτογραφίες. Στη συνέχεια, ένα ακόμα σημείο που επιλέγω είναι η περιοχή γύρω από το Κάστρο. Η φαντασία και το ταλέντο κατά τη γνώμη μου είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να βγει η επιθυμητή λήψη. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Instagram, αρέσει περισσότερο στον κόσμο λόγω του γεγονότος πως βλέπει κανείς ωραία τοπία, ταξιδεύοντας μέσα από αυτά. Στον “κόσμο” του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης μπήκα μετά από παρότρυνση μιας φίλης μου, καθώς γνώριζε πως μου αρέσει να ασχολούμαι με τη φωτογράφιση. Ηταν λοιπόν μια καλή ευκαιρία οι εικόνες μου να ταξιδέψουν και σε άλλα μέρη της χώρας, καθώς και του εξωτερικού για να διαφημιστεί η πόλη μας παντού, δημιουργώντας έναν άτυπο τουριστικό οδηγό. Η φωτογραφία γενικότερα είναι ευαίσθητο θέμα. Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τις εικόνες χωρίς να αναφέρουν την πηγή και τις βάζουν στα δικά τους προφίλ, παρουσιάζοντάς τες σαν δικές τους».

Κώστας Γαλάνης (Τεχνικός τηλεοπτικού καναλιού): «Η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Γενικότερα προτιμώ να αιχμαλωτίζω στον φακό μου μέρη που συνδέονται με τη φύση όπως τη θάλασσα ή το βουνό. Γι’ αυτό το λόγο τα αγαπημένα μου μέρη στην Καλαμάτα για λήψεις είναι οι παραλίες της, όπως και οι γειτονικές ακτές, από τη Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές.Το Instagram ξεκίνησε να έχει ως βάση του την εικόνα με τοπία και αυτός ήταν ο λόγος που το έκανε να ξεχωρίζει. Πλέον, με τα φαγητά και τις διαφημίσεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο συγκεκριμένο μέσο, είναι ο λόγος κατά τη γνώμη μου που έχει χάσει κατά κάποιο τρόπο την αίγλη του. Προσωπικά επειδή μου αρέσουν οι ζωντανές φωτογραφίες μπορεί κάποιες φορές να προσθέσω απλά λίγο χρώμα. Κατά τα άλλα, μου αρέσει η εικόνα να διατηρεί τον αυθεντικό της χαρακτήρα».

Δώρα Μοσχοβίτη (Διαφημίσεις, marketing): «Με την ενασχόληση της φωτογράφισης ξεκίνησα περίπου τα τελευταία πέντε χρόνια. Ασχολούμαι κυρίως με τοπία, παίζοντας με τα χρώματα, δραστηριότητα που μου αρέσει και με ευχαριστεί. Το Instagram το έχω από τότε που ξεκίνησε σαν εφαρμογή. Με τράβηξε πιο πολύ από το Facebook μιας και είμαι λάτρης της φωτογραφίας. Το θεωρώ κορυφαίο social, άλλωστε αρκετοί προμοτάρουν προϊόντα και παίρνουν λεφτά από διάφορες εταιρείες. Οπότε ναι, επαγγελματικά για κάποια εταιρεία είναι μια πολύ καλή διαφήμιση ώστε να γίνει πιο αναγνωρίσιμη. Στην Καλαμάτα έχουμε πολλά ωραία σημεία για να τραβήξει κανείς φωτογραφίες. Προσωπικά, τα αγαπημένα μου σημεία είναι η πλατεία 23ης Μαρτίου και μετά η Ναυαρίνου. Παράλληλα, και η Βέργα αξίζει για λήψεις έχοντας φοβερή θέα σε όλη την Καλαμάτα. Τέλος, θεωρώ ότι μια καλή φωτογραφία είναι θέμα αντίληψης τη σωστή χρονική στιγμή ώστε να βγει μια καλή λήψη».

Βασίλης Μιχαλακέας (Συνταξιούχος): «Με τη φωτογραφία μπορώ να πω πως ασχολούμαι από παιδί, από την εποχή του φιλμ, με την τεχνολογία σήμερα να την έχει μεταφέρει στο κινητό μου. Στον κόσμο του Instagram μπήκα όταν δημιουργήθηκε ουσιαστικά, στις αρχές του 2010. To εν λόγω μέσο μπορεί να θεωρείται από πολλούς χρήστες κορυφαίο, ωστόσο προσωπικά με βολεύει περισσότερο το Facebοok μιας και το Instagram αλλάζει το μέγεθος των εικόνων. Η φωτογραφία είναι το φως της στιγμής. Αν δεν υπάρχει καλός φωτισμός δεν θα βγει και το ανάλογο αποτέλεσμα. Ο φωτισμός μπορεί να είναι είτε φυσικός είτε τεχνητός, ωστόσο η δεύτερη κατηγορία αφορά κυρίως τους επαγγελματίες. Μια φωτογραφία δεν θέλω να έχει μόνο ένα στοιχείο. Θέλω να έχει πολλά θέματα, δημιουργώντας το ανάλογο κάδρο. Από πλευράς τοποθεσιών δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Οπου με βγάλει ο δρόμος και εντοπίσω τον κατάλληλο φωτισμό θα δοκιμάσω να αιχμαλωτίσω κάποια στιγμή. Αν πιω για παράδειγμα καφέ στην Παραλία, δεν θα χάσω την ευκαιρία και για μια λήψη».

Χριστίνα Μαρκουΐζου (Εκπαιδευτικός μουσικής): «Γενικά πάντα είχα μέσα μου το μικρόβιο της φωτογραφίας, ωστόσο πιο εντατικά ασχολούμαι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Το αντίστοιχο τελευταίο διάστημα χειρίζομαι πιο εντατικά και το Instagram. Το συγκεκριμένο social εστιάζει κυρίως στην εικόνα, γι’ αυτό και κάποιοι το χρησιμοποιούν ως ταξιδιωτικό οδηγό. Τώρα τελευταία βέβαια έχει μπει η διαφήμιση πιο έντονα σε αυτό από διάφορους influencers, όμως και πάλι το γεγονός πως μέσα από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ταξιδέψει κανείς, το καθιστά πρώτο στις προτιμήσεις των χρηστών. Προτιμώ έτσι να θαυμάσω μια ωραία λήψη από το να διαβάσω κακεντρεχή σχόλια στο Facebook. Ως προς το καλό αποτέλεσμα μιας εικόνας, σίγουρα χρειάζεται ο σωστός εξοπλισμός, δηλαδή ένα καλό κινητό με έμφαση στην ανάλυση του φακού, ή μια φωτογραφική μηχανή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα, η άποψη για ένα τοπίο καθώς και η οπτική γωνία είναι υποκειμενική για κάθε φωτογράφο. Παράλληλα, η επεξεργασία παίζει κάποιο ρόλο στα χρώματα, αλλά πιστεύω πως καλό είναι να κρατάμε κάποιο μέτρο ώστε οι εικόνες να μην μοιάζουν με ψεύτικες. Στην Καλαμάτα μπορούμε να αισθανόμαστε τυχεροί, μιας και οι τοποθεσίες για φωτογραφίες ποικίλλουν. Σίγουρα, από μια βόλτα στην Παραλία προκύπτουν εξαιρετικές εικόνες, είτε κατά το ηλιοβασίλεμα είτε όταν πετούν τα γλαροπούλια. Επιπλέον, η Ανω Βέργα ενδείκνυται για πανοραμικά «κλικ», αλλά και οι Κιτριές που θυμίζουν κάτι από νησί. Τέλος, το Ιστορικό Κέντρο είναι ιδανικό για όσους έχουν αδυναμία στις street photos».

Πέτρος Θάνος (Τεχνικός κομμωτικής): «Πριν από δύο χρόνια πήρα ένα δυνατό κινητό από πλευράς χαρακτηριστικών. Δεν ήξερα να τραβάω φωτογραφίες, απλά μου άρεσε η κάμερά του. Πήγαινα μερικές φορές στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, τη δοκίμαζα και μου άρεσε. Μετά μου εξήγησε ο πατέρας μου πως οι αυτόματες ρυθμίσεις αδικούν την κάμερα. Μου έδειξε μερικά πράγματα και ξαναδοκίμασα. Μόλις είδα το αποτέλεσμα το… ερωτεύτηκα. Η ανάλυση δεν είχε καμία σχέση. Συνέχισα να τραβάω λήψεις με το κινητό κάθε μέρα. Πότε στο “Χιλιόμετρο”, πότε στην Παραλία, πότε στο Πάρκο. Μετά άρχισα να βλέπω βίντεο στο Ίντερνετ με άτομα που κάνουν φωτογραφία δρόμου. Προσπάθησα, αλλά με το κινητό δεν έβγαινε καλή δουλειά. Κάποια στιγμή έπιασα τη φωτογραφική του πατέρα μου στα χέρια μου και εκεί εξεπλάγην. Δεν πίστευα ότι μπορούν να βγουν τέτοιες φωτογραφίες. Επειδή έβλεπα ότι βγαίνουν καλές, ήξερα πως αν προσπαθήσω λίγο στο Photoshop ή στο Lightroom θα τις κάνω ακόμα καλύτερες. Αρχισα να τα χρησιμοποιώ στον υπολογιστή και προσπαθούσα να μαθαίνω συνέχεια κάτι καινούργιο. Ακόμα μαθαίνω. Ερασιτέχνης είμαι, αλλά το αγαπάω αυτό το χόμπι. Τα αγαπημένα μου σημεία για φωτογραφία στη Καλαμάτα είναι το “Χιλιόμετρο”, η περιοχή κοντά στο “Jumbo” και η κεντρική πλατεία. Επειδή λατρεύω τη φωτογραφία δρόμου, μπορεί να τραβήξω οπουδήποτε αρκεί να έχει καλό φωτισμό. Πιστεύω πως η φωτογραφία είναι ένας τρόπος έκφρασης. Ολοι μας μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφία. Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα σου. Βλέπεις κάτι, σου αρέσει και θέλεις να το μοιραστείς. Τώρα εάν κάποιος θέλει να το πάει πιο σοβαρά, εννοείται πως πρέπει να υπάρχει θέληση, σκληρή δουλειά και ταλέντο. Δεν είναι μόνο το αντικείμενο που θα τραβήξει κάποιος. Είναι επίσης το από ποια μεριά θα το τραβήξει. Το λεγόμενο composition. Με το Instagram ξεκίνησα να ασχολούμαι όταν πήρα το προαναφερόμενο κινητό. Είδα πως είναι πιο ενδιαφέρον από το Facebook και πιο χρήσιμο. Ειδικά όταν θέλεις να μοιραστείς μια φωτογραφία. Τέλος, το θεωρώ κορυφαίο social επειδή είναι πιο εύκολο να βρεις άτομα αλλά και να σε βρουν».


NEWSLETTER