Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 10:05

Οι «πιλότοι» των drones διαφηµίζουν τη Μεσσηνία (Φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Ως γνωστόν, ο άνθρωπος έχει την ανάγκη από τη φύση του να βλέπει τον κόσµο από ψηλά.

Του αρέσει να τον κοιτάζει από εκεί και να τον απολαµβάνει, έχοντας µία άλλη αίσθηση ελευθερίας, αλλά και φυγής. Γι' αυτό από τα προϊστορικά χρόνια σκαρφάλωνε σε κορυφές, στη συνέχεια ανακάλυψε και δηµιούργησε το αερόστατο, ενώ ακολούθησαν ελικόπτερα, αεροπλάνα κ.ά. Στη σύγχρονη εποχή, της εικόνας, της πληροφορικής και της τεχνολογίας, η φυσιολογική τάση αυτή του ανθρώπου αποτυπώνεται µε τον καλύτερο τρόπο στα drones. Στα τηλεκατευθυνόµενα «ελικοπτεράκια» που στέλνοντάς τα ψηλά, µπορούν και έχουν την δυνατότητα να βγάζουν υπέροχες λήψεις. Ετσι, ο άνθρωπος πλέον ανακάλυψε έναν ακόµα τρόπο (έστω και έµµεσο) για να κοιτάζει τον κόσµο από ψηλά, αυτή τη φορά µέσω της φωτογραφίας ή του βίντεο.

Πρόκειται για εικόνες τόσο εντυπωσιακές, όσο και ρεαλιστικές, που κάνουν τους χρήστες των social media να πιστέψουν ότι βρίσκονται και οι ίδιοι ως θεατές κάπου εκεί ψηλά, βλέποντας και θαυµάζοντας την οµορφιά του κόσµου. Τα drones πλέον έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια µόδα και στην Καλαµάτα µε ολοένα και περισσότερους συµπολίτες µας να ασχολούνται µε αυτά επαγγελµατικά ή ερασιτεχνικά, κάνοντας υπέροχες δουλειές που θαυµάζουµε κάθε τόσο στο διαδίκτυο, όντας άτυποι πιλότοι των συσκευών τους.

Μιλώντας στην «Ε» χειριστές των gadgets του µέλλοντος, όπως έχουν χαρακτηριστεί, µετέφεραν την εµπειρία τους σε ό,τι έχει να κάνει µε τη διαδικασία της πτήσης, επισήµαναν τις δυσκολίες που συναντούν, ενώ αναφέρθηκαν στα µέρη που τους αρέσει να πραγµατοποιούν τις πτήσεις τους στην Καλαµάτα και ευρύτερα στη Μεσσηνία.

Αρµάνδος Κυριάκης (φυσιοθεραπευτής): Τα χρόνια που ασχολούµαι µε το drone είναι τέσσερα. Ξεκίνησα ουσιαστικά από την Ολλανδία όπου σπούδασα και πλέον έχω φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, πραγµατοποιώντας τις λήψεις που επιθυµώ. Μέσα από τα εναέρια πλάνα είναι λογικό και επόµενο να θες να ανακαλύψεις διάφορες τοποθεσίες, παρουσιάζοντάς τες από µια οπτική η οποία είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Στο πλαίσιο αυτό το πέταγµα ενός drone έχει τις δυσκολίες του, καθώς στην προσπάθεια να βγει µια τολµηρή λήψη πολλές φορές από έναν λάθος υπολογισµό µπορεί να πέσει. Ενα τέτοιο παράτολµο εγχείρηµα ήταν όταν πέρασα το drone µου κάτω από την κυρτότητα του Κάστρου στη Μεθώνη. Το γεγονός πως σου δίνεται η δυνατότητα να πετάς µια κάµερα στον ουρανό σού ανοίγει έναν τελείως άλλο κόσµο, παρατηρώντας τον µέσα από µια διαφορετική γωνία. Πλέον, επειδή έχουν προκύψει πολλοί χειριστές drone είναι λογικό οι πιο διάσηµες τοποθεσίες, όπως για παράδειγµα η Βοϊδοκοιλιά, να έχουν προβληθεί από ψηλά ουκ ολίγες φορές. Ετσι, τα drone βίντεο αν θέλουν να ξεχωρίσουν, πρωτοπορούν, δείχνοντας πλάνα και γωνίες ασυνήθιστες. Μιλώντας για τη Μεσσηνία, µου είναι δύσκολο να πω ποια είναι η καλύτερη λήψη που έχω κάνει καθώς από άκρη σε άκρη είναι πανέµορφη. Θα επισηµάνω την ανατολή στη Γιάλοβα καθώς και την ίδια χρονική στιγµή στην παραλία της Καλαµάτας όπου τα χρώµατα είναι µοναδικά.

Θωµάς Ρόσσης (ξενοδοχοϋπάλληλος): Με το drone ήθελα να ασχοληθώ από το παρελθόν έχοντας ξεκινήσει να κάνω τα τελευταία δύο χρόνια τα βήµατά µου στη φωτογραφία, ωστόσο κατάφερα να κάνω τις πρώτες µου πτήσεις από τον περασµένο Γενάρη. Λόγω του ότι µου αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες το είχα σαν παράπονο που δεν µπορούσα να απαθανατίσω τα µέρη που επισκεπτόµουν πανοραµικά, µιας και µε ένα drone µπορείς να βγάλεις τα πάντα. Ηθελα έτσι να µεταφέρω τις εµπειρίες µου στα social media µε τον καλύτερο τρόπο, είτε µέσα από εικόνες είτε µέσα από βίντεο. Η εµπειρία κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι µαγευτική. Αυτό το επιβεβαίωσα µετά την τελευταία επίσκεψή µου στις Κιτριές. Μπορεί να είχα πάει αρκετές φορές αλλά όταν τις αντίκρισα από ψηλά, εκτίµησα την οµορφιά του µέρους, καθώς οι αποχρώσεις του νερού ήταν απίστευτες. Το drone µπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις ακόµα περισσότερο ένα µέρος, διαµορφώνοντας µια διαφορετική άποψη από αυτή που είχες αρχικά. Με το άνοιγµα των νοµών πλέον έχω ως στόχο να «πετάξω» πάνω από διάφορα σηµεία της Ελλάδας, και γιατί όχι και σε κάποια του εξωτερικού. Ενα µέρος που ξεχώρισα πρόσφατα ήταν το Καρνάσι Μεσσηνίας, καθώς από ψηλά το πράσινο σκηνικό που το κατακλύζει µας υπενθυµίζει πόσο υπέροχη είναι η φύση και πόσο παρθένα µέρη υπάρχουν γύρω µας. Στην Ελλάδα τα drones διατίθενται µε 2,4 ghz σε αντίθεση για παράδειγµα µε της Αµερικής που είναι 5. Αυτή η συχνότητα οδηγεί κάποιες φορές σε απώλεια σήµατος, ωστόσο ένα καλό drone δεν πέφτει, επιστρέφοντας στη βάση του αν τελειώσει η µπαταρία ή αν χαθεί το σήµα. Ενας ακόµα παράγοντας που χρειάζεται προσοχή είναι οι δυνατοί άνεµοι καθώς µπορεί να µετακινηθεί η συσκευή από το σηµείο που εµείς έχουµε ορίσει. 

Δηµήτρης Νεοφώτιστος (ηλεκτρολόγος): Το χόµπι αυτό το έχω ξεκινήσει τον τελευταίο ενάµιση χρόνο. Αρχικά χρησιµοποίησα κάποια drones τύπου “παιχνίδια”, ωστόσο πλέον χρησιµοποιώ κανονικό. Η αφορµή για να µπω στον κόσµο των drones ήταν η περιέργεια για το πώς µπορεί να είναι τα πράγµατα από ψηλά. Συνειδητοποιώντας έτσι πως δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο όσο αρχικά πίστευα, και παίρνοντας κάποιες βασικές γνώσεις που απαιτούνται, µπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα, βγάζοντας στη συνέχεια το επαγγελµατικό δίπλωµα που απαιτείται για τις συσκευές άνω των 250 γραµµαρίων. Το να µπορείς να έχεις κάτι ψηλά και µακριά από εσένα αλλά παράλληλα να µπορείς να το ελέγχεις είναι µια διαδικασία πολύ ιδιαίτερη. Σχετικά µε τους περιορισµούς που συνδέονται µε τις πτήσεις, οι απαγορεύσεις που εµφανίζονται σε διάφορα σηµεία δεν σου επιτρέπουν να το σηκώσεις. Για παράδειγµα, η δυτική παραλία της Καλαµάτας από ένα σηµείο και µετά, κοντά σε στρατόπεδα, ή οι αρχαιολογικοί χώροι τυπικά αποτελούν κόκκινη γραµµή. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουµε δει στα social media οι απαγορεύσεις αυτές να παρακάµπτονται, βλέποντας εικόνες πάνω από τέτοια µέρη. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια σηµεία που µου έχουν κάνει εντύπωση πετώντας το drone µου, αυτά είναι το Κάστρο της Καλαµάτας µιας και η οπτική του από ψηλά δεν έχει καµία σχέση µε αυτό που βλέπουµε από το δρόµο. Φυσικά δεν µπορώ να παραλείψω την παραλία της µεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπως και τις Κιτριές. Γενικότερα, φροντίζω όταν κάνω µια εκδροµή να έχω το drone µαζί µου, καθώς πάντα υπάρχει η ευκαιρία να δεις νέα και ωραία σηµεία πανοραµικά.

Ηλίας Ευτυχιάκος (µηχανικός αεροσκαφών): Τα δύο τελευταία χρόνια έχω µπει στον κόσµο των drones. Γενικότερα ασχολούµαι µε το βίντεο και τη φωτογραφία οπότε κάπως έτσι έγινε η σύνδεση µε το εν λόγω χόµπι. Την εµπειρία του να πετάς ένα drone θα την έλεγα µαγική. Η οπτική σου όσο εξελίσσεσαι είναι πολύ διαφορετική στη συνέχεια. Οταν πάω έτσι σε ένα µέρος αυτόµατα σκέφτοµαι πώς φαίνεται από πάνω, γεγονός που µε κάνει να θέλω να το εξερευνήσω. Το drone αποτελεί ένα καλό κίνητρο ώστε να πραγµατοποιήσεις ένα ταξίδι, πάντα προσεκτικά και µε τα απαιτούµενα µέτρα ασφαλείας ώστε να µην προξενήσεις κάποιο ατύχηµα. Το περασµένο διάστηµα λόγω της πανδηµίας µείναµε αρκετά µέσα, οπότε τώρα που ανοίγουν οι µετακινήσεις είναι µια καλή ευκαιρία να κάνω ακόµα περισσότερες εξορµήσεις, συνδυάζοντάς τες µε τις ανάλογες λήψεις ώστε να κερδίσω το χαµένο έδαφος. Σε ό,τι έχει να κάνει µε τις δυσκολίες, ο καιρός είναι ο µεγαλύτερος παράγοντας. Ο αέρας για παράδειγµα δεν έχει την ίδια ταχύτητα στο έδαφος που είµαστε σε σχέση µε εκατό µέτρα πάνω. Αλλάζει κάθε φορά οπότε χρειάζεται προσοχή ώστε να γίνονται τα σωστά βήµατα στο χειρισµό. Με την απώλεια σήµατος δεν έχω κάποιο πρόβληµα καθώς πραγµατοποιώ συνήθως πτήσεις στη φύση και όχι στην πόλη όπου υπάρχουν παρεµβολές από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή από το wifi διάφορων σηµείων. Από τις λήψεις που έχω κάνει θα πρέπει να αναφέρω τη Βοϊδοκοιλιά καθώς η πανοραµική θέα προς την παραλία είναι εξαιρετική. Επίσης οι Αµµοθίνες είναι ένα καλό µέρος για πτήσεις, όπως και η Μεσσηνιακή Μάνη. Φυσικά, δεν πρέπει να αδικήσουµε τον Ταΰγετο, µιας και από τα βουνά προκύπτουν εξίσου όµορφα πλάνα.

Τα drones έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως το gadget του μέλλοντος. Ενώ ξεκίνησαν σαν παιχνίδι με μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και ελικόπτερα, έχουν εξελιχθεί σε μία τεράστια βιομηχανία. Πρόκειται για μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που ελέγχονται είτε από κάποιον απομακρυσμένο χειριστή, είτε αυτόνομα, ακολουθώντας κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο πτήσης. Μπορεί να είναι πολυκόπτερα (τρικόπτερα, τετρακόπτερα, εξακόπτερα κτλ.) ή και αεροπλάνα.

Πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «drone» και όταν αναφέρονται γενικότερα σε οποιοδήποτε μη επανδρωμένο όχημα ελέγχεται από απόσταση ή από κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο, ανεξάρτητα από το πού δραστηριοποιείται – στην ξηρά (UGVs), την θάλασσα (UMVs) ή τον αέρα (UAVs), αναφέρει το dronesworld.

Άλλοι πάλι δε χρησιμοποιούν τον όρο «drones» για τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, γιατί θεωρούν ότι ο όρος παραπέμπει σε στρατιωτικές αποστολές. Και πράγματι πριν από κάποια χρόνια αυτό ίσχυε. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στα drones έχουν στο μυαλό τους τα πολυκόπτερα (multicopters, multirotors). Τα drones έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε επίπεδα κυβερνήσεων, καθώς οι πτητικές τους ικανότητες και η φορητές τους κάμερες, τα κάνουν «τέλειους υποψήφιους» για παρακολούθηση νευραλγικών τοποθεσιών και υπηρεσιών, όπως είναι οι στρατιωτικές και αστυνομικές εγκαταστάσεις.

Ήδη πολλές χώρες έχουν περάσει νομοθεσίες που είτε απαγορεύουν τη χρήση των drones εντός πόλης, είτε απαιτούν ειδική άδεια. Στην Ολλανδία μάλιστα εκπαιδεύουν αετούς για να πιάνουν τα παράνομα drones. Οσον αφορά την Ελλάδα, υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τις πτήσεις σε ύψος μεγαλύτερο των 122 μέτρων, τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα μακριά από αεροδρόμια, και φυσικά απαγορεύεται η πτήση, κοντά, επάνω ή μέσα σε στρατιωτικούς χώρους. Κρίνοντας από την ελληνική νομοθεσία των τελευταίων χρόνων, δεν είναι απίθανο να δούμε πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας και κάρτες καυσαερίων για τα drones.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα drones επισκεφτείτε το uas.hcaa.gr (Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη των Κανονισμών για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) Υποσύστημα Εγγραφής και Διεκπεραίωσης).