Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 13:49

Για το «μαλλί» και η Τρούμπα και η… τούμπα Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

Μη μου πείτε ότι δεν είναι άκρως απολαυστικά και ψυχαγωγικά αυτά που ζούμε. Τώρα που κυβερνά η «μη δογματική», η «ανανεωτική» και «ριζοσπαστική» Αριστερά, η άλλη, η ορθόδοξη και δογματική, η κατά κανόνα αγέλαστη, απέκτησε και εκείνη χιούμορ. Τι βρήκε η ΚΝΕ, προκειμένου να σχολιάσει τη στάση της «για πρώτη φορά Αριστεράς» σχετικώς με την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα; Την πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία, του 1967, «Καλώς ήλθε το δολάριο».

Εδώ που τα λέμε, έτσι όπως κορδακίζονται, η κυβέρνηση, τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και τα επίσημα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «Αυγή», για το μέγα επίτευγμα της επίσκεψης του Ομπάμα, τώρα που πια δεν δεσμεύει το «σύστημα» διακυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και του πλανήτη, τους χρειαζόταν μια τέτοια αντιμετώπιση.

Οχι ότι δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί οι πρόεδροι και οι υπουργοί των Ηνωμένων Πολιτειών στον τόπο μας. Κάθε άλλο. Η διεθνής διπλωματία δεν ασκείται με φωνασκίες και χαβαλέδικες εκδηλώσεις. Αλλά βλέπετε, αυτοί που σήμερα κυβερνούν είχαν επιδοθεί, στα όρια της υπερβολής, σε τέτοιες εκδηλώσεις άλλοτε, όταν εκείνοι βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και την Αθήνα επισκεπτόταν ο Μπιλ Κλίντον. Ε, όταν τότε πρωτοστατούσες σε πορείες, φωνάζοντας «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και τώρα γλυκοσαλιάζεις και καμαρώνεις που υποδέχεσαι τον απερχόμενο ηγέτη των «φονιάδων», δικαίως κάποιοι σε παραλληλίζουν με την Αννα Καλουτά. Διότι τώρα είσαι εσύ που αναφωνείς «Καλώς τα, τα ναυτάκια, τα ζουμπουρλούδικα». 

Το κάνεις βεβαίως για το «μαλλί». Για το «μάνεϊ». Επειδή προσδοκάς να πει έναν καλό λόγο ο Μπαράκ στην Ανγκελα για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Εστω και αν ξέρεις ότι τώρα πια η Ανγκελα, ο Γιούνκερ, ο Σουλτς, δεν θα μετράμε τόσο τον λόγο του απερχόμενου αλλά του επερχόμενου και… επιπίπτοντος επί της παγκόσμιας σκηνής Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο που η στάση αυτή, αν διαφέρει σε κάτι, από εκείνη των καταστηματαρχών της Τρούμπας, που σατιρίζεται στην συγκεκριμένη ταινία, είναι, φευ, προς το χειρότερο. Διότι εκείνοι είχαν μια συνέπεια στη… δουλικότητά τους απέναντι στα δολάρια των «ζουμπουρλούδικων». Δεν έκαναν τόσο θεαματική κωλοτούμπα. 

Προσωπικώς, καλοδέχομαι τον μίστερ Ομπάμα και τον ευχαριστώ για την τεράστια δωρεάν διαφημιστική προβολή της πατρίδας μας. Πλην, χωρίς άλλες, ψεύτικες, προσδοκίες. 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr