Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 16:03

Εφιάλτης γιορτών για 9 στους 10 ανέργους χωρίς επίδομα ανεργίας και απασχόλησης

Γράφτηκε από την
Εφιάλτης γιορτών για 9 στους 10 ανέργους χωρίς επίδομα ανεργίας και απασχόλησης

Του Γιώργου Κανέλη

Γενικού γραμματέα Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας

Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενο μέλος. Τριακόσιοι χιλιάδες νέοι υψηλής ειδίκευσης μετανάστευσαν. Μακάβρια είναι η εικόνα για πολλούς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πεταχτεί για τα καλά σε έναν σύγχρονο Καιάδα. Τα μνημόνια έχουν προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Μακροχρόνια άνεργοι είναι οι 7 στους 10 ανέργους, δηλαδή 820.000 άτομα. Ο εφιάλτης της ανεργίας κυριαρχεί στην κοινωνία και οι περισσότερες οικογένειες θα περάσουν μαύρες γιορτές, αφού έχουν και έναν άνεργο ανάμεσά τους.

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ για την ανεργία είναι συγκλονιστικά: Οι μακροχρόνια άνεργοι (όσοι αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα από το αν έχουν εργαστεί στο παρελθόν) αποτελούν το 73,8% των ανέργων. Oι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε επίδομα ανεργίας ούτε επιδότηση απασχόλησης. Μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ενώ το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.

Επίσης:

• Την τελευταία εξαετία η ανεργία έχει οδηγήσει στο εξωτερικό περίπου 300.000 νέους υψηλής εξειδίκευσης.

• Κάθε άνεργος είναι άνεργος περισσότερο από δυόμισι έτη.

• Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.

• Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (27,2%) είναι σημαντικά υψηλότερο των ανδρών.

• Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 - 24 ετών (46,9%).

• Την 4ετία των δύο μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση  κατά 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

• Η πραγματική ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ.


NEWSLETTER