Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 18:31

Είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα | Γ. Μασσαβέτας

Είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα | Γ. Μασσαβέτας

Δικαίως όλα τα κόμματα και οι δημοσιογραφικές οργανώσεις αποδοκιμάζουν την εισβολή αστυνομικών στα γραφεία εκδοτικού ομίλου και τη σύλληψη δύο στελεχών του, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, μετά από μήνυση του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου. Πρακτική που θυμίζει πράγματι τα κατορθώματα του Ερντογάν και της δικής μας χούντας. Αλλά πώς αλήθεια φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη;

Οσοι μου κάνουν την τιμή να με διαβάζουν συστηματικώς, γνωρίζουν όσα έχω γράψει για την περίεργη διαπλοκή μεταξύ του εκδοτικού ομίλου, πραγματικό αφεντικό του οποίου είναι ο εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Του ομίλου δηλαδή που περιλαμβάνει τα έντυπα και ραδιοφωνικά «Παραπολιτικά», την «Επένδυση», το «Καρφί», την «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» και παραλίγο θα αποκτούσε και την άδεια για την τηλεόραση Alter Ego.

Εχω περιγράψει τις σχέσεις «κολλητών» μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του έως πρότινος «δεξιού χεριού» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου, που είναι τα «χέρια» και τα «μάτια» του κ. Μαρινάκη στη φιλόδοξη προσπάθειά του να γίνει βαρόνος της ενημέρωσης. 

Μια διαπλοκή, για το στέρεο κτίσιμο της οποίας ακολουθήθηκε ένας κανόνας της παράδοσης. Αυτός που θέλει μια θυσία κατά τη θεμελίωση, για να είναι γερό το κτίσμα. Παλιά, επί ιδιωτικών οικοδομών, θυσίαζαν ένα κοκόρι, με το αίμα του οποίου έραιναν τα θεμέλια. Επί ατυχών δημόσιων κτισμάτων, όπως το γεφύρι της Αρτας, ο θρύλος έφτανε έως και το επίπεδο της ανθρωποθυσίας. Ε, και εδώ είχαμε ανθρωποθυσία. Φαγώθηκε, στον πρώτο ανασχηματισμό, ο μη κομματικός υπουργός κατά της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης. Διότι τα ευρήματά του ενοχλούσαν το απρόσκοπτο κτίσιμο της γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ Παππά και ομίλου Μαρινάκη. 

Τώρα συμβαίνει ο πολύς Παππάς να είναι «στην απέξω». Να έχει καιρό να μιλήσει με τον πρωθυπουργό του. Πράγματα που βεβαίως γνωρίζει καλώς ο Καμμένος. Οπως γνωρίζει ότι εκείνος, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι συκοφάντησε τους δύο συλληφθέντες, όταν τους απέδωσε πρόθεση εκβιασμού, κανείς δεν πρόκειται να εισβάλει στο γραφείο του και να τον συλλάβει. Ας είναι καλά η ασυλία. 

Στις αληθείς δημοκρατίες, ο λόγος, ακόμη και ο κακόβουλος, με λόγο αντιμετωπίζεται. Με χειροπέδες μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα. Να τα χαίρεστε τα δημόσια ήθη που εισάγουν οι υπουργοί σας. Μας κάνουν «μια ωραία ατμόσφαιρα». Εξόχως… δημοκρατική. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

 

giorgis@massavetas.gr