Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 20:25

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης 

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης 

Διαμεσολάβηση: Ενας νέος θεσμός για την Ελλάδα, που ακόμα ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει. Ας γνωρίσουμε τον νέο αυτό θεσμό μέσω ερωταπαντήσεων 

- Τι είναι η διαμεσολάβηση;

"Είναι ένας νέος τρόπος επίλυσης διαφορών που καθιερώθηκε με νόμο το 2010. Ουσιαστικά, είναι μια ευκαιρία για εποικοδομητική συζήτηση και διάλογο ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα μέρη για μια διαφορά που τυχόν έχουν. Γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικά εκπαιδευμένου τρίτου προσώπου, του διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι ουδέτερος και βοηθά τα μέρη να καταλήξουν σε μια λύση αποδεκτή και απ’ τους δύο".

- Είναι πραγματικά χρήσιμος ένας διαμεσολαβητής;

"Αν τα μέρη μπορούν να επιλύσουν μόνα τους ή με τους δικηγόρους τους τη διαφορά τους, δεν έχουν παρά να το κάνουν. Ομως, η εμπειρία έχει δείξει πως στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο να διαπραγματευτούν τα μέρη επιτυχώς. Η παρουσία ενός τρίτου, αμερόληπτου προσώπου με ειδικές γνώσεις, του διαμεσολαβητή, μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά και εποικοδομητικά προς τη δημιουργία μιας κοινά αποδεκτής λύσης".

- Πρακτικά, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης;

"Το χαμηλό κόστος της διαδικασίας καθώς επίσης και η ταχύτητα στην επίλυση του ζητήματος είναι τα πιο βασικά της πλεονεκτήματα. Πρόκειται για μια σύντομη διαδικασία που πραγματοποιείται μέσα σε κλίμα ασφάλειας, εχεμύθειας κι εμπιστευτικότητας (όσα ακουστούν κατά τη διαδικασία καλύπτονται από το απόρρητο) και που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην επίτευξη μιας πολυετούς συνεργασίας, καρποφόρας και για τα δύο μέρη". 

- Τι υποθέσεις μπορώ να φέρω στη διαμεσολάβηση;

"Η διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, επιλύει κατά κύριο λόγο αστικές και εμπορικές υποθέσεις, άμεσα, οικονομικά και ταχύτερα από τη δικαστική οδό. Ενδεικτικά επιλύονται με διαμεσολάβηση διαφορές μισθωτικές, αποζημιώσεων, γειτονικού δικαίου, κατασκευαστικών έργων, πνευματικής ιδιοκτησίας, τραπεζικές (όχι υπερχρεωμένα), εμπορικές καθώς και διαφορές οικογενειακού δικαίου".

- Ο διαμεσολαβητής που επέλεξα για τη διαφορά μου μπορεί να μου δώσει νομικές συμβουλές;

"Οχι. Ο διαμεσολαβητής διευκολύνει τα μέρη να αντιληφθούν την ουσία της διαφοράς τους, εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις ώστε τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Για νομικές συμβουλές, τα μέρη μπορούν να προσφεύγουν στους δικηγόρους τους που η παρουσία τους είναι απαραίτητη και υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της διαμεσολάβησης".

- Ας υποτεθεί πως τα μέρη καταλήγουν σε συμφωνία. Πώς εξασφαλίζεται ότι αυτή θα τηρηθεί;

"Η συμφωνία των μερών μπορεί να κατατεθεί στο δικαστήριο και να αποκτήσει ισχύ δικαστικής απόφασης".

- Κι αν αποτύχει η διαμεσολάβηση;

"Κι αυτό μπορεί να συμβεί. Η διαμεσολάβηση μπορεί να γίνεται παράλληλα με άλλες ενέργειες δικαστικές (άρα, δεν χάνεις το δικαίωμα να κινηθείς δικαστικά). Αλλά ακόμη κι αν αποτύχει, μπορεί να έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ των μερών διευκολύνοντας έτσι πιθανές μεταξύ τους μελλοντικές προσπάθειες διαπραγματεύσεων".

- Πόσο διαρκεί μια διαμεσολάβηση; Πόσο κοστίζει;

"Μια διαμεσολάβηση διαρκεί μία εργάσιμη μέρα. Το κόστος συμφωνείται ελεύθερα απ’ τον διαμεσολαβητή και τα μέρη (που το μοιράζονται ισομερώς), ανάλογα με τη φύση της υπόθεσης, το χρόνο προετοιμασίας και τη διάρκεια της διαδικασίας. Τα μέρη οφείλουν να συνυπολογίσουν και την αμοιβή του δικηγόρου τους που θα παρασταθεί στη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος μια διαμεσολάβησης είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος ενός δικαστηρίου. Ετσι, τα μέρη αποφεύγουν τη μακροχρόνια, ψυχοφθόρα και δαπανηρή διαδικασία των δικαστηρίων.

 

Γεώργιος Παπαδόπουλος

Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Υ.Δ.Δ.Α.Δ.

Συντονιστής Επανορθωτικών Κύκλων

Δικηγόρος

www.artofmediation.gr

www.kediaa.gr