Πέμπτη, 25 Μαϊος 2017 15:48

Διαβάστε το … γερμανιστί Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

Αν είχατε αμφιβολία για το πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα όσα έγραφα χθες, σας παραπέμπω στα όσα έγραφαν, την ίδια ημέρα, έγκυρες γερμανικές εφημερίδες:

- Για μια φορά ακόμα η Ελλάδα αγωνιά, γράφει η βερολινέζικη "Tageszeitung", σε σχόλιο με τίτλο «50 χρόνια δουλείας».

«Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Ελληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί, ωστόσο, κινδύνους γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σόιμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα (…) Ο Γόρδιος Δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες» επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου… Ο Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Ελληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Ομως, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. 

- Kαι η "Süddeutsche Zeitung": «Για μια ακόμα φορά η μοίρα της Ελλάδας εξαρτάται από το Βερολίνο. Τίποτα δεν άλλαξε σε αυτή την τελευταία επταετία. Σήμερα, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό μείγμα ρεαλιστικών και προεκλογικών κινήτρων, τα οποία καθιστούν δύσκολη μια επίλυση της κρίσης. Τα σπασμένα όμως τα πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες. Ενας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Οσο συνεχίζεται η διένεξη, τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα καταφέρει να διαφυλάξει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Οσο υπάρχει αβεβαιότητα, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που δεν ξέρει τι του ξημερώνει;».

Εδώ, κάποιοι στέκονται στο αν ο Τσίπρας δέσμευσε, με το τέταρτο μνημόνιο, την επόμενη κυβέρνηση. Οταν οι Γερμανοί μας κράζουν ότι θα ζούμε άλλα πενήντα χρόνια σε καθεστώς… δουλείας!!! 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr