Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 13:10

Παρά την «ήττα» παραμένει και η απειλή για Grexit Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Παρά την «ήττα» παραμένει και η απειλή για Grexit Ι Γ. Μασσαβέτας

Ο άλλοτε, επί δύο θητείες, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είναι σήμερα υπάλληλος πολυτελείας της περίφημης Goldman Sachs. «Μη εκτελεστικός πρόεδρος» είναι ο ακριβής τίτλος του, που τον κατατάσσει στα περίφημα «γκόλντεν μπόις» μιας… έξτρα γκολντ εταιρείας, η οποία φέρει στους ώμους της κάποιες από τις αμαρτίες που οδήγησαν στην ελληνική κρίση, όπως φέρει και εκείνος.

Η μεν τράπεζα για τα παιγνίδια που έπαιξε με την κυβέρνηση Σημίτη, με τα γνωστά «σουάπς», προκειμένου να «μαγειρευτούν» τα στατιστικά στοιχεία, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη στο ευρώ. Ο δε Μπαρόζο, για τα στραβά μάτια που έκανε στο επόμενο μαγείρεμα των στοιχείων, από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Ελλάδας προκειμένου να πετύχει την επανεκλογή του.

Μας ήλθε λοιπόν στην Αθήνα, ως εκπρόσωπος αυτής της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης» διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, για να μετάσχει στις εργασίες ενός οικονομικού συνεδρίου. Και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης έδωσε συνέντευξη στην «Καθημερινή» για να μας ενημερώσει ότι το διαβόητο «Grexit» εξακολουθεί να επικρέμαται επί των κεφαλών μας: «Εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος ενός Grexit εάν η Ελλάδα κάνει λάθος κινήσεις» μας είπε συγκεκριμένα. Ενώ δεν παρέλειψε, και αυτός, να πει μερικά καλά λόγια για τη χώρα μας και τις θυσίες μας, έτσι όπως τα λένε όλοι, δίκην μνημόσυνου, εις μνήμην τεθνεώτος. 

Τα έχουμε δώσει όλα, σε βάθος δεκαετιών, εξακολουθούμε τις μεταγγίσεις αίματος, ακόμη και όσοι έχουμε πια υποστεί τεχνική αναιμία από το δώσε-δώσε, πότε με ένα νομοσχέδιο σκούπα, πότε με μια πρόσθετη τροπολογία, αλλά μας λένε ακόμη ότι κινδυνεύουμε να έχουμε την τύχη των πρωτόπλαστων. Να εκδιωχτούμε από τον «παράδεισο» του ευρώ, για την δημοσιονομική σταθερότητα του οποίου -και της «ζώνης» του- έχει γίνει η ζωή μας κόλαση. 

Κατά τα λοιπά, αν πιστέψουμε τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές, «όλα είναι ανθηρά». Μόνον όταν βρίσκονται μεταξύ τους, σε κομματικές συγκεντρώσεις, ψελλίζουν κάποια ψήγματα αυτοκριτικής, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, όστις μιλώντας σε σύναξη Συριζαίων στον Πειραιά, αναγκάστηκε να παραδεχτεί: «Ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας. Είμαστε αναγκασμένοι διαρκώς να κάνουμε συμβιβασμούς».

Και ήταν από τους πιο σκληρούς… ζουρνατζήδες, λυράρηδες και νταουλοκρούστες, που θα έκαναν τις αγορές και τον Σόιμπλε να χορεύουν. Τρομάρα τους.  

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr


NEWSLETTER