Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 10:22

Σώστε την πανέμορφη Βρίσα μας Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Σώστε την πανέμορφη Βρίσα μας Ι Γ. Μασσαβέτας

Τον Αύγουστο του 1988 πέρασα μερικές από τις ωραιότερες μέρες της ζωής μου στη Λέσβο.

Στην εκπληκτική και παρθένα, τότε, από τις τουριστικές επιδημίες, παραλία των Βατερών. Μια θαυμάσια παραλία με 8 χιλιόμετρα μήκος, με πολύ φιλόξενους κατοίκους, με εκπληκτικά νερά, που δεν ήταν σαν τα παγωμένα της βόρειας πλευράς του νησιού, στη Σκάλα Συκαμιάς ή την Εφταλού, όπου είχαμε αρχικώς καταλύσει με τη σύντροφό μου. Αλλά θέλαμε κάθε τόσο να πεταχτούμε, με οποιαδήποτε αφορμή, ως τη Βρίσα. Το πανέμορφο κεφαλοχώρι της περιοχής. 

Δεν ξέρω πώς εξελίχθηκε στις τρεις δεκαετίες που πέρασαν από τότε. Αλλά το θυμάμαι σαν ένα χωριό που λες και ήταν ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Με τα πέτρινα σπίτια του, ένα κι ένα. Με τα παλιά λιοτρίβια του και άλλα εργοστάσια, βοηθητικά της αγροτικής παραγωγής, να ορθώνονται λες απείραχτα από τον χρόνο. Με τα παστρικά καλντερίμια του και τα μαγαζιά του.  

Μπορεί ο Μόλυβος να έχει τεράστια προβολή, που την αξίζει λόγω της ομορφιάς του. Οπως και η Πέτρα, η Αγιάσος και άλλοι παραδοσιακοί οικισμοί της Λέσβου. Αλλά για μένα η Βρίσα, ριζωμένη εκεί για δύο χιλιετίες, ήταν το αδικημένο διαμάντι του νησιού. Ισως επειδή ακριβώς δεν ήταν καθόλου τουριστικός προορισμός. Ενα μεσόγειο χωριό που το είχαν σεβαστεί οι κάτοικοί του και το διατηρούσαν εξαιρετικώς όμορφο. Αλλά δεν το σεβάστηκε ο Εγκέλαδος. Πονεί η ψυχή μου να διαβάζω στα «εισερχόμενα» του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το μήνυμα από τον «Δημοκράτη» Μυτιλήνης: «Δυστυχώς η κατάσταση στη Βρίσα είναι τραγική. Τα πάντα ισοπεδώθηκαν». 

Αυτομάτως το μυαλό μου γυρίζει σε άλλα ταξίδια, σε άλλες χώρες. Σε πόλεις που ισοπεδώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το τότε Λένινγκραντ, δηλαδή την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ως τη Δρέσδη της Γερμανίας. Πόλεις όπου μένεις ενεός, θαυμάζοντας το πώς τις ξανάκτισαν, σεβόμενοι την αρχιτεκτονική και πολιτιστική τους κληρονομιά. 

Το μόνο που ελπίζω, όταν τελειώσει το καταστροφικό του έργο με τους αναμενόμενους μετασεισμούς ο Εγκέλαδος, το κεντρικό κράτος και η αυτοδιοίκηση να συνδράμουν με κάθε τρόπο τους ανθρώπους της Βρίσας, να ξανακτίσουν το χωριό τους όπως ήταν. Και όχι να φυτρώσουν στα χαλάσματα του σεισμού τίποτε τσιμεντένιες αθλιότητες for rooms to let. Να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα που έγιναν στη Ζάκυνθο, τον Βόλο, την Κεφαλλονιά.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr


NEWSLETTER