Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017 10:08

Αυτοκτονούν οι απλήρωτοι και επί Νεφελούδη; Ι Γ. Μασσαβέτας 

Γράφτηκε από τον

Η 42χρονη Αθηνά από τα Γιαννιτσά υποτίθεται ότι ήταν από τους τυχερούς αυτής της κρίσης. Διότι σήμερα είναι μεγάλη τύχη να έχεις δουλειά. Και η Αθηνά είχε. Εργαζόταν στο εκεί κατάστημα μεγάλης αλυσίδας ειδών παντοπωλείου, που δραστηριοποιείται αποκλειστικώς στη Μακεδονία και τη Θράκη. Μόνο που οι εργοδότες της είχαν… ξεχάσει ότι πρέπει και να την πληρώνουν. Δεκαπέντε μήνες απλήρωτη. Αλλά εκείνη έπρεπε να συνεχίσει να πληρώνει. Και τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ και το κινητό της και όλους τους τρέχοντες λογαριασμούς. Δηλαδή να ζητιανεύει δανεικά. 

Οσοι ζούμε ανάμεσα στους υπόλοιπους συνανθρώπους μας και γνωρίζουμε τι τραβά ο ένας και ο άλλος, δεν αισθανόμαστε καμία έκπληξη για όλα αυτά. Η Αθηνά δεν ήταν ο μόνος άνθρωπος που εργάζεται χωρίς να πληρώνεται. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Παρόμοια. Αλλά όχι την ίδια. Πρώτον διότι είναι άλλο να αργούν δυο-τρεις μήνες να σε πληρώσουν και άλλο δεκαπέντε. Και δεύτερον διότι η Αθηνά έσερνε ήδη ένα βαρύ ψυχικό φορτίο. Στα πρώτα χρόνια της κρίσης, ο πατέρας της, που διατηρούσε βιοτεχνία μεταλλικών ειδών, δεν άντεξε τη χρεοκοπία και αυτοκτόνησε και εκείνος. 

Αν έψαχνα στο αρχείο της «Αυγής» εκείνης της περιόδου, ασφαλώς θα εύρισκα πικρότατα σχόλια για τους τότε κυβερνώντες, στους οποίους θα επέρριπτε την ευθύνη για την αυτοκτονία του μικρού βιοτέχνη. Στη σημερινή «Αυγή», ευτυχώς υπάρχει ένα σχόλιο του Θανάση Καρτερού, για να σώζεται η τιμή της αριστερής εφημερίδας. Ενα σχόλιο με το οποίο επιρρίπτονται ευθύνες στο υπουργείο Απασχόλησης και ειδικότερα στον γενικό γραμματέα του, τον αχθοφόρο μεγάλου ονόματος κ. Νεφελούδη. 

Αυτός ο «σύντροφος» έσπευσε να δηλώσει, για την περίπτωση της Αθηνάς, ότι «το υπουργείο έκανε τη δουλειά του, αλλά ευθύνεται η δικαιοσύνη». Δηλαδή πώς την έκανε τη δουλειά του, όταν αυτή η επιχείρηση παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση, επί τόσους μήνες, την εργατική νομοθεσία; Με θύματα όχι μόνο την Αθηνά αλλά και εκατοντάδες συναδέλφους της; Με το να στείλει απλώς ένα χαρτί στον εισαγγελέα και… ξεμπερδέψαμε; 

Και ποια είναι αυτή η δικαιοσύνη που δεν έκανε καλά τη δουλειά της; Αυτή της οποίας ηγείτο, ως πριν λίγες ημέρες, η όψιμη συντρόφισσα Βασιλική Θάνου; Αυτή της οποίας πολιτικός προϊστάμενος είναι ο σύντροφος Κοντονής; Δεν αισχύνεσθε να δικαιολογείσθε με τέτοιες μπούρδες;

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr