Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 09:47

5η και όχι 1η η Ελλάδα στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ (πίνακες)

5η και όχι 1η η Ελλάδα στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ (πίνακες)

 

 

Του Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλους Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Στην 5η και όχι στην 1η θέση βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την απορρόφηση των ΕΣΠΑ.

Αν ανατρέξει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής https://cohesiondata.ec.europa.eu/overview όπου έχει λεπτομερή καταγραφή για κάθε χώρα των κονδυλίων που απορρόφησε, ανάλογα με τον προγραμματισμό και των ολοκλήρωση των έργων, η Ελλάδα φαίνεται να κατέχει την 5η θέση όπως φαίνεται και στον επισυναπτόμενο πίνακα 1. 

Ποιος ο λόγος λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάζει στοιχεία τα οποία εύκολα και γρήγορα μπορεί να αποδειχθούν ότι δεν συνάδουν με τις επίσημες ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες;

Οσον αφορά τον συνολικό προϋπολογισμό ανά χώρα για όλες τις χρηματοδοτήσεις, όπως βλέπετε στον Πίνακα 2, βρισκόμαστε στην 11η θέση.

Σχετικά με την εκτέλεση των σχεδιασθέντων έργων είμαστε αρκετά πιο χαμηλά, αφού βρισκόμαστε στην 18η θέση όπως φαίνεται και στον Πίνακα 3.

Η Δημόσια Διοίκηση πάντα έχει συνέχεια, και ιδιαίτερα με τις χρηματοδοτήσεις για έργα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι έργα που προγραμματίσθηκαν και υποβλήθηκαν προς έγκριση από μια κυβέρνηση θα εκτελεσθούν πολύ πιθανά από μια επόμενη κυβέρνηση που θα λάβει από εκλογές την "δημοκρατική σκυτάλη" διακυβέρνησης της χώρας. Ετσι λοιπόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προγραμμάτισε και σχεδίασε έργα τμηματοποιημένα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση. Εάν λοιπόν ανατρέξετε στον Πίνακα 1, θα διαπιστώσετε ότι για την κατάληψη της 5ης θέσης σημαντική συνεισφορά είχαν τα έργα της Νέας Δημοκρατίας που "προίκισαν" τη χώρα με τη μεγαλύτερη προκαταβολή συγκριτικά με όλες τις άλλες χώρες, της τάξης του 8%. Από τις υψηλότερες προκαταβολές (και μάλιστα μόνο 4%) είχαν η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ρουμανία. 

Από τον Πίνακα 1 συνάγουμε ακόμα ότι η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, που προηγούνται, είχαν μόνο 3% προκαταβολή. Επομένως, αν ξεχνούσαμε τις προσπάθειες του χθες, δηλαδή της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και επικεντρωνόμαστε στα έργα που προγραμμάτισε και εκτέλεσε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, με την σχετική επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε θα κατρακυλούσαμε στην 10η θέση. 

Αυτό μοιάζει λοιπόν σαν να ξεκινήσαμε ένα ταξίδι και ανοίξαμε πανιά με ούριο άνεμο, πολύ πριν ξεκινήσουν οι αντίπαλοί μας, οι οποίοι όμως στην πορεία μάς ξεπέρασαν. Εχει λοιπόν πολύ μεγαλύτερη σημασία για τους πολίτες, να μας γνωρίσει η κυβέρνηση όλα τα έργα που μόνη της σχεδίασε και ολοκλήρωσε με τα χρήματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, για να λάβει δικαιωματικά τότε όλους τους επαίνους που θα της αξίζουν. 

Είναι απαραίτητο, ακόμη, για να μην υπάρχει διαφορετική εκτίμηση στα πεπραγμένα της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να δοθούν επαρκείς διευκρινίσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις περί 1ης θέσης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. 

Τέλος, θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να αναγνωρίζονται και στη χώρα μας εκείνες οι θετικές προσπάθειες που προηγούμενες κυβερνήσεις ολοκλήρωσαν, συμβάλλοντας στην ανόρθωση της χώρας. Η σκόπιμη οικειοποίησή τους από τους εκάστοτε κυβερνώντες δεν συνάδει με τις αξίες της δημοκρατίας - και η ευγενική διάθεση των κυβερνώντων θα πρέπει να αναγνωρισθεί ως θεσμική υποχρέωση.