Τρίτη, 01 Ιανουαρίου 2019 17:54

Το 2019 θα είναι μια πραγματικά νέα χρονιά

Το 2019 θα είναι μια πραγματικά νέα χρονιά

Άρθρο του Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη*

Οι προηγούμενες χρονιές έχουν χρωματίσει με γκρίζα χρώματα τα όνειρά μας και κανείς δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη που οι κυβερνώντες διατείνονται, ότι βιώνουμε μια οικονομική ανάκαμψη. Δεν είμαστε περήφανοι πολίτες όταν ο εθνικός μας πλούτος έχει υποθηκευθεί για έναν αιώνα, οι μισθοί φαντάζουν ως φιλοδώρημα για τις νέες γενιές, η πατρίδα αφαιμάζεται από τις πιο δυναμικές και παραγωγικές ηλικίες με τη φυγή τους στο εξωτερικό και η επιχειρηματική δραστηριότητα τιμωρείται με υψηλή φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές.

Με σημαία μια λογιστική σχετική βελτίωση δεικτών, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχαίρουν την κυβέρνηση για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Παραβλέπουν όμως το γεγονός ότι εάν δεν ανεβαίνει παράλληλα και το εισόδημα του μέσου πολίτη, τότε το πλεόνασμα αφαιρεί από τις καταθέσεις το απαραίτητο κεφάλαιο που στο μέλλον, όταν βελτιωθούν οι συνθήκες, θα στηρίξει νέες επενδύσεις. Ετσι τα μεγάλα κρατικά πλεονάσματα είναι αφαίρεση εισοδήματος από αυτούς που παράγουν και δημιουργούν αντικίνητρο να σταματήσουν να παράγουν. Δεν γίνεται να σπείρεις και να περιμένεις να θερίσεις στην έρημο.

Οι αυστηρές δημοσιονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης εγκλωβίζουν τις οικονομίες των κρατών-μελών με αυστηρές οδηγίες στον στόχο μιας οικονομικής σταθερότητας, παραβλέπουν τη βασική αρχή της συνένωσης των λαών της Ευρώπης που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ετσι οδηγηθήκαμε στην αύξηση της δύναμης των λαϊκιστών και των αντισυστημικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων. Περιμένουμε λοιπόν τη νέα χρονιά από τον νέο πρόεδρο και το νέο Ευρωκοινοβούλιο να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να αναδιαμορφώσουν τις προοπτικές. Δεν θα πρέπει να υιοθετούνται δείκτες πλασματικής οικονομικής ευμάρειας, ώστε να αναστραφεί το κλίμα που επενδύουν οι ευρωσκεπτικιστές και έχει απήχηση η υστερία των πολιτικών ακραίων κομμάτων, γιατί εμείς πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση των Εθνών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας και οι παροχές. Οι ανεπτυγμένες χώρες ταχύτατα αφομοιώνουν την καινοτομία στην ιατρονοσηλευτική πραγματικότητα και εμείς διερωτόμαστε γιατί να πρέπει να φοράμε το ίδιο νούμερο υποδήματα. Η σύγχρονη υγεία σήμερα επιτάσσει με τη μελέτη του DNA μας εξατομικευμένα να προσδιορίζονται οι κίνδυνοι της υγείας μας, να επιλέγεται η προτιμότερη και δραστικότερη αγωγή, ενώ η νανοτεχνολογία να συνδράμει αποφασιστικά και καταλυτικά στην επούλωση των σωματικών - ψυχικών τραυμάτων αλλά και να δρα ανασταλτικά στην απώλεια των ανώτερων λειτουργιών. Απαραίτητη παράλληλα η αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας που βοηθά την ανάπτυξη, εκεί που ακμάζει η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποιητική βιομηχανία και μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα είδη του ποιοτικού τουρισμού.

Μια μεγάλη πρόκληση για τη νέα χρονιά είναι να σταματήσουμε την καταλήστευση του περιβάλλοντος. Η βίαιη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών είναι καθρέπτης του τιμήματος της καταστροφής της φύσης. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει γρήγορα να υποκαταστήσουν τις παραδοσιακές. Η χώρα μας μπορεί να πρωτοστατήσει, ώστε η Ελλάδα με την μεγάλη ετήσια ηλιοφάνεια και τα μελτέμια της, να αποτελεί τον κύριο πάροχο "καθαρής" ενέργειας για όλη την Ευρώπη. Η επέκταση της ηλεκτροκίνησης στα μεταφορικά μέσα και οχήματα εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, θα αποτελέσει έναν επιπλέον μοχλό ανάπτυξης και πεδίο καινοτόμων δράσεων και επιχειρηματικότητας.

Πρέπει κάθε πολίτης στη νέα χρονιά να νιώθει με ασφάλεια την κατοικία του ως επενδυτικό πρόσημο, χωρίς άγχος νέων και απρόβλεπτων επιβαρύνσεων. Είναι προϋπόθεση η εργασία που θα επιβραβεύει την εργατικότητα, θα στηρίζεται στην αξιοκρατία και θα παρέχει αμοιβές που δεν θα υποβαθμίζουν την προσωπικότητα του εργαζόμενου. Περιμένουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα ποιοτικό και καινοτόμο, μοχλό κοινωνικής προόδου και αναπτυξιακών προοπτικών.

Απαιτούνται όμως τολμηρά βήματα από τον καθένα μας. Ολοι μας να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, με όλα τα λάθη μας και τις κομματικές παρωπίδες, να απεκδυθούμε τα κατάλοιπα μιας εμφύλιας διαμάχης και να κοιτάξουμε προς τα εκεί που θα ανατείλει ο ήλιος μιας νέας Ελλάδας. Εκείνης που θα είναι αντάξια των προσδοκιών των νεότερων γενιών και της ιστορίας μας, αλλά και της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλάμε στις ψυχές μας, από το μοναδικό και ένδοξο παρελθόν της φυλής μας.

* Ο Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης είναι επίκουρος καθηγητής Παθολογίας - Διαβήτη Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας