Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 13:26

 Μια ζωή ψηφίζουμε εκβιαστικώς

Γράφτηκε από τον
 Μια ζωή ψηφίζουμε εκβιαστικώς

 

Το ζητούμενο, από αυτές τις εκλογές, δεν είναι ποιος θα έλθει πρώτος. Αυτό είναι δεδομένο. Εκείνο που κρίνεται είναι αν θα έχει την δυνατότητα να διακυβερνήσει αδιαταράκτως. Αν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ή θα μπούμε σε περιπέτειες, με νέες εκλογικές αναμετρήσεις.

Απεχθάνομαι τα εκβιαστικά πολιτικά διλήμματα. Ενώπιον των οποίων βρεθήκαμε, οι πολίτες, ουκ ολίγες φορές κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης. Αρχής γενομένης από το περίφημο σύνθημα, που εκπορεύθηκε από τα χείλη του Μίκη Θεοδωράκη, το 1974: «Καραμανλής ή τανκς». Δίλημμα που τότε ήταν πράγματι αληθινό, όπως απέδειξε η αποκάλυψη του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος, τον Φεβρουάριο του 1975, που έμεινε στην ιστορία ως το «πραξικόπημα της πυτζάμας».

Δυστυχώς, και αυτήν την φορά, θα φθάσουμε μπροστά στην κάλπη υπό το καθεστώς ενός ψυχολογικού εκβιασμού. Αν «σκορπίσουμε» τις ψήφους μας σε κάποιο από τα εικοσιτέσσερα κόμματα και συνασπισμούς, αυτό οδηγεί σε δυο προοπτικές:

* Η μια είναι η «καλή». Αν κανένα από τα έως τώρα εξωκοινοβουλευτικά σχήματα δεν καταφέρει να μπει στην Βουλή, αν έχουμε δηλαδή πεντακομματική βουλή, το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν όσοι μείνουν εκτός νυμφώνος θα είναι διψήφιο. Οπότε θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη και αν η διάφορα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο μεγάλη όσο την εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις.

* Η άλλη είναι η απαρχή μιας περιπέτειας, για την οποία τρίβει προκαταβολικώς τα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας. Αν μπουν στην Βουλή ο Βαρουφάκης και ο Βελόπουλος, αποσπώντας συνολικώς περί τις είκοσι, τουλάχιστον, έδρες, η δε διαφορά των δυο πρώτων είναι σχετικώς μικρή, διαγράφεται η προοπτική να μην πετύχει η ΝΔ τον στόχο της αυτοδυναμίας. Οπότε τι ακολουθεί; Εκλογές... τον Δεκαπενταύγουστο, μας είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και πώς θα γίνουν αυτές οι δεύτερες εκλογές «μέσα στα μπάνια του λάου»; Με την απλή αναλογική που έχει ψηφίσει ο Τσίπρας. Δηλαδή θα πάμε για Βουλή των δέκα, δώδεκα και περισσότερων κομμάτων. Οσων πάρουν πάνω από 0,5%.

Αντε μετά να στηθεί, και να σταθεί, κυβέρνηση. Σε αυτό ελπίζει ο Τσίπρας. Οστις, όπως ο λύκος, «στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να επιπλεύσει, ως επικεφαλής μιας «πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας» με το Γιάνη, τη Ζωή, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα... άλλα παιδιά.

Ελπίζω να έχει εκλογικό δικαίωμα και ο «Θεός της Ελλάδος».

 

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER