Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 19:02

Αρμεξε, άρμεξε, τη στέρεψαν την αγελάδα!

Γράφτηκε από τον

Μπορεί να σας φαίνεται εξωπραγματικό ή και οξύμωρο. Αλλά δεν είναι. Είναι η απτή πραγματικότητα, μέσα από επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Τα τελευταία χρόνια, της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας εισοδήματος. Που πλήττουν ιδίως την μεσαία τάξη. Αλλά ενώ οι συντελεστές φορολόγησης αυξάνονται, τα έσοδα του κράτους αντί αυξηθούν… μειώνονται.

Φθάσαμε στο εξής εκπληκτικό σημείο, συμφώνως προς πίνακες που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΣΕΒ:

Από τα 60.000 ευρώ ετησίως, που κοστίζει σε έναν εργοδότη ένα καλά αμειβόμενο υψηλόβαθμο στέλεχος μιας επιχείρησης, στην τσέπη του εργαζόμενου να μπαίνουν μόνο 24 χιλιάρικα. Τις υπόλοιπες 36 χιλιάδες, τις «τραβά» το κράτος, με το σύνολο των φόρων και εισφορών που επιβάλλει. Κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι και αυτό ένα… περήφανο ελληνικό ρεκόρ.

Ας μην κάνουμε συγκρίσεις με τις χώρες που έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές, όπως π.χ. η Βουλγαρία που «αρμέγει» μόνον το 20% του συνολικού εισοδήματος, είτε η Κύπρος που φορολογεί το 28%. Ας δούμε τι πληρώνει, άλλα και με ποια ανταπόδοση, ένας πολίτης στην Ελλάδα και ένας σε μια από τις χώρες οι οποίες, παραδοσιακώς, είχαν πάντοτε υψηλό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος. Την Σουηδία.

* Εδώ ένα καλά αμειβόμενο ζευγάρι εργαζομένων, με ονομαστικό συνολικό μηνιαίο εισόδημα 5000 ευρώ, έχοντας δυο παιδιά, θα πρέπει, αφού το κράτος του πάρει τις 3000 (60%), να πληρώσει με τα υπόλοιπα ενοίκιο, λογαριασμούς, σπουδές παιδιών, από τον παιδικό σταθμό ως τα φροντιστήρια και την επιμόρφωση (ξένες γλώσσες, μουσική κλπ).

* Εκεί, από το αντίστοιχο ζευγάρι παίρνουν το 48%. Δηλαδή τις 2400 από τις 5000. Αλλά δεν έχουν να ξοδεύσουν ούτε πεντάρα, είτε για περίθαλψη είτε για σπουδές, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ξένες γλώσσες και η πολιτιστική επιμόρφωση. Ενώ, με την οργανωμένη δόμηση, που είναι έργο της αυτοδιοίκησης, προσφέρονται κατοικίες με ένα λογικό ενοίκιο στο οποίο περιλαμβάνονται και τα έξοδα θέρμανσης και ύδρευσης.

Λίαν οψίμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο ίδιος ο Τσίπρας, έφθασαν να ομολογούν ότι το παράκαναν με την υπερφορολόγηση, ότι τσακίσανε την ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης. Τόσο ώστε… πέτυχαν να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα, παρά την αύξηση των φόρων και των εισφορών.

Ε, καιρός να κάνουν μια… μετεκπαίδευση στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Τους χρειάζεται.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr