Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 13:23

Εδώ χρειάζεται περισσότερη εξειδίκευση

Γράφτηκε από τον
Εδώ χρειάζεται περισσότερη εξειδίκευση

 

Θα σταθώ κ. Πρόεδρε σήμερα σε ένα μόνο από τα έξι σημεία αιχμής του κυβερνητικού προγράμματος, που παρουσιάσατε με τις προγραμματικές δηλώσεις σας.

Εκείνο για τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος, ιδίως δε των θαλασσών μας. Διότι αυτό το περιβάλλον, αυτές οι φυσικές ομορφιές, είναι που μας θρέφουν όλους, αφού ο τουρισμός είναι η εθνική μας βιομηχανία.

Εξαγγείλατε κ. Πρόεδρε την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης ως το 2021. Και θέλω να ελπίζω ότι δεν κάνατε απλώς «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα». Οτι δηλαδή δεν εννοούσατε μόνο το ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει, ως έχει υποχρέωση άλλωστε, αλλιώς θα πληρώνει συνεχώς τεράστια πρόστιμα, την απόφαση που έλαβε, με 560 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο. Μια απόφαση που απαγορεύει την παραγωγή και εμπορία συγκεκριμένων προϊόντων μιας χρήσης και η οποία είναι κομμάτι «κολοβή», αφού αναφέρεται μόνο στα πιο κάτω αντικείμενα:

- Πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού).

- Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης.

- Πλαστικά καλαμάκια.

- Μπατονέτες με πλαστικά μέρη.

- Πλαστικές βάσεις μπαλονιών.

- Οξοδιασπώμενα πλαστικά.

- Συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ).

Ομως οι ακτές, οι θάλασσες και οι λίμνες, αλλά και τα δάση μας δεν ρυπαίνονται μόνο από αυτά τα συγκεκριμένα είδη μιας χρήσης. Πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τις… βάσεις μπαλονιών και τις μπατονέτες κάνουν τα πλαστικά μπουκάλια και οι πλαστικές σακούλες. Και για μεν τα πλαστικά μπουκάλια η «ντιρεκτίβα» της Ενωσης είναι ότι ως το 2029 θα πρέπει να μαζεύονται σε ποσοστό 90%. Τρέχα γύρευε δηλαδή. Να ρίχνουμε… δύτες και βαθυσκάφη στα πελάγη μας, να μαζεύουν τα μπουκάλια του νερού που πετάνε τουρίστες και ντόπιοι. Η αποθέωση της ουτοπίας. Για τις πλαστικές σακούλες καμία απόφαση.

Αν λοιπόν θέλετε να προσφέρετε κάτι περισσότερο από τα «ξένα κόλλυβα», πρέπει να εξειδικεύσετε το πρόγραμμά σας, ορίζοντας π.χ. ότι τα ελαιόλαδα και άλλα λάδια, αντί πλαστικών συσκευασιών, θα διατίθενται μόνο σε λευκοσιδηρά δοχεία. Οτι οι χυμοί, τα αναψυκτικά και το νερό θα προσφέρονται μόνο σε τετραπάκ. Οτι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα διαθέτουν μόνο χάρτινες σακούλες.

Αυτά είναι μέτρα κοινής λογικής με αμεσότατο αντίκρισμα σε νέες

επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και μείωση της ρύπανσης.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER