Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 16:03

Ευτυχώς που η ευαισθησία είναι… έφηβη

Γράφτηκε από τον
Ευτυχώς που η ευαισθησία είναι… έφηβη

 

Οι έφηβοι παραμένουν, διαχρονικώς και υπερτοπικώς, το πιο ευαίσθητο κομμάτι κάθε κοινωνίας. Ευεπίφοροι σε κάθε λογής μηνύματα και εγερτήρια. Είναι σαν τον Ηρακλή της μυθολογίας. Χωρίς να είναι πάντοτε εξασφαλισμένο ότι στο κρίσιμο σταυροδρόμι «της αρετής και της κακίας» θα επιλέξουν αποκλειστικώς και μόνο την αρετή. Διότι με τον ίδιο ενθουσιασμό που μια μερίδα μπορεί να μπει σε αγώνα για την πρόοδο, την ελευθερία, ανθρώπινες αξίες, μια άλλη μπορεί ευκόλως να παρασυρθεί από πολιτικούς ή θρησκευτικούς δημαγωγούς, στον δρόμο του μίσους, του φανατισμού.

Οταν τα παιδιά αγωνιούν, καταγγέλλουν και παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε οι ενήλικες είναι να τα αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισαν κάποια μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης μια ομάδα εφήβων «ακτιβιστών» που είχαν προσκληθεί να μιλήσουν για την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που μας απειλούν. Την ώρα ακριβώς που η Δυτική Ευρώπη γνωρίζει πρωτοφανείς καύσωνες, λόγω ακριβώς της κλιματικής αλλαγής.

Η δεκαεξάχρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία Γκρέτα Θούνμπεργκ, που έχει καταστεί σύμβολο της γενιάς της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, βρέθηκε στο βήμα του ανώτατου αντιπροσωπευτικού σώματος της γαλλικής δημοκρατίας, για να εκφράσει την αγωνία της γενιάς της για την αναποτελεσματικότητα και τον κυκλοθυμισμό των πολιτικών απέναντι στους κινδύνους που απειλούν τη γη, την πατρίδα όλων μας. Και κάποιοι βουλευτές, όχι μόνο της Λεπέν αλλά και του Σαρκοζί επέλεξαν να της γυρίσουν επιδεικτικώς την πλάτη. Να απόσχουν από τη συνεδρίαση και να διατυπώσουν δημοσίως σχετλιαστικούς χαρακτηρισμούς.

«Ορισμένοι άνθρωποι» είπε η κατ’ αυτούς… ανώριμη μικρή «επέλεξαν να μην έρθουν εδώ σήμερα. Επέλεξαν να μην μας ακούσουν και αυτό είναι κατανοητό. Στην τελική είμαστε μόνο παιδιά. Δεν χρειάζεται να μας ακούτε. Ομως πρέπει να ακούτε τους επιστήμονες, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε», είπε η Θούνμπεργκ.

Στη γειτονιά μου κάποιοι νεαροί ξεσηκώνονται κατά του Airbnb, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η αλόγιστη επέκταση του φαινομένου έχει ως αποτέλεσμα να διώχνει τους γείτονες ενοικιαστές. Να γίνεται απρόσωπη η γειτονιά. Και έχουν δίκιο. Από τον φίλο μου Δημήτρη, που έμενε σε ένα δυαράκι πληρώνοντας 250 ευρώ, ζήτησαν ενοίκιο… 650, για να τον αναγκάσουν να φύγει, ώστε να στραφούν στις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις.

Ε, δεν μπορώ να τους γυρίζω την πλάτη.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER