Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2019 10:17

Ποιος θα βάλει τέλος σε αυτό το καρακιτσαριό;

Γράφτηκε από τον
Ποιος θα βάλει τέλος σε αυτό το καρακιτσαριό;

Να σας πω τη μαύρη αλήθεια, κ. Πρόεδρε, περίμενα ότι θα τολμούσατε να βάλετε ένα τέλος σε αυτό το πολιτικό καρακιτσαριό που εξελίσσεται κάθε χρόνο στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Διότι πρέπει κάποιος, επιτέλους, να το κάνει.

Διεθνείς εκθέσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο. Αυτό όμως που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, κάθε Σεπτέμβριο, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Τουλάχιστον στις ευνομούμενες κοινωνίες. Είδατε μήπως την Μέρκελ να εκφωνεί λόγο στα εγκαίνια καμίας έκθεσης στη Φραγκφούρτη ή το Ντίσελντορφ; Μήπως είδατε τον Μακρόν να μεταβαίνει με σύσσωμο το υπουργικό του συμβούλιο στη Μασσαλία ή τη Λυών, είτε τον Σάντσεθ με ανάλογη κουστωδία σε εκθέσεις στη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη;

Παλιότερα είχαμε μόνον την πρωθυπουργική ομιλία, που γινόταν στις αίθουσες κάποιου μεγάλου ξενοδοχείου, υποτίθεται ενώπιον των παραγωγικών τάξεων της Νύμφης του Θερμαϊκού. Ενώ στην πραγματικότητα κυριαρχούσαν οι «φερτοί» εξ Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι, νομάρχες ημικρατικοί εργατοπατέρες και άλλοι αξιωματούχοι. Το κακό παράγινε στα χρόνια της διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Οταν η τακτική του «συγκεντρωσιάρχη» Κίμωνα Κουλούρη επέβαλε ως «κομματικό καθήκον», την υποχρέωση, οποιουδήποτε είχε είτε κυβερνητική είτε κομματική εξουσία, να συνοδεύει τον Ανδρέα σε κάθε εμφάνιση του, σε ρολό «κλακαδόρου». Λες και το είχε ανάγκη ο άνθρωπος που μάγευε τα πλήθη των συμπαθούντων.

Στρατιές αξιωματούχων και παρατρεχάμενων, ακολουθούμενων από ανάλογο σμάρι δημοσιογράφων, κατελάμβαναν την συμπρωτεύουσα. Ιδίως μετά την καθιέρωση και της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, που έγινε πρώτη φορά σε... ψαροταβέρνα. Στην «Ρέμβη». Με τους πλέον υψηλόβαθμους να μεταβαίνουν αεροπορικώς, αλλά να στέλνουν και τα μαύρα αυτοκίνητά τους, σύμβολο της ισχύος τους, με τους οδηγούς τους, να τους περιμένουν για τις επιτόπιες μετακινήσεις τους. Και πλήρωνε ο φορολογούμενος. Από τα αεροπορικά εισιτήρια ως τις πολυτελείς διανυκτερεύσεις και τα πλούσια γεύματα.

Στα χρόνια της κρίσης κάπως μειώθηκε το εύρος των ανερχομένων, ιδίως δημοσία δαπάνη. Αλλά επιχειρήθηκε να δοθεί νέα αίγλη στο πολιτικό σκέλος αυτής της εμποροπανήγυρης, από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τώρα είναι πια καιρός να τελειώνουμε με αυτές τις «φιέστες». Αφού θέλετε, κ. Πρόεδρε, να είμαστε, να γίνουμε κάποτε, μια «κανονική χώρα», όπως συχνάκις επαναλαμβάνετε, τολμήστε να βάλετε ένα τέλος σε αυτή την κακόγουστη παράσταση πολιτικού τσίρκου, που «ανεβαίνει» κάθε Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Ενα μήνυμα είναι αρκετό.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER