Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 15:11

Οχι άλλα κόλπα με τις εισφορές κοινής ωφέλειας

Γράφτηκε από τον
Οχι άλλα κόλπα με τις εισφορές κοινής ωφέλειας

Διαβάζω την ανακοίνωση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ για το επόμενο «πακέτο μέτρων», με σκοπό τη διάσωση της επιχείρησης που είναι βουτηγμένη στα χρέη.

Εκτός από τη σκέψη για έκδοση ομολογιακού δανείου, για την άσκηση πίεσης στους κακοπληρωτές και διάφορα άλλα μέτρα, υπάρχει και μια πρόβλεψη για «επιστροφή» ενός ποσού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Τι είναι αυτό το ποσό; Ποιος το έχει πάρει και πρέπει να το επιστρέψει στα ταμεία της ΔΕΗ;

Στην ανακοίνωση γίνεται σαφής αναφορά, αλλά μόνο με το αρκτικόλεξο του σχετικού λογαριασμού: ΥΚΩ. Ο εστί μεθερμηνευόμενον: Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Με απλά λόγια πρόκειται για τα χρήματα που πληρώνουμε με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι Ελληνες, ακόμη και οι πιο φτωχοί, για να μπορεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να κάνει κοινωνική πολιτική. Να παρέχει δηλαδή μειωμένο τιμολόγιο σε κατοίκους μικρών ακριτικών νησιών, σε πολύτεκνους και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Οπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, αυτά τα χρήματα έχουν πάει στον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή για άλλον σκοπό τα πληρώναμε εμείς και αλλού τα πήγαινε ο ευαίσθητος σύντροφος Τσακαλώτος, που τώρα κάνει επίδειξη της αριστεροσύνης του παίρνοντας μέρος στην πορεία των συνδικαλιστών, με το σακίδιό του στην πλάτη. Είναι ένα ακόμη από τα πολλά κόλπα με τα οποία εμφάνιζαν τα πλεονάσματα για τα οποία αυτοδιαφημίζονταν ως επιτυχόντες.

Για όποιον δεν το κατάλαβε, πρόκειται για μια ανήθικη υπεξαίρεση. Είναι σαν να βγάζουν δίσκο σε μια εκκλησία, με τη δέσμευση ότι τα χρήματα του εράνου θα χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση αναξιοπαθούντων ενοριτών. «Δώστε ό,τι έχετε ευχαρίστηση για τους φτωχούς της ενορίας». Να δίνει και η χήρα από τον οβολό της, τον πετσοκομμένο από τους Κατρούγκαλους. Και αντί να πηγαίνει το προϊόν του εράνου πράγματι στους φτωχούς, να το χρησιμοποιούν οι επίτροποι ή ο παπάς, για να πάρουν φανταχτερό πολυέλαιο ή μανουάλια για τον ναό.

Αυτό που πληρώνουμε ως «ΥΚΩ» δεν είναι ευκαταφρόνητο. Πλησιάζει σχεδόν στο ένα δέκατο της καθαρής αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουμε καταναλώσει. Και δεν είναι… εθελοντική συνεισφορά, αλλά υποχρεωτική. Πρέπει λοιπόν και να πηγαίνει στον σκοπό για τον οποίο δίνουμε, εκόντες άκοντες, αυτά τα χρήματα. Κάθε άλλο λογιστικό τερτίπι για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων συνιστά μια άτιμη, μια ανήθικη πράξη.

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER