Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 10:38

Οχι, κ. Κικίλια, δεν είναι «θεοί»

Γράφτηκε από τον
Οχι, κ. Κικίλια, δεν είναι «θεοί»

Μερικοί ιατροί, ελάχιστοι, θεωρούν ότι είναι «θεοί». Ειδικώς όταν βρίσκονται μπροστά σε μια δύσκολη περίπτωση και φθάνουν στο σημείο να γνωματεύσουν ότι κάθε προσπάθεια είναι μάταιη. Αφαιρώντας κάθε ελπίδα ενός γονιού για το παιδί του, ενός παιδιού για τον γονιό του.

Καμία διάθεση να παραστήσω τον ιατρό και να τεθώ υπεράνω των μελών του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου, ούτε του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, που είναι και ιατρός. Αλλά, ως πατέρας, συμμερίζομαι απολύτως την διάθεση των γονιών του μικρού Παναγιώτη-Ραφαήλ, να παλέψουν να σώσουν το παιδί τους. Το ΑΥΣ αποφάνθηκε ότι δεν χρειάζεται να ξοδευθεί ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μεταβεί το παιδί σε ειδικό νοσοκομείο στις ΗΠΑ. Οι απλοί άνθρωποι αντέδρασαν με το δικό τους ένστικτο. Με τις δωρεές τους έχει συγκεντρωθεί ήδη ενάμισι εκατομμύριο. Λείπουν άλλα δυο.

Αυτοί, με την αυθεντία τους, έτσι αποφάσισαν. Εσείς κ. υπουργέ, αν είχατε ένα παιδί με παρόμοιο πρόβλημα, θα λέγατε «αφού το είπε το ΑΥΣ, δεν γίνεται τίποτα» ή θα κινούσατε γη και ουρανό με την ελπίδα να σώσετε το παιδί σας;

Δεν αμφισβητώ την επιστημοσύνη κανενός. Αμφισβητώ όμως το «αλάθητο» της αυθεντίας. Και έχω σοβαρούς προσωπικούς λόγους να το κάνω:

Το 1971, με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 3.658 δραχμές, πλήρωσα επίσκεψη τριών χιλιάδων σε πολυδιαφημισμένο γυναικολόγο, για να εξετάσει την τότε σύζυγό μου μετά από εξωμήτριο. Και αποφάνθηκε ότι το μόνο που μπορούσε να γίνει ήταν να της αφαιρέσει μήτρα και ωοθήκες: «Τι τα θες, αφού δεν πρόκειται να κάνεις παιδιά; Θα σε καθαρίσω εντελώς με εγχείρηση κέντημα». Αν αποδεχόμουν την γνωμάτευση του... πάπα της Γυναικολογίας και δεν αντιδρούσα με τον δικό μου τρόπο, δεν θα καμάρωνα σήμερα για τον Αλέξανδρο, που θα αφήσει στην νεοελληνική γραμματεία πολύ σημαντικότερο αποτύπωμα από το δικό μου.

Το 1975 ήταν η δική μου σειρά να μάθω ότι «δεν πρόκειται να κάνω άλλα παιδιά». Ετσι αποφάνθηκε η μικροβιολόγος του ταμείου μας, μετά από εξέταση σπέρματος. Ευτυχώς και αυτή είχε κάνει λάθος διάγνωση. Ζωντανή απόδειξη η κόρη μου,

Οχι. Δεν είναι θεοί. Και δεν έχετε δικαίωμα να σκοτώσετε την ελπίδα. Κάντε κάτι να βοηθήσετε το παιδί και τους γονείς του. Αν μη τι άλλο, ακούστε την συμβουλή του ομολόγου σας, της Κύπρου, που αντιμετώπισε, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, παρόμοια περίπτωση.

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER